• ECAS i la Coordinadora d’ONG Solidàries participen en el festival gironí amb “La Llar de les Absències”, que es podrà visitar de l’11 al 19 de maig de 2024 

Girona | 14.05.24 

La instal·lació immersiva “La Llar de les Absències”, produïda per la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) per visibilitzar les causes i conseqüències de l’exclusió social a Catalunya i adaptada per aquesta ocasió per la Coordinadora d’ONG Solidàries amb la col·laboració de l’entitat NouSol, es pot visitar a El Modern. Centre Audiovisual i Digital, en el marc del festival Temps de Flors de Girona, que té lloc de l’11 al 19 de maig de 2024.

D’entre els més de 100 espais que omplen d’ornamentació floral la ciutat de Girona en aquesta 69a edició de Temps de Flors, el número 13 del recorregut porta a l’antic cinema Modern, on es pot trobar “La Llar de les Absències”. Segons els organitzadors, més de 700 persones han visitat cada instal·lació del recorregut durant el primer cap de setmana.

La peça, que va ser dissenyada per Domestic Data Streamers amb motiu dels 20 anys d’ECAS, mostra de manera visual què vol dir viure dia a dia sense determinats recursos bàsics per garantir una vida digna. Aquesta realitat és la que viuen moltes persones a Catalunya, ja que una de cada quatre persones a Catalunya viu en situació de pobresa de manera cronificada i estructural , tal com alerten els informes d’Indicadors Socials a Catalunya (INSOCAT), realitzats per la federació de manera anual per explicar i analitzar les dades sobre desigualtats.

La instal·lació, que ha visitat anteriorment espais com el Palau Robert, la Nau Bostik o el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), té com a fet diferencial d’aquesta itinerància a Girona els delicats ornaments florals que caracteritzen el festival, afegits i creats per a l’exposició per la Coordinadora d’ONG Solidàries. A més, el públic pot interactuar amb La Llar amb el “Jardí de les Absències”, un espai que envolta la instal·lació amb targetes i flors perquè les persones visitants puguin escriure la seva absència. També es poden veure les creacions artístiques del grup de joves del casal creatiu NouSol.

Tal com s’ha mostrat en les anteriors itineràncies, l’espai interactiu de “La Llar de les Absències” permet al públic participar en l’exposició a través d’uns plafons de votació, que inclouen preguntes al voltant de la precarietat laboral, l’habitatge i el sistema de prestacions. Per últim, permet a l’espectador imaginar i participar en l’Estat del Benestar ideal a través d’un manifest públic que es va omplint i imprimint en directe.

D’altra banda, Girona també ha estat l’escenari de la VII Jornada d’Acció Social, enguany titulada “10 anys de pobresa: tendència o cronificació”, organitzada per ECAS i la Universitat de Girona (UdG)i que va tenir lloc a la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG el passat 10 de maig. L’acte va comptar amb la participació de diverses persones de l’àmbit acadèmic, universitari i el tercer sector, per tal de reflexionar sobre les realitats de la cronificació de la pobresa i el creixement de la precarietat de l’última dècada a Catalunya, posant especial èmfasi en l’àmbit gironí.

DESCARREGA’T LA NOTA DE PREMSA

Recommended Posts