- “La llar de les absències” busca la sensibilització pública sobre les desigualtats socials a través de la immersió en l’espai físic i la participació del públic
- Dissenyada per Domestic Data Streamers, es podrà visitar als Jardins del Palau Robert fins el 3 de novembre
ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social) estrena al Palau Robert la instal·lació immersiva “La llar de les absències”, per tal de generar un espai físic de diàleg i reflexió al voltant dels temes i les dades que es treballen als informes d’indicadors socials a Catalunya (INSOCAT): pobresa i desigualtats, habitatge, precarietat laboral o drets socials, entre d’altres.
La peça, dissenyada per Domestic Data Streamers amb motiu dels 20 anys de la federació, mostra de manera visual què vol dir viure dia a dia sense determinats recursos bàsics per garantir una vida digna. Aquesta realitat és la que viuen moltes persones a Catalunya, ja que quasi 25% de la població de Catalunya es troba en risc de pobresa o exclusió social.
“La llar de les absències” es podrà veure als Jardins del Palau Robert els dies 30 i 31 d’octubre i 1, 2 i 3 de novembre. Es contempla que sigui itinerant per diversos espais culturals, institucionals i ciutadans de Catalunya durant el 2023 i el 2024, i estarà a disposició de les entitats sòcies d’ECAS.
És la primera vegada que ECAS, una federació que aglutina més de 125 entitats que treballen de manera prioritària amb col·lectius en situació o risc d’exclusió social, aposta per la sensibilització pública a través d’un format expositiu on la immersió i la participació del públic esdevenen eines de visualització i reflexió. Tal com apunta Mariona Puigdellívol, Directora General d’ECAS, “el que volem des d’ECAS és fer arribar les dades i les anàlisis dels informes INSOCAT a la ciutadania no des d’allò racional, sinó connectant amb la seva empatia”.
Eva Pomares, Directora General de Difusió de la Generalitat de Catalunya, ha explicat en el tret de sortida de l’exposició la voluntat del Palau Robert d’acollir exposicions com aquesta, “que mostrin a peu de carrer les desigualtats que existeixen en el nostre país”. Segons Oriol Duran, Secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió, “aquí, a Passeig de Gràcia amb Diagonal, podem prendre consciència del canvi de paradigma que necessitem per acabar amb l’exclusió social”.
La instal·lació es divideix en tres parts:
- Visualització física de dades en l’espai
Què hi falta a casa d’una persona en situació de pobresa?
Per mostrar de manera visual la magnitud de la pobresa i quines necessitats poden arribar a faltar-hi, es proposa entrar a una representació simplificada de la llar d’una persona que pateix pobresa. Les dades sobre desigualtats i exclusió social estan representades a través de la presència o mancança de determinats objectes quotidians, des d’un ordinador, una maleta, fins a un calefactor.
- Espai de debat
Tres plafons de votació permeten al públic enfrontar-se a mites recurrents sobre la pobresa o les desigualtats, a partir de respondre preguntes sobre àmbits concrets: habitatge, precarietat laboral i prestacions.
- Interacció digital
L’última part és una invitació perquè el públic deixi la seva empremta. A través d’un codi QR, totes les persones visitants poden respondre una pregunta al voltant de l’Estat del Benestar. Les respostes es van enregistrant i imprimint en directe, emulant un manifest públic improvisat sobre com hauria de ser l’Estat del Benestar ideal.