INSOCAT 17. Cronificació de la pobresa i creixement de la precarietat: una mirada retrospectiva a 10 anys d’INSOCAT
Amb l’informe número 17 hem volgut identificar tant els fils de continuïtat d’aquestes dues darreres dècades com els moments de canvi, així com analitzar els motius de cronificació d’una bossa estructural de població que viu en situació de pobresa de manera estancada des de fa 10 anys.
L’informe planteja una revisió de tots els INSOCAT publicats fins al moment. Aquesta mirada enrere es deu al doble aniversari d’ECAS i dels informes INSOCAT, que des de fa 20 anys obren una finestra per reflexionar sobre la realitat social a Catalunya.
Els darrers temps han estat de gran inestabilitat econòmica i de profundes transformacions, que han impactat negativament en la cohesió de la nostra societat. A tot això, s’hi suma la incapacitat de les polítiques públiques d’oferir respostes per millorar el benestar del conjunt de la ciutadania. Si mirem enrere, podem resseguir cadascun dels factors que ens han portat fins aquí. Les dades actuals són esfereïdores: una quarta part de la població de Catalunya està en risc de pobresa o exclusió, les desigualtats s’enquisten cada vegada més i les oportunitats de les persones vulnerables disminueixen i agreugen un malestar social que, entre altres conseqüències, afavoreix el creixement de l’extrema dreta.
Davant d’aquesta emergència social, l’informe apunta la responsabilitat, la professionalitat i el consens per part dels poders públics per abordar els complexes problemes que afecten a la societat catalana i als drets de la ciutadania.