17.10.2014 | Nota de premsa de POBRESA ZERO | en PDF

  • Les més de 4.200 organitzacions de Pobresa Zero posen la primera pedra d’una nova fiscalitat justa en una acció simbòlica a Barcelona i presenten una quarantena de propostes per augmentar la capacitat recaptatòria

  • Exigeixen lluitar contra el frau i l’evasió i desenvolpar un sistema tributari global que redistribueixi la riquesa i reverteixi la polarització social

  • El Manifest ‘Una fiscalitat injusta ens empobreix’ denuncia el cicle esgotat de la desregulació dels mercats, la desinversió en polítiques socials i l’erosió dels drets socials i laborals, amb un alt cost present i futur

La plataforma unitària Pobresa Zero –que agrupa més de 4.200 entitats socials, de pau, drets humans i cooperació de Catalunya, així com sindicats, col·legis professionals i altres organitzacions– ha posat aquest matí davant de l’Agència Tributària de Barcelona la primera pedra d’un nou sistema fiscal just i progressiu que permeti sostenir l’Estat del benestar que volem, i ha instat els poders públics a contribuir-hi per donar complimient a la Constitució Espanyola i a l’Estatut de Catalunya. Totes dues normes estableixen que els poders públics són els responsables de remoure tots els obstacles per tal que la llibertat i la igualtat de tots i totes siguin reals i efectives.

El Manifest ‘Una fiscalitat injusta ens empobreix’, que han fet públic aquest matí, denuncia que “la gestió de la crisi ha agreujat les desigualtats i ha reduït les oportunitats dels més febles perquè buscar l’equilibri pressupostari a través de la disminució de la despesa, en lloc de l’increment dels ingressos, significa supeditar els drets i el benestar de la població als interessos dels mercats i del capital”. Avui, quasi la meitat de la riquesa està en mans de l’1% de la població mundial. Espanya és el país de l’OCDE on més ha crescut la desigualtat des de l’inici de la crisi i el pes de la recaptació recau sobre les persones físiques, en especial les treballadores. La reforma fiscal és urgent, però la que tramita el Govern espanyol “va en sentit contrari al que necessitem: beneficiarà les rendes més altes i reduirà la recaptació en 6.000 milions d’euros”.

A més, les entitats adverteixen que “el cost de no invertir en polítiques socials és molt superior a mitjà i llarg termini” i apunten a la lluita contra el frau i l’evasió fiscal –que ronden els 60.000 milions d’euros anuals a l’Estat espanyol— com una de les claus per augmentar la capacitat recaptatòria. Actualment, el 72% de la recaptació l’aporten les persones físiques, el 94% de les empreses de l’IBEX 35 tenen societats participades a paradisos fiscals i es calcula que el 72% dels impostos no pagats correspon a grans fortunes i empreses. Mentrestant, els rescats bancaris i la privatització dels serveis públics transfereixen recursos públics a mans privades.

El Manifest recorda “les nefastes conseqüències de les polítiques d’austeritat: empobriment progressiu, increment de les desigualtats, estancament econòmic, pèrdua de drets socials i laborals…” i alerta que no garantir la igualtat d’oportunitats significa perpetuar el cercle de la pobresa, “de manera que hipotequem el present i el futur dels nostres infants i, per extensió, el de tots nosaltres”.

Reprsentants de Pobresa Zero s’han reunit en els darrers dies amb les forces parlamentàries catalanes i amb el Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat per traslladar les seves demandes i propostes, recollides en el Document Marc de la campanya. L’argumentari reivindica el valor social dels impostos i els recursos públics com a “condició necessària per a garantir els drets humans”, tal com reconeixen les Nacions Unides. Les propostes són de càracter local, autonòmic, estatal i internacional. Els grups parlamentaris s’han compromès a donar resposta en el termini d’un mes, especificant a quines de les propostes donaran continuitat i seguiment, i el Departament d’Economia s’ha mostrat dialogant i disposat a fer efectives algunes de mesures proposades.

Nota de premsa en PDF | FOTOS: de Joan Luzzati a FlickrFlickr #PobresaZero2014, altres fotos de l’acció

 

Recommended Posts