Skip to content
info ACCIONS

2010 / 19

Logo
Aquest és el darrer info ACCIONS del 2010; el proper número es publicarà el 14 de gener del 2011. BONES FESTES!

  1. Campuzano: “Es preveu un lògic drenatge de recursos cap a l’ocupació de col·lectius normalitzats”
  2. Resolucions favorables a ECAS pels projectes de pobresa i immigració 2010

  3. L’Oficina de la Xarxa d’Usos i Gestió del Temps presenta a ECAS el Pla estratègic 2008-2018
  4. Materials de formació en comunicació i nova pàgina d’ECAS a Facebook

  5. Servei Solidari i el Mercat de Sant Antoni engeguen la campanya ‘Canvi pel Canvi’
  6. L’empresa d’inserció d’Ared ofereix menús de Nadal

  7. Recursos d’inserció de la Fundació Comtal oberts a altres entitats d’ECAS
  8. Punt de Referència, premi Acció 21 de l’Ajuntament de Barcelona
  9. El JIS commemora el Dia Mundial de lluita contra la SIDA
  10. ‘Fes córrer la veu!’, setmana de l’Energia Voluntària a Xarxanet.org
  11. La Comissió Europea subvenciona projectes d’integració d’immigrants
  12. El CANSS defensa els serveis socials com a eina per fer front a la crisi
  13. Campanya per a la inscripció dels estrangers al cens de les eleccions municipals
  14. El lleure català, exclòs del conveni estatal, negociarà el III Conveni a Catalunya
  15. Curs sobre ‘La participació infantil en el nou marc legal de les polítiques d’infància a Catalunya’


1. Campuzano: “Es preveu un lògic drenatge de recursos cap a l’ocupació de col·lectius normalitzats”

Carles Campuzano, portaveu de CiU a les Comissions de Treball i Política Social del Congrés dels Diputats, va exposar la seva visió de la Reforma Laboral davant la Comissió d’Inserció Sociolaboral d’ECAS, i va escoltar les preocupacions de les entitats respecte als seus efectes en els programes destinats a col·lectius amb major dificultat d’accés al mercat laboral. La possible entrada d’empreses privades en les activitats de col·locació –actualment en mans del SOC– va fer saltar l’alarma al tercer sector social, després d’un any de retallades generalitzades i de reducció específica de la inversió en Formació d’Oferta i Itineraris Personals d’Inserció per a persones en situació de vulnerabilitat. Presentar un interlocutor únic davant l’Administració (en lloc de fer demandes a títol individual de cada entitat) i fer seguiment amb el SOC i el nou equip de Govern són dues de les claus perquè es mantingui l’aliança amb el tercer sector, segons el diputat. Cal afrontar, però, dues tendències constatades per Campuzano: “el lògic  drenatge de recursos cap a col·lectius normalitzats”, que obligarà les entitats a lliurar una batalla política per mantenir l’atenció i la protecció dels col·lectius específics que atenen, i l’augment de les exigències en termes d’objectius per part de les Administracions. Campuzano considera que l’actual procés de gestació de les mesures per generar ocupació fa que sigui un bon moment per plantejar demandes i aportacions, però pel que fa a la privatització de les funcions de col·locació, creu que “el gran pols serà entre les OTGs i les empreses privades”. +info


2. Resolucions favorables a ECAS pels projectes de pobresa i immigració 2010

Les darreres setmanes, l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials (ICASS) i el Departament d’Acció Social i Ciutadania han atorgat a ECAS dues subvencions pels projectes desenvolupats en els àmbits de pobresa i immigració, respectivament, durant aquest 2010. L’ICASS ha finançat amb 30.000 euros les activitats commemoratives del 2010 Any europeu de lluita contra la pobresa i l’exclusió social i del 17 d’octubre com a Dia internacional per a l’eradicació de la pobresa realitzades per la federació a Girona i Tarragona a l’octubre. El Departament d’Acció Social i Ciutadania, per la seva banda, ha resolt dotar amb 6.000 euros el projecte Capital social per a la immigració a Catalunya, desenvolupat per la Comissió d’Immigració d’ECAS. El projecte inclou la promoció d’aliances d’intervenció entre entitats i la generació de coneixement compartit dins la federació en l’àmbit de la immigració.


3. L’Oficina de la Xarxa d’Usos i Gestió del Temps presenta a ECAS el Pla estratègic 2008-2018

Membres de les comissions de Gènere i Famílies d’ECAS es van reunir dilluns passat amb una representant de l’Oficina de la Xarxa d’Usos i Gestió del Temps de la Generalitat, Esther García, per conèixer de primera mà les tasques de millora de la gestió deltemps i de promoció de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones. García va presentar el  Pla estratègic sobre els usos dels temps a la vida quotidiana 2008-2018, impulsat pel Govern català amb l’objectiu de canviar la concepció del temps i donar més valor a aquells que tradicionalment han estat invisibles pel fet de no tenir valor econòmic. L’eix ‘Un nou equilibri en el valor i distribució dels temps dedicats al treball familiar i domèstic’ vol valoritzar les tasques de cura i atenció a les persones i afavorir la redistribució del treball no remunerat entre gèneres. El Pla compta amb un espai virtual de participació obert a les opinions i aportacions de la ciutadania.


4. Materials de formació en comunicació i nova pàgina d’ECAS a Facebook

Ja podeu consultar al web d’ECAS els materials corresponents a la formació en comunicació realitzada per l’Agència de Comunicació Social i dirigida als professionals de les entitats sòcies que gestionen tasques de comunicació. Durant els mesos d’octubre i novembre, les periodistes Marta Falguera i Sònia Flotats van impartir un total de vuit sessions que els assistents han valorat molt positivament, destacant-ne l’interès dels continguts i el clima de participació. La nota negativa ha estat la baixa assistència per part de les entitats que s’hi havien inscrit. Per altra banda, ECAS ha posat en funcionament aquesta setmana una pàgina a Facebook per difondre informacions i dinamitzar les relacions amb totes les persones vinculades a la federació. Només cal que entreu a la pàgina i cliqueu a ‘M’agrada’!


5. Servei Solidari i el Mercat de Sant Antoni: ‘Canvi pel Canvi’

‘La campanya engegada per la Fundació Servei Solidari i el Mercat de Sant Antoni pretén convertir els veïns del Raval en agents de canvi social al barri mitjançant la col·laboració amb programes de formació bàsica de persones en risc d’exclusió social. Per recaptar fons, fins el 10 de gener s’ofereixen caramels als clients que dipositin el canvi de la compra a les guardioles que hi ha a les parades. Els diners es destinaran als cursos de castellà, català i alfabetització digital d’adults que realitza Servei Solidari. Amb aquesta iniciativa, que enguany es posa en marxa per primer cop, l’entitat membre d’ECAS vol obrir les portes a la gent del barri i difondre els seus projectes. +info


6. L’empresa d’inserció d’Ared ofereix menús de Nadal

Salta, l’empresa d’inserció de la Fundació Ared, proposa per aquestes festes un seguit de plats nadalencs i de pica-pica. Les comandes s’han de fer arribar al correu electrònic saltacatering@fundacioared.org o a través dels telèfons 93 351 38 65 i 625 71 26 13.


7. Recursos d’inserció de Comtal oberts a altres entitats d’ECAS

La Fundació Comtal ofereix recursos d’inserció sociolaboral a altres entitats d’ECAS que en vulguin fer ús. El proper mes de gener inicien noves sessions del projecte ‘Construeix-te’, un curs prelaboral que segueix la metodologia d’aprenentatge i servei; enguany se centrarà en l’especialitat de fusteria i en una introducció als oficis d’electricitat i cuina. Comtal proposa que aquelles entitats que els vulgueu derivar joves amb qui treballeu us poseu en contacte amb l’àrea laboral de l’organització (aprenitreballa@comtal.org, 93 319 98 55 i 637 59 71 03) abans del 21 de desembre per tal de concertar dia i hora d’entrevista. El Punt d’Informació Laboral també organitza tallers formatius sobre inserció laboral oberts a altres entitats. Els temes són: mercat de treball actual, canals de recerca de feina i com defensar un CV, i eines per superar una entrevista. Les entitats també podeu proposar un taller a mida a puntinfotria@comtal.org.


8. Punt de Referència, premi Acció 21 de l’Ajuntament de Barcelona

El projecte ‘El Trampolí, un pis assistit sostenible’ de Punt de Referència (PdR) ha estat guardonat amb un dels premis Acció 21, convocats pel Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona per estimular iniciatives que contribueixen al Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. El projecte de PdR treballa amb els joves dels pisos assistits la responsabilitat vers el medi ambient i la societat, promovent un bon ús dels recursos i potenciant les seves relacions socials. PdR, que recentment ha estat declarada entitat d’utilitat pública, rebrà el guardó el proper mes de gener durant la convenció de signants de l’Agenda 21 de Barcelona, juntament amb una dotació econòmica de 6.000 euros. +info


9. El JIS commemora el Dia Mundial de lluita contra la SIDA

Joves per la Igualtat i la Solidaritat ha participat durant els mesos de novembre i desembre en diferents actes commemoratius del Dia Mundial de lluita contra la SIDA, sota el paraigües del Pla d’Acció de la SIDA a L’Hospitalet (PASaL’H), i a través del Comitè 1r de Desembre a Barcelona. L’entitat membre d’ECAS ha donat suport al manifest ‘Parlem dels nostres drets’, ha muntat una taula informativa i una xerrada sobre VIH-SIDA a la seva seu, i ha construït un llaç gegant amb missatges reivindicatius al vestíbul de l’entitat.


10. ‘Fes córrer la veu!’, Energia Voluntària a Xarxanet.org

El portal Xarxanet.org està promovent la setmana de l’Energia Voluntària amb l’objectiu de donar a conèixer les dimensions del sector associatiu i explicar la funció de transformació social del voluntariat. La campanya durarà fins el 19 de desembre i compta amb una pàgina per compartir ‘Energies d’experiència voluntària’, el vídeo ‘Fes córrer la veu!’, un canal de Twitter -fent servir el hashtag #energiavoluntaria i posant el twibbon-, i una pàgina a Facebook. El Congrés Internacional del Voluntariat, recentment celebrat a Barcelona, va donar el tret de sortida a l’Any Europeu del Voluntariat i va reivindicar el moviment voluntari com a agent en la presa de decisions globals. +info


11. La Comissió Europea subvenciona projectes d’immigrants

La Comissió Europea obre una convocatòria per subvencionar projectes que promoguin la inclusió de les persones procedents de països no comunitaris als Estats membres de la Unió Europea. Les bases de la convocatòria estableixen quatre línies prioritàries en les quals han de tenir cabuda les propostes presentades: millorar la gestió de la diversitat als barris, millorar la participació dels estrangers en el procés democràtic, millorar les mesures d’integració dirigides a diferents grups d’immigrants, i explorar els vincles entre les polítiques d’admissió i els processos d’integració. El termini per presentar els projectes –en qualsevol de les llengües oficials de la UE, però preferiblement en anglès o francès- és el 14 de gener del 2011, i s’han de lliurar electrònicament a través del sistema PRIAMOS (previ registre). S’han habilitat dues adreces de correu electrònic per formular dubtes sobre el contingut de les propostes (HOME-INTEGRATION-FUND@ec.europa.eu) i sobre l’ús del sistema PRIAMOS (HOME-JUST-PRIAMOS-USM@ec.europa.eu). +info


12. El CANSS defensa els serveis socials com a eina per fer front a la crisi

‘Serveis socials per fer front a la crisi’ és la reflexió sobre el valor dels serveis socials amb què el Comitè d’Avaluació de Necessitats de Serveis Socials, l’òrgan tècnic de coordinació adscrit al Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat, s’ha donat a conèixer a la societat catalana. La declaració, feta pública dimarts passat, destaca els serveis socials com una “peça clau dins de l’Estat del Benestar” per la seva lluita a favor de la cohesió social, i per la seva contribució a pal·liar els efectes de la crisi econòmica. Davant la situació actual, es defensa la necessitat de mantenir una visió a llarg termini, tenint en compte que els serveis socials “són una inversió estratègica en el futur del país”. ECAS és una de les entitats que dóna suport al CANSS com a membre de l’Espai de Debat Permanent i Aplicat (EDPA).


13. Campanya per la inscripció dels estrangers al cens

L’Administració ha iniciat una campanya informativa per la inscripció dels ciutadans estrangers al cens de les eleccions municipals previstes pel proper mes de maig. El termini per garantir el dret a vot dels estrangers finalitza el 15 de gener del 2011 i la Secretaria per la Immigració de la Generalitat de Catalunya recorda que poden fer-ho els residents estrangers majors de 18 anys, així com els membres de la UE o amb nacionalitat de Colòmbia, Equador, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú o Xile que hagin residit legalment a l’Estat espanyol el temps exigit en el corresponent acord bilateral. L’Oficina del Cens Electoral ha enviat una comunicació a les persones amb dret a vot, que hauran de signar el formulari de sol·licitud i remetre’l a la Delegació Provincial, o bé demanar el formulari en cas que no l’hagin rebut. Es preveu la publicació imminent al Butlletí Oficial de l’Estat d’un acord bilateral amb Bolívia i Islàndia. +info


14. El lleure català, exclòs del conveni estatal, negociarà el III Conveni a Catalunya

El passat 29 de novembre es va signar a Madrid el I Convenio Estatal del Ocio Educativo y Animación Sociocultural. El conveni exclou explícitament Catalunya del marc territorial estatal, de manera que el conveni que s’aplicarà aquí serà l’autonòmic. L’Associació Empresarial de la Iniciativa Social de Catalunya (AEISC) es congratula d’aquest fet, després de la seva participació activa en la negociació –a través de la plataforma estatal Asociación Española de Entidades de Iniciativa Social y Servicios Sociales– per fer valer l’aplicació del conveni català. L’AEISC –de la qual ECAS és membre– informa que aquest mes de desembre s’iniciaran les negociacions entre sindicats i patronals per a l’elaboració del III Conveni Col·lectiu del sector del Lleure Educatiu i Sociocultural de Catalunya, i felicita totes les persones i entitats que han estat implicades en el procés de negociació durant els darrers mesos.


15. Participació infantil en les polítiques d’infància a Catalunya

Els dies 17 de desembre de 2010 i 14, 21 i 28 de gener de 2011 tindran lloc les sessions del curs ‘La participació infantil en el nou marc de les polítiques d’infància a Catalunya’, organitzat per Diomira i Traç en col·laboració amb l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Barcelona. La formació està dirigida a professionals d’entitats, regidors i tècnics de l’àmbit de la infància i l’adolescència, i té per objectiu aportar coneixements i eines en relació al desplegament de la nova Llei dels drets i les oportunitats de la infància i l’adolescència de Catalunya al món local, en especial en relació als nous espais de participació infantil previstos a la llei. Per a més informació i formalitzar la inscripció, comunicacio@diomira.net o 93 292 55 62.


Agència de Comunicació Social

comunicacio@acciosocial.org

T. 93 268 3442 | M. 657 515 361

Logo
entitats catalanes d’acció social

Via Laietana, 54 1er | 08003 Barcelona

T. 93 268 2222 | F. 93 310 0483

ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

Avis legal: Aquest missatge pot contenir informació privilegiada i/o confidencial. Si no sou el destinatari del mateix o la persona encarregada de la seva distribució, NO US ESTÀ PERMÈS copiar, fer entrega, ni difondre’n el seu contingut; així mateix us preguem que aviseu al propietari i elimineu aquest correu electrònic.