ponents de la taula rodona08.07.2016 | Nota de premsa sobre la jornada ‘Governança, rol i incidència del tercer sector en el context actual’ | en PDF

  • Més enllà de la prestació de serveis, la col·laboració amb l’Administració ha d’incloure la participació en el disseny de les polítiques públiques i ha de ser compatible amb la veu crítica i l’acció transformadora

  • La qüestió nacional no hauria d’interferir en la prioritat i primera raó  de ser del tercer sector social: treballar per una societat més justa i equitativa donant prioritat a l’atenció als col·lectius més vulnerables

“El nostre objectiu és transformar la societat per fer-la més justa i equitativa. Ho fem treballant en diversos fronts i col·laborant amb tots aquells que hi poden contribuir: administracions públiques, poders polítics, moviments socials… Però mantenint sempre la nostra independència i sense perdre de vista la nostra raó de ser: estar al costat de les persones, en especial les més vulnerables, perquè es respectin els seus drets com a ciutadans”. Així ho ha expressat avui Teresa Crespo, presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), en una jornada sobre ‘Governança, rol i incidència del tercer sector en el context actual’ celebrada a Barcelona amb la participació d’un centenar de professionals de l’àmbit social, tant públic com privat no lucratiu.

Davant d’un escenari complex i difús a l’hora d’identificar i articular els diferents actors que intervenen en l’esfera pública i, concretament, en la lluita per la transformació social, les entitats reivindiquen el seu paper en la construcció d’una societat cohesionada i inclusiva. Però sense autocomplaença pel fet de ser organitzacions sense ànim de lucre amb molta experiència: “Per ser punta de llança i respondre amb agilitat hem de sistematitzar el nostre coneixement i invertir en innovació”, ha afirmat Rosa Balaguer, directora del del Casal dels Infants.

La relació amb els moviments socials i altres espais comunitaris ha estat un dels elements de debat, respecte al qual l’activista i ex diputat de la CUP al Parlament David Fernàndez ha reivindicat la força de l’enxarxament per “aportar de manera conjunta pedagogia, comunitat i transformació”. Joan Segarra, president de La Confederació, ha recordat que no es tracta de compartiments estancs –“el 15M estava ple de gent del tercer sector”—, però ha reconegut que “alguna cosa no hem fet bé si els moviments socials ens perceben com a establishment”.

La jornada, organitzada per ECAS amb la col·laboració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, ha posat sota el focus els dèficits del tercer sector i els riscos d’institucionalització i acomodament als quals s’enfronta. “Hem de fer una reflexió profunda sobre el nostre espai de confort”, ha plantejat Montse Pineda, coordinadora d’Incidència Política de Creación Positiva.

L’expert en polítiques socials Fernando Fantova ha alertat sobre el perill de ‘zombificació’ quan a les entitats adquireix més pes la prestació de serveis que la vocació de transformació social. “Calen aliances, innovació, enfocament comunitari i empoderament de les persones per reconnectar-nos enfonsant les arrels en les nostres essències”.

La trobada ha conclòs amb la lectura d’un document que recull el treball en grups fet durant la jornada. Llegit per Sonia Fuertes, membre de la Junta Directiva d’ECAS i vicepresidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, el text reclama “exercir una crítica constructiva davant de les diferents forces polítiques” i rebutja “la projecció interessada de la imatge d’un tercer sector instal·lat al costat del poder polític o econòmic”.

Fotos de la jornada

Recommended Posts