Junta Directiva

Inici / Qui som? / Junta Directiva

Representa, dirigeix i administra la federació. Està formada per entre 17 i 22 socis escollits per l’Assemblea que es renoven cada dos anys. S’estructura en vocalies i es reuneix de forma ordinària cada sis setmanes aproximadament, en sessions de dues hores de durada.

Membres de la Junta Directiva

Teresa Crespo | Associació Ventijol
Presidenta i Vocal de pobresa

Teresa Crespo, presidenta d'EcasLlicenciada en Història i postgrau en Treball Social per la Universitat de Lovaine-Bèlgica. Ha treballat en l’àmbit social, com a directora de l’Escola Universitària de Diplomats en Treball Social, com a cap del Departament de recerca de Polítiques socials de la Fundació Cirem, i com a directora de la Fundació Innovació per l’Acció Social i la empresa d’inserció Pròxims. Ha estat vicepresidenta i secretària de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, essent també responsable del Grup de Treball d’Inclusió social, i presidenta del Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars del Govern (CAPSiF). Forma part de la Junta de Govern de la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDIPAS) des de la seva creació. Ostenta la presidència d’ECAS des del 2009.

Sonia Fuertes | Fundació Salut i Comunitat
Vicepresidenta de Relacions Institucionals

sonia-fuertes_2Diplomada en Educació Social i Llicenciada en Filosofia. Postgrau en Ciències Polítiques i màster en Funció gerencial d’ONG. Subdirectora de l’Àrea Inserció Social i VIH-Sida de la Fundació Salut i Comunitat. Ha liderat els grups de treball d’ECAS de redefinició estratègica al voltant del concepte d’acció social, el d’articulació del tercer sector social i la Comissió d’Àmbit Penitenciari i d’Execució Penal d’ECAS. Actualment representa ECAS a la Junta Directiva de la Taula del Tercer Sector, de la qual és vicepresidenta, i forma part de la Junta de Govern de la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS). Ostenta la vicepresidència des del 2015.

Amparo Porcel | Intress
Vicepresidenta de Comunicació i Participació Interna

Amparo Porcel, IntressDiplomada en Treball Social i llicenciada en Ciències de l’Educació. Sòcia d’Intress des de 1987 i actualment presidenta de l’entitat. Ha desenvolupat la seva activitat professional en el camp dels serveis socials, institucions i empreses com Càritas Diocesana, Intress i GERS Gestió de recursos socials, actualment Sanitas Residencial. Investigadora en metodologies i tècniques de Treball Social. Ha desenvolupat docència a les Universitats de Barcelona i Lleida, i al Col·legi de Treball Social de Catalunya. Forma part de la Junta Directiva des del 2013.

 

Domènec Domènech | Fundació Mercè Fontanilles
Tresorer

Domènec Domènech, tresorer d'ECASEducador social. Ha cursat estudis d’Antropologia a la Universitat de Barcelona de i Belles Arts a l’Escola Universitària Sant Jordi. Ha treballat com a educador, coordinador i director en recursos terapèutics i residencials i en funcions gerencials, directives i institucionals a l’Associació Estrep, l’Associació Menorquina d’Ajut al Drogodependent, la Unión Nacional de Asociaciones de Ayuda al Drogodependiente, la Asociación de Profesionales de Comunidades Terapéuticas, la Fundació Mercè Fontanilles, la Coordinadora Sinèrgia Social, en àmbits de drogodependències, VIH-Sida, presons, inserció sociolaboral, infància en risc i salut mental. Actualment presideix la Fundació Mercè Fontanilles i altres fundacions de Sinergia Social. Forma part de la Junta Directiva des del 2010.

Rosa Balaguer | Casal dels Infants per l’acció social als barris
Secretària i Vocal d’incidència
RosaBalaguer_CasaldelsInfants_ECASLlicenciada en Ciències de l’Educació, postgrau en Direcció i Gestió d’Organitzacions No Governamentals per ESADE, postgrau en Lideratge i Innovació Social a les Organitzacions No Governamentals per ESADE. És directora general del Casal dels Infants des del 1999. Com a entitat ha participat en diferents comissions d’àmbit (Gènere, Famílies, Migracions i Inserció Sociolaboral) i territorials (Tarragona i Girona) d’ECAS. Casal dels Infants ha estat membre de la Junta Directiva d’ECAS des de l’inici de la federació, ostentant la secretaria des de l’any 2013.

Agustí Jorba | Acció contra la Fam

Agustí Jorba, junta directiva d'ECASEnginyer Industrial Superior per la Universitat Politècnica de Catalunya i màster en Planificació i Gestió d’Entitats no lucratives per la UOC. És tècnic d’Emprenedoria a Acció Contra la Fam. Ha realitzat gran part de la seva carrera professional a l’empresa privada en el sector de l’automoció i de la construcció, vinculat al tercer sector des de fa més de vint anys al Casal dels Infants de Raval com a voluntari, membre de la Junta Directiva i president del 2003 al 2006. Els darrers cinc anys ha treballat al tercer sector en projectes d’àmbit empresarial a la Fundació Equilibri i a la Coordinadora Sinergia Social. Acció Contra la Fam és sòcia d’ECAS des de juliol de 2015.

Anna Tomàs | Fundació Els Tres Turons

Anna TomàsDiplomada en Treball Social i llicenciada en Psicologia, postgrau en Salut Mental Comunitària. Membre del Comitè Acadèmic i Docent del màster de Rehabilitació Psicosocial en Salut Mental de la UAB . Desenvolupa funcions de Directora Assistencial a la Fundació Els Tres Turons. La Fundació Els Tres Turons és membre d’ECAS des de 2006 i participa a la Junta Directiva, la Comissió d’Inserció Sociolaboral, la Vocalia de Pobresa i altres grups de treball. Forma part de la Junta Directiva des del 2015.

 

Carme Méndez | Fundació Secretariat Gitano

Carme Méndez, Fundación Secretariado GitanoDoctora en Antropologia Social i Cultural i postgrau en Direcció i Gestió d’Organitzacions No Governamentals per ESADE. Directora de la Fundació Secretariat Gitano a Catalunya i codirectora del Grup de Relacions Interculturals i Marginació Social (GRIM) de la Universitat Autònoma de Barcelona. Membre i investigadora del Grup de Recerca en Antropologia Fonamental i Orientada (GRAFO) de la UAB. Ha desenvolupat la seva tasca professional amb població gitana combinant la intervenció social, la investigació i la docència a la universitat. Secretariat Gitano és membre d’ECAS des de 2005 i membre de Junta Directiva des de 2013.

Elisenda Xifre | Suara Cooperativa

Elisenda Xifre, Suara CooperativaLlicenciada en Psicologia i habilitada com a Educadora social. Postgrau en Direcció d’Empreses Cooperatives, Direcció de Projectes, Curs d’Expert en Lideratge d’equips i persones. Desenvolupa funcions de Direcció de l’Àrea de Clients Públics i Institucionals de Suara Cooperativa. Té experiència professional com a educadora social en diferents àmbits (persones amb disminució, persones amb toxicomanies, infants en situació de risc d’exclusió), com a tècnica d’inserció laboral i com a coordinadora i direcció de serveis i àmbits. Suara Cooperativa és membre d’ECAS des de l’inici i participa a la Comissió d’Inserció Sociolaboral. Forma part de la Junta Directiva d’ECAS des del 2016.

Felisa Pérez | Associació Benestar i Desenvolupament

Felisa Perez, ABDPsicòloga i Mestra d’Ensenyament Primari. Directora tècnica d’ABD  Associació Benestar i Desenvolupament. Creadora de la Xarxa de drogodependències de Catalunya, ha estat directora de diversos Centres d’Atenció i Seguiment (CAS) de les drogodependències de Barcelona. És presidenta de la Federació Catalana de Drogodependències (FCD), vicepresidenta de la Unió d’Associacions i Entitats d’Atenció al Drogodependent (UNAD), vicepresidenta de la Red Iberoamericana d’ONGs que treballen en drogodependències (RIOD), i actualment és membre de la Junta Directiva de la Taula del Tercer Sector. Associació Benestar i Desenvolupament és membre actiu de la Junta Directiva d’ECAS des dels seus inicis.

Ferran Busquets | Arrels Fundació

Ferran Busquets, ArrelsEnginyer superior en Informàtica i postgrau en Mediació social. Director d’Arrels Fundació i membre del consell directiu i del patronat de la Fundació Mambré. Anteriorment, ha estat cap de gestió interna d’Arrels amb responsabilitats en administració, finançament, recursos humans i sistemes d’informació. Ha estat voluntari a l’equip de carrer i al centre obert de l’entitat. Ha treballat professionalment durant més de deu anys en l’empresa privada en l’àmbit de les bases de dades. En paral·lel, i de manera ininterrompuda, ha estat voluntari en àmbits de presons i països del sud, oferint suport tecnològic a organitzacions. Arrels Fundació és membre d’ECAS des de 2004 i forma part de la Junta Directiva des de 2009.

Fina Rubio | Fundació Surt

Fina Rubio, SurtLlicenciada en Antropologia Social i Cultural i màster en Formació de Formadors: Metodologies i Gestió. Experta europea en formació. Màster en estudis de Dones, Gènere i Ciutadania per Institut Interuniversitari d’Estudis de Gènere. Actualment és presidenta de la Fundació SURT. Ha coordinat i participat en diversos projectes de recerca sobre temes de gènere i de desenvolupament de metodologies d’orientació i treball per competències. Participa com a experta docent en diversos cursos de formació professional, postgraus i màsters universitaris. És presidenta de la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS). Fundació Surt ha estat membre d’ECAS des de la seva creació i forma part de la Junta Directiva des de l’any 2007.

Fran Viedma | Salesians Sant Jordi
Vocal d’Inserció

Fran ViedmaLlicenciat en Filosofia i Educador social. Secretari tècnic de Salesians Sant Jordi, on desenvolupa diverses funcions: coordinació pedagògica de projectes, formació dels equips educatius i gestió de la qualitat. És membre de la Comissió Gestora i del Plenari de la Comissió d’Inserció Sociolaboral d’ECAS. Salesians Sant Jordi és membre d’ECAS des dels inicis i participa a la Junta Directiva des d’aleshores.

 

 

Francesc Xavier Rodríguez | Vincle, associació per la recerca i l’acció social
Vocalia Territorial

Francesc Xavier Rodríguez, VINCLEDiplomat en Ciències de l’Educació i Educador Social. Ha promogut la creació de diferents entitats, com ara la fundació CEDEIAP i l’Associació ADIS, i participa en el patronat de la Fundació Secretariat Gitano. Director de VINCLE des de la seva creació l’any 2003. Anteriorment ha dirigit programes socials de caràcter integral a barris en relació a l’atenció a menors desemparats i en serveis de Justícia Juvenil des de la Generalitat de Catalunya, on va ser també creador i director del programa d’atenció a la comunitat gitana. Associació per la recerca i l’acció social- VINCLE és membre d’ECAS des de 2012 i forma part de la Junta Directiva des de 2013.

Jordi Picas | Fundació Intermèdia

Jordi Picas, Fundació IntermèdiaLlicenciat en Filosofia i Ciències de l’Educació i Pedagogia Terapèutica per la Universitat de Barcelona i doctorat en Qualitat Educativa en un Món Plural també per la UB. Soci de la cooperativa SUARA des de 2012, actualment és director de l’àmbit autonòmic de l’entitat. Ha realitzat gran part de la seva trajectòria professional al tercer sector ocupant funcions d’educador i de director de serveis. Suara Cooperativa forma part de la Junta Directiva d’ECAS des dels seus inicis i participa a la Comissió d’Inserció Sociolaboral. Forma part de la Junta Directiva des del 2013.

 

Llorenç González | Associació Iniciatives Solidàries

llorenç gonzalez, Iniciatives SolidàriesLlicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona. Durant més de deu anys ha estat membre de la Junta Directiva i de la Gerència de l’ONG AMICS, entitat de treball amb persones amb discapacitats. Actualment vinculat a l’Associació Iniciatives Solidàries com a Responsable d’Intervenció Operativa.  Iniciatives Solidàries forma part d’ECAS des del seus inicis i des de 2009 és membre de la Junta Directiva i responsable de la Vocalia de Capacitació. Ha format part de la Comissió de Migracions i és representant d’ECAS a la Comissió Estratègica de Formació de La Confederació.

Manuel Lecha | Sant Joan de Déu Serveis Socials

J Manuel Lecha, Sant Joan de Déu Serveis SocialsLlicenciat en Teologia per la Facultat Sant Vicenç Ferrer de València. Des de 2004 és Coordinador de l’Àrea Social de la Província de Sant Rafael de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu. La seva trajectòria professional ha anat lligada als àmbits de la lluita contra la marginació i de les migracions. Ha format part de la Junta Directiva de la Taula del Tercer Sector de Catalunya i és membre del patronat de diferents fundacions de l’àmbit social. L’any 1990 va rebre el IV Premi Solidaritat atorgat per l’Institut de Drets Humans de Catalunya. Sant Joan Serveis Socials és membre d’ECAS des de 2012 i forma part de la Junta Directiva des de 2013.

Marta Cid | Plataforma Educativa

Marta Cid, Plataforma EducativaDiplomada en Professorat d’Educació General Bàsica i llicenciada en Psicologia, postgrau en Logopèdia i Pertorbacions del Llenguatge i l’Audició i postgrau en Teràpia Miofuncional. Està especialitzada en logopèdia i teràpia miofuncional. Ha estat vinculada a la funció pública durant deu anys desenvolupant diferents càrrecs. És directora executiva de Plataforma Eductiva des de 2010. La Fundació Plataforma Educativa ha coordinat la Comissió Territorial ECAS-Girona, participa a la Comissió d’Inserció Sociolaboral i lidera la Vocalia d’Internacionalització. Forma part de la Junta Directiva des de 2009.

Mijail Acosta | Fundació Acollida i Esperança

Mijail Acosta, Fundació Acollida i EsperançaLlicenciat en Ciències Geològiques per la Universitat de Barcelona. Forma part de l’equip fundador de la Fundació Acollida i Esperança i ha desenvolupat diferents funcions dins de l’entitat: educador social, coordinació d’equips professionals i de voluntariat, gerent i administració. Actualment n’és director general. Fundació Acollida i Esperança forma part d’ECAS des de 2005 i ha participat en la creació de la Comissió d’Àmbit Penitenciari i Execució Penal, de la qual va ser coordinador. L’any 2010 impulsa la creació de la Comissió de VIH-sida i exclusió social, que segueix coordinant a data d’avui.

Montse Tohà | Fundació IReS

Montse Tohà, Fundació IReSDiplomada en Treball Social i Direcció d’empreses per la Universitat de Barcelona. Membre del Foro de Liderazgo d’ESADE. Ha treballat a l’Institut per a la Reinserció Social, més tard esdevingut Fundació IReS, durant més de trenta anys desenvolupant diverses tasques com assistent social, càrrecs directius en diverses àrees i, finalment, la direcció general. Fundació IReS és membre fundador d’ECAS i va ostentar la presidència durant sis anys, ha estat membre de la Junta Directiva des de l’inici i ha participat a les Comissions de Gènere, Inserció Sociolaboral, Àmbit Penitenciari, Famílies i Territorial de Girona.

Raúl Martínez | Cepaim

Raúl Martínez, CepaimLlicenciat en Sociologia, ha treballat com a investigador social al Gabinet d’Estudis Socials, especialitzat en immigració i avaluació de projectes socials. Membre fundador i director de l’Associació per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat (ACISI), ha estat patró de la Fundació Cepaim, de la qual és sotsdirector. La Fundació Cepaim neix com a Consorci que agrupa entitats de diferents indrets de l’Estat interessades a compartir experiències i projectes en l’àmbit de la immigració. Fundació Cepaim és membre d’ECAS des de l’any 2010.

Xavier Puig | Associació CEPS Projectes Socials
Vocalia de Formació i Capacitació a les entitats

Xavier PuigEducador Social, Diplomat Universitari en Magisteri i Diplomat en Direcció d’organitzacions no governamentals per ESADE. Director de l’Associació CEPS. Vinculat a diferents plataformes socials amb diferents responsabilitats, ha estat membre de Junta Directiva de la FEDAIA, de la patronal catalana AEISC i de l’espanyola AEEISSS, de l’EAPN-Espanya i de xarxes europees d’economia social. Va ostentar la presidència de La Confederació – Patronal del Tercer Sector Social de Catalunya des de la seva creació fins la darrera renovació de l’equip directiu. Actualment és membre de la Junta de Govern del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya i president del seu Consell General. CEPS ha estat membre d’ECAS i de la Junta Directiva des de la seva creació, ostentant-ne la vicepresidència en diferents mandats.

Vocalies
 • Vocalia de capacitació | Vocal: Xavier Puig (CEPS Projectes Socials)
 • Vocalia d’incidència | Vocal: Rosa Balaguer (Casal dels Infants)
 • Vocalia d’inserció sociolaboral | Vocal: Fran Viedma (Salesians Sant Jordi)
 • Vocalia d’internacionalització de l’acció social | Vocal: Marta Cid (Plataforma Educativa)

vocalia-internacionalitzacioMembres:

Esmeralda Almazan (Intress)
Francesca Maria Errico (Insercoop)
Griselda Rossell (Femarec)
Inma Martín (Servei Solidari)
Irene Kopetz (Plataforma Educativa)
José Alonso (Èxit)
Josep Vidal (Plataforma Educativa)
Laia Pajuelo (Joves per la Igualtat i la Solidaritat)
Laura Masferrer (SER.GI)
Mar Camarassa (Surt)
Marta Olaria (Arrels)
Montse Ros (Probens)
Núria Francolí (Surt)
Teresa Suárez (Intress)
Xavier Orteu (Insercoop)

 • Vocalia de pobresa | Vocal: Teresa Crespo (Associació Ventijol)

vocalia-pobresaMembres:

Ferran Busquets (Arrels Fundació)
Genís Giner (Surt)
Joan Uribe (Sant Joan de Déu Serveis Socials)
Jordi Foix (Els Tres Turons)
Mercè Darnell (Càritas Barcelona)
Raúl Martínez (Cepaim)
Salvador Busquets (expert independent)
Teresa Crespo (Ventijol)

 • Vocalia territorial | Vocal: Francesc Xavier Rodríguez (Vincle)

Nova-Junta-ECAS-2015-17-300x179Funcions de la presidència i la vicepresidència:

 • Dirigir i representar legalment l’associació, per delegació de l’Assemblea General i de la Junta Directiva
 • Presidir i dirigir els debats, tant de l’Assemblea General com de la Junta Directiva
 • Emetre un vot de qualitat decisori en els casos d’empat
 • Establir la convocatòria de les reunions de l’Assemblea General i de la Junta Directiva
 • Visar les actes i els certificats confeccionats pel secretari/ària de l’associació
 • Les atribucions restants pròpies del càrrec i aquelles per a les quals el deleguin l’Assemblea General o la Junta Directiva

El president/a és substituït, en cas d’absència o malaltia, pel vicepresident/a (com a mínim n’hi haurà un i com a màxim, tres).

Funcions de la tresoreria i la secretaria:

El/la tresorer/a té com a funció la custòdia i el control dels recursos de l’associació, així com l’elaboració del pressupost, el balanç i la liquidació de comptes. Porta un llibre de caixa, signa els rebuts de quotes i altres documents de tresoreria, paga les factures aprovades per la Junta Directiva (les quals han de ser visades prèviament pel/per la president/a), i ingressa el que sobra en dipòsits oberts en establiments de crèdit o d’estalvi.

El/la secretari/ària ha de custodiar la documentació de l’associació; aixecar, redactar amb la col·laboració de la comissió tècnica i signar les actes de les reunions de l’Assemblea General i la Junta Directiva; redactar i autoritzar els certificats que calgui lliurar; i també portar el llibre de registre de socis i sòcies.

Funcions de les vocalies:

Els eixos d’interès estratègic de l’organització defineixen les vocalies a través de les quals s’estructura l’acció operativa de la Junta. Alguns dels eixos tenen caràcter permanent i d’altres responen a necessitats a més curt termini, per la qual cosa les vocalies no són fixes, sinó de naturalesa dinàmica i canviant. L’objectiu és dinamitzar l’actuació de la Junta en termes operatius i cobrir tots els àmbits en què les entitats associades requereixen d’una intervenció conjunta, liderada per la federació. Cada vocalia compta amb un vocal expert en el tema del qual s’ocupa i, en alguns casos, també amb algun altre membre de la Junta.