“Hauríem de plantejar-nos seriosament la possibilitat d’incloure l’anomenada «experiència viva» en el procés de construcció de la política social. Les persones amb experiència viscuda ens acosten a l’acció futura”, Darren McGarvey
- McGarvey, escriptor i activista social escocès, va inaugurar amb aquest missatge la celebració dels 20 anys de trajectòria d’ECAS, que va reunir més de 200 persones
- L’acte va reunir prop de 90 de les 126 entitats d’ECAS que atenen més d’1 milió de persones en risc o situació d’exclusió social a Catalunya
18.10.2023 | Barcelon
La federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) ha celebrat aquest dimarts 17 d’octubre un esdeveniment que, sota el lema ‘ECAS, 20 anys sumant per la justícia social’ i coincidint amb el Dia Internacional per l’Erradicació de la Pobresa, ha aglutinat prop de 90 entitats sòcies i més de 200 persones en una jornada de reflexió, diàleg i visibilitat sobre l’exclusió social.
Entre els convidats s’ha comptat amb representants de les diferents institucions: Carles Campuzano, conseller de Drets Socials; Raquel Gil, regidora de Promoció Econòmica i Treball i de Feminismes, Igualtat i Memòria democràtica de l’Ajuntament de Barcelona; Filo Cañete, diputada delegada de Cures i Cicle de Vida de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat Barcelona de la Diputació de Barcelona; Núria Valls, secretària general d’Infància, i Jordi Sánchez i David Bondia, per part del Síndic de Greuges. També hi han assistit directors i equips tècnics de les diferents institucions en les àrees de Treball i Renda Bàsica Universal; del Tercer Sector, Cooperatives i Economia Social; de les oficines d’Igualtat i de Serveis Socials.
L’esdeveniment ha començat amb la xerrada ‘Desigualtats i fractura socia què en sabem realment?’ a càrrec de l’escriptor, periodista i raper escocès, Darren McGarvey,
ECAS ha convidat a l’autor de “Safari en la pobreza”, en la seva primera visita a Catalunya, per a aportar la seva mirada crítica amb el sector social i especialment amb les institucions, des de l’experiència viscuda en els barris més vulnerables de Glasgow.
Durant la seva intervenció, ha destacat la importància d’entendre l’experiència viscuda de les persones en risc o situació de pobresa per tal d’acostar-nos a l’acció social. “Problemes com la pobresa, encara que sovint es discuteixen en termes sistèmics generals, impliquen experiències humanes que han de poder entendre’s abans de poder abordar-se adequadament”, explicava McGarvey.
En la jornada d’aniversari d’ECAS s’ha mostrat per primera vegada la instal·lació ‘La Llar de les absències’, una proposta immersiva de Domestic Data Streamers que visualitza i reflexiona sobre el 25% de població catalana que viu en situació de pobresa o exclusió social.
La instal·lació, que neix per ser una eina de sensibilització i divulgació, estarà a disposició de les entitats socials d’ECAS que en vulguin fer ús, i es podrà veure del 30 d’octubre a l’1 de novembre al Palau Robert de Barcelona.
Les dades sobre exclusió social que mostra la instal·lació són analitzades en els informes sobre indicadors socials a Catalunya INSOCAT, elaborats per ECAS. Es tracta d’informes que extreuen i analitzen les diferents dades de pobresa i exclusió social a Catalunya, majoritàriament extretes de l’Enquesta de Condicions de Vida, i les contextualitzen per tal de dotar-les de significat i entendre la complexitat de les desigualtats socials.
La tarda ha acabat amb la bufada d’espelmes per part de les entitats ECAS assistents a l’acte, un pica-pica per a les participants i música del DJ Favàritx.
Tal com apunta Mariona Puigdellívol, directora general d’ECAS, “les entitats catalanes d’acció social seguirem lluitant per reduir les desigualtats socials, promovent i enfortint les capacitats, competències i oportunitats de les entitats i aglutinant el sector social per tal d’aconseguir una societat més justa i equitativa”.
SALA DE PREMSA [FOTOGRAFIES DE L’ACTE]
Descarrega la nota de premsa