22.04.2015 |Nota de premsa de l’acte de presentació del llibre Reinventar-se com a aposta de futur | nota en PDF |àudio de l’acte

El llibre Reinventar-se com a aposta de futur sobre els processos de reconversió de les organitzacions no lucratives es presenta amb un debat que apel·la a la col·laboració i les aliances

Avui s’ha presentat amb un debat sobre ‘Claus d’èxit en el procés de reinvenció de les entitats socials’ el llibre Reinventar-se com a aposta de futur, que recull els aprenentatges del programa REINVENTA’T realitzat per la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa” i la Fundació KPMG amb l’objectiu d’orientar i acompanyar entitats no lucratives en el procés de resituació que requereixen davant l’actual crisi socioeconòmica i els canvis en el model de finançament i intervenció del tercer sector social.

La publicació neix amb la voluntat de promoure la reflexió sobre la necessitat o la conveniència de reinventar-se i, alhora, proporcionar eines i pautes per iniciar un procés de reconversió. A partir de l’experiència del REINVENTA’T, en què han participat una desena d’entitats al llarg d’un any i que ara està duent a terme a Madrid la Xarxa Europea contra la Pobresa i l’Exclusió (EAPN-Madrid), el llibre Reinventar-se com a aposta de futur ofereix una metodologia per posar en pràctica les tres fases del procés: diagnòstic, pla de reinvenció, i aplicació i seguiment del pla.

Un dels factors clau per al futur del tercer sector social que el propi programa REINVENTA’T ha incorporat i al qual el llibre dedica un capítol és la col·laboració amb altres actors, com són les administracions públiques, el sector empresarial i les universitats, i la cooperació amb altres entitats.El patró de la Fundació Bancària “la Caixa” Jaume Lanaspa ha afirmat que “no podem renunciar a un Estat del Benestar universal, equitatiu i just, ni a unes entitats socials properes, capil·lars i eficients”.

El director de la consultora KPMG, Carlos Cuatrecasas, ha assegurat que “mantenir la coherència entre la missió inicialment definida i l’activitat que realitzen les entitats té com a premi la sostenibilitat”, i la presidenta d’ECAS,Teresa Crespo, ha subratllat la importància de fer compatible la vocació transformadora amb l’adaptació als nous contextos i les noves demandes. En aquest sentit, el llibre Reinventar-se com a aposta de futur és el primer número de la col·lecció IDEES I EINES PER A L’ACCIÓ SOCIAL, editada per ECAS per oferir instruments a les entitats i facilitar la replicabilitat de les experiències.
El director de programes socials de la Fundación Tomillo, Luis Maria López-Aranguren, ha apuntat a la transformació de les relacions socials com l’objectiu fonamental del tercer sector per “passar de la submissió a la cooperació”. Superant les tradicions col·lectivista i individualista, “la nostra proposta és la visió cooperativista, basada en persones autònomes que desenvolupen la millor versió de sí mateixes i cooperen com a iguals pensant en bé comú”. | Ponència de Luis Maria López-Aranguren (PDF)

nota de premsa en PDF | fotos de l’acte | àudio de l’acte

Recommended Posts