17.05.2021 | Declaració de Lafede.cat

El Grup de treball que reuneix les ONG federades amb presència a Palestina considera extremadament greu la situació al país. Davant l’ofensiva contra la franja de Gaza que ha provocat la mort de 198 persones palestines i 10 israelianes, i la violència a Cisjordània, la federació fa pública una declaració on enumera les accions que prendrà en els propers dies, per tal de contribuir a la consecució d’una pau realment justa i basada en els drets humans, a la regió. Lafede.cat considera completament superat el marc dels Acords d’Oslo, i aposta per treballar amb la societat civil del país per rebaixar la tensió. 

CONTRIBUÏM A UNA PAU JUSTA BASADA EN EL RESPECTE ALS DRETS HUMANS

Declaració davant l’ofensiva a gran escala contra el poble palestí  – 17 de maig de 2021

Estem assistint a una escalada bèl·lica a l’Orient Mitjà que està posant en perill la vida de milers de persones. L’Exèrcit d’Israel ha llançat una nova ofensiva contra la franja de Gaza que, a data de dilluns 17 de maig, ha provocat la mort d’almenys 198 persones palestines, entre les quals hi ha almenys 58 infants. El nord de Gaza es buida de gent amb famílies senceres fugint de la violència sense que tinguin sortida o refugi en una terra sotmesa a un bloqueig sistemàtic per part d’Israel. Ja són més de 1.235 les persones ferides que des de dilluns 10 de maig desborden els hospitals de Gaza. Mentrestant, s’ha intensificat el llançament de míssils de Hamas i d’altres milícies palestines de la Franja sobre la població israeliana. La gran majoria han estat detinguts pel sistema antimíssils israelià, però a Israel se sumen 10 morts des de la setmana passada. Paral·lelament s’estan registrant preocupants mostres de violència intracomunitària a Israel, amb atacs majoritàriament per part de colons israelians i linxaments contra comerços i població palestina; i es registren més de 17 morts i 4.273 ferits a la Cisjordània ocupada, incloent Jerusalem est, en relació amb les protestes contra l’ocupació.

Els fets que s’estan vivint a Palestina s’emmarquen en el context de neteja ètnica del poble palestí que Israel duu a terme des de fa més de setanta anys. En les últimes setmanes s’ha fet pública una sentència de la Cort Suprema d’Israel que implica el desnonament de quatre famílies palestines que viuen al barri de Sheikh Jarrah (Jerusalem est) des de fa generacions, per donar les seves cases a colons israelians. També durant els últims dies de Ramadà la policia israeliana ha tancat els accessos a la mesquita d’Al Aqsa, un dels tres llocs més sagrats per l’Islam al món, generant disturbis dins de la pròpia mesquita i provocant nombrosos ferits.

Unes setmanes abans d’aquesta nova espiral de violència, Human Rights Watch (HRW) publicava un informe on s’afirmava que era clara “la intenció del Govern d’Israel de mantenir la dominació dels israelians jueus sobre els palestins de tot Israel i el Territori Palestí, inclosa Jerusalem Oriental. Aquesta situació s’ha unit a l’opressió sistemàtica dels palestins i a actes inhumans comesos contra ells”. Segons HRW, aquesta situació equival a la d’un delicte d’apartheid i persecució contra el poble palestí.

La situació, a més, es veu agreujada per la persecució sistemàtica que reben les defensores i defensors de drets humans que promouen una pau justa a la regió. Entre els casos registrats destaquen, entre d’altres, els d’activistes jueus israelians i palestins detinguts pel seu activisme pels drets humans; la detenció i empresonament sense proves, des del 13 d’abril, de la ciutadana espanyola Juana Ruiz Sánchez; o les més de 4.400 preses polítiques palestines, de les quals 160 són menors i 430 es troben en detenció administrativa.

Davant de tots aquests fets considerem que, per avançar i contribuir a establir una pau justa a l’Orient Mitjà, ja no podem comptar amb el marc dels Acords d’Oslo de fa gairebé 30 anys. Volem contribuir a avançar cap a un nou marc que, conscient de les injustícies arrelades en el passat, posi fi a les injustícies que perduren en el present. Qualsevol mesura, proposta o acord ha de contribuir clarament a la protecció dels drets humans i ha d’evitar fer més mal a una població que acumula dècades de patiment.

És en aquest marc que Lafede.cat declara que:

  • Promourà, amb tots els actors de Catalunya que treballen per la defensa dels Drets Humans i una pau justa a la regió, que es redoblin els esforços i contactes amb la societat civil local per contribuir a rebaixar la violència, protegir i defensar els Drets Humans, i posar fi a la ocupació.
  • Instarà a la Generalitat de Catalunya, als ajuntaments i a les diputacions a posar tots els recursos necessaris per exigir de forma immediata l’aturada de l’atac a la Franja de Gaza, així com l’aturada de les violències intra-comunitats a Israel i la repressió contra la població palestina a la Cisjordània ocupada, incloent Jerusalem est.
  • Instarà a l’Ajuntament de Barcelona a trencar el seu agermanament amb Tel Aviv i a respectar la moció que el propi Ajuntament va aprovar el 2017, on s’exigeix el trencament dels llaços amb l’ocupació israeliana.
  • Instarà a la Generalitat de Catalunya a deixar de considerar Israel com a regió estratègica a través d’ACCIÓ, l’Agència per la Competitivat de l’Empresa, i a trencar els llaços securitaris amb Israel.
  • Instarà a l’Estat Espanyol a aplicar un embargament a dues bandes: deixant de comprar i vendre armes a Israel, ja que hi ha proves clares que estan sent utilitzades per a massacrar al poble palestí.
  • Instarà a la Generalitat de Catalunya, a l’Ajuntament de Barcelona, i a la resta d’administracions que no contractin a cap empresa que es lucri com a resultat de les vulneracions de drets humans del poble palestí, i que agafin com a referència la base de dades de Nacions Unides d’empreses que contribueixen o treuen rendiment de l’ocupació israeliana.

Recommended Posts