La regulació i millora dels centres ha de ser un primer pas cap al seu tancament definitiu

17.01.2012 | ECAS se suma a la campanya promoguda per El Periódico de Catalunya amb el lema ‘Posem fi al limbe dels Centres d’Internament d’Estrangers’, mitjançant la qual s’ha fet arribar una carta al ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, demanant “l’aprovació d’un reglament que garanteixi els drets de les persones retingudes i la millora de les condicions en aquests centres”.

El detonant de la mobilització ha estat la mort d’un jove guineà de 21 anys, Idrissa Diallo, el passat dia 13 al CIE de la Zona Franca de Barcelona. Com la resta de persones retingudes en els nou centres d’aquest tipus que hi ha actualment a Espanya, no havia comès cap delicte, sinó només la falta administrativa de no tenir regularitzada la seva situació al país.

Tal com va declarar a El Periódico de Catalunya la coordinadora de la Comissió d’Immigració d’ECAS, Àgata Sol, la federació entén que “privar de llibertat una persona que no ha comès cap delicte és una aberració”, ja que “es criminalitza la persona –i, per extensió, tot un col·lectiu— pel sol fet de trobar-se en una situació administrativa no regularitzada”. El que s’hauria de fer és regularitzar aquestes situacions i, en aquest sentit, l’aturada del flux migratori cap al nostre país és “una oportunitat per reconduir la qüestió, resoldre situacions pendents i centrar els esforços en la cohesió social”.

ECAS sosté que regular els CIEs no és una solució definitiva perquè el procés no ofereix garanties i són centres que, per definició, atempten contra el dret fonamental de la persona a la seva llibertat, però dóna suport a la campanya per una major regulació i millora de les condicions dels centres com a primer pas cap al seu tancament definitiu.

Comunicat en PDF

Web per donar suport a la campanya de recollida de firmes: Actuable

Seguiment del tema a El Periódico

‘Presons de ‘sense papers’’, 11.01.2012

‘Els advocats denuncien la falta de drets dels ‘sense papers’ interns’, 12.01.2012

‘Una inspecció d’oenagés constata el drama dels CIE’, 14.01.2012

‘Les reaccions contra unes institucions qüestionades’, 15.01.2012

‘26.000 estrangers van passarpels CIE d’Espanya el 2010’, 17.01.2012

‘Les entitats d’acció social, amb la campanya d’EL PERIÓDICO’, 18.01.2012

Recommended Posts