Teresa Crespo, presidenta d’ECAS, i Fina Rubio, presidenta de Fundació Surt.
Teresa Crespo, presidenta d’ECAS, i Fina Rubio, presidenta de Fundació Surt.

06.03.2015 | Nota de premsa en PDF | Informe INSOCAT 5, monogràfic ‘Crisi, gènere i pobresa’ (PDF) 

  • La responsabilitat de les tasques domèstiques i de cura se suma a una major precarietat i dificultat d’inserció laboral  
  • La sobrecàrrega incrementa els problemes de salut

“El gènere sovint s’obvia malgrat ser un factor determinant en les desigualtats que pateix la nostra societat”. Així ho ha expressat la presidenta d’ECAS, Teresa Crespo, en la presentació aquest matí de l’informe ‘Crisi, gènere i pobresa’, que analitza com ha impactat la crisi específicament en les dones i constata que les diferències s’han agreujat. Al mercat laboral s’ha incrementat la bretxa salarial –d’un 18,5% el 2009 a un 19,8% el 2011, tendència inversa a la del conjunt de la Unió Europea— i la precarització, si bé és generalitzada, castiga especialment les dones: en un 23,8% tenen jornades parcials, davant el 7,9% dels homes.

En l’àmbit privat, on les dones són responsables de manera molt majoritària de les tasques domèstiques i de cura –hi dediquen 4 hores i 14 minuts de mitjana, enfront les 2 hores 25 minuts dels homes—, la càrrega de feina ha augmentat per les retallades en polítiques socials, que han traslladat a la llar tasques abans cobertes pel sistema de protecció públic. Fina Rubio, presidenta de la Fundació Surt, ha subratllat que “les persones cuidadores de familiars dependents són en un 83% dones, davant el 17% d’homes”. Una realitat que té un impacte directe en les trajectòries laborals, discontínues i amb gran dificultat d’accés a llocs de responsabilitat.

Joan Uribe, director de Sant Joan de Déu Serveis Socials. A l’esquerra, Sonia Fuertes (Fundació Salut i Comunitat) i Salvador Busquets (Càritas).
Joan Uribe, director de Sant Joan de Déu Serveis Socials. A l’esquerra, Sonia Fuertes (Fundació Salut i Comunitat) i Salvador Busquets (Càritas).

Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona, ha constatat l’augment de la proporció de dones ateses per l’entitat i unincrement especialment significatiu de les famílies monoparentals, en un 94% dels casos encapçalades per dones. Sonia Fuertes, subdirectora de l’Àrea d’Inserció Social de la Fundació Salut i Comunitat, ha analitzat el “deteriorament de la salut de les dones arran de la crisi, molt vinculat a problemàtiques d’estrès i ansietat”, i Joan Uribe, director de Sant Joan de Déu Serveis Socials, ha explicat les condicions d’especial duresa que pateixen les dones sense llar, entre les quals “un 15-20% pateixen malaltia mental diagnosticada”.

Fotografies de la roda de premsa

 

Recommended Posts