01.11.2023 | Article d’opinió de Paula Cusí al Social.cat 

La Layla buscava una feina estable relacionada amb la seva formació, però li estava resultant molt difícil, principalment pel fet de trobar-se sola en un país que no és el seu i sense gaires recursos. Un cop va regularitzar la seva situació, va buscar suport en aquest procés de cerca laboral, i el va trobar en una de les 31 entitats socials que han desenvolupat el programa Next Diversitat i Empresa arreu de Catalunya.

Des de l’entitat, se li va oferir durant cinc mesos un itinerari d’orientació i formació, amb sessions individuals i grupals on adquirir les competències necessàries per inserir-se en el mercat laboral català, a més d’un acompanyament tutoritzat.

Com la Layla, més del 10% de la població a Catalunya ha estat sense feina en l’última dècada, d’entre les quals un 4,8% són aturades de llarga durada. En paral·lel, i tal com denunciava ECAS a l’Informe INSOCAT Vides precàries, drets vulnerats, més d’una desena part de la població ocupada amb feina remunerada pateix pobresa malgrat estar treballant, a causa de l’elevada temporalitat, les freqüents jornades parcials involuntàries i els salaris baixos. Les dones, els joves i les persones que no tenen nacionalitat espanyola són, en tots els casos, els col·lectius més castigats. També pateixen especialment les persones amb diversitats vàries (com discapacitat física o problemes de salut mental), a qui el mercat de treball tanca moltes portes.

Acompanyar les persones en situacions de vulnerabilitat que volen millorar les seves oportunitats d’ocupabilitat i donar-los suport en el seu camí cap a la inserció laboral ha estat un dels objectius principals d’aquest programa, impulsat pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya amb els fons europeus Next Generation. Com en el cas de la Layla, unes 2.000 persones han passat per alguna de les 31 entitats socials vinculades al projecte per iniciar el seu itinerari d’orientació durant el 2022-23. D’aquestes, el 56% eren dones i el 58% majors de 45 anys.

Però el que ha convertit el Programa Next Diversitat i Empresa en una iniciativa innovadora, en relació amb altres projectes de millora de l’ocupabilitat, ha estat treballar paral·lelament amb les empreses. Això ha estat possible gràcies a l’aliança entre ECAS, la Federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social i PIMEC, la patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya, que han dissenyat i coordinat el projecte.

Des de l’inici del programa, s’ha acompanyat més de 1.200 petites i mitjanes empreses amb matriu o centre de decisió a Catalunya, les quals representen el 99,8% del teixit empresarial, en la incorporació de criteris de diversitat. La idea és que no només són les persones qui s’han d’adaptar al mercat de treball, sinó que les empreses també han de preparar-se per a acollir i gestionar millor aquesta diversitat, que a la pràctica es tradueix en més talent i oportunitats.

De la mà d’entitats socials, les PIME han rebut acompanyament a través de la facilitació de Plans de Diversitat dissenyats a mida. Amb el Pla de Diversitat es pretén transcendir el Pla d’Igualtat, impulsat des del 2007 per l’estat i obligatori des del 2022 per a les empreses d’entre 50 i 250 professionals. El Pla de Diversitat és una eina innovadora que guia les empreses cap a una gestió responsable i transversal de la diversitat en tots els àmbits de l’organització.

A principis d’abril d’aquest any, es va entregar el primer Pla de Diversitat a una empresa lleidatana. Des d’aleshores, s’han elaborat i entregat al voltant de 1.100 plans a empreses de tot el territori, el 60% micro o petites empreses, i s’han vinculat amb les persones participants.

L’estreta col·laboració entre les entitats socials i les empreses ha permès establir vincles entre els participants i el mercat de treball, que en alguns casos s’han convertit en oportunitats laborals. En total, s’han assolit més d’un 10% d’insercions dins el programa, una xifra molt positiva que supera els objectius inicials.

Més enllà dels casos d’èxit, la fita més important del Programa Next Diversitat i Empresa i una de les coses que més han valorat les empreses i les entitats socials participants ha estat la dinàmica de treball conjunt, que ha sembrat la llavor per un futur amb empreses més inclusives i responsables socialment.

(Si voleu conèixer les històries del programa de la mà dels seus protagonistes, us convidem a l’acte de cloenda del projecte, que tindrà lloc el 13 de novembre al Palau Robert de Barcelona).

Recommended Posts