17.03.2020 | Nota de premsa d’Arrels Fundació
La declaració de l’estat d’alarma dificulta encara més la situació de les persones que viuen al carrer
La declaració d’estat d’alarma i les mesures de prevenció per evitar la propagació del coronavirus estan dificultant encara més la realitat de les persones sense llar. Les accions que des de les administracions s’estan duent a terme aquests primers dies de crisi s’han centrat més en protocols per als recursos que ja existeixen, com menjadors socials, albergs i centres residencials, i no tant en les persones que directament viuen al ras.
En aquest context d’emergència el repte és precisament com atendre totes les persones que viuen al carrer. Moltes d’aquestes persones, a més, presenten malalties cròniques i tenen més risc d’emmalaltir de pulmonia.
El govern de la Generalitat ha aprovat mesures específiques que contemplen, entre d’altres, que es mantinguin oberts els serveis higiènics i de consigna que existeixen i una detecció proactiva de persones que puguin estar contagiades pel coronavirus. El govern estatal ha donat instruccions per atendre les persones que dormen al ras, amb kits d’higiene i aliments, habilitant menjadors social i dotant als albergs existents amb personal sanitari.
A l’espera de saber més detalls, les mesures presentades ens generen dubtes: S’obriran nous espais per oferir un espai segur a totes les persones que dormen al ras? Què passarà si una persona dona positiu i necessita un lloc per recuperar-se? Què passarà amb les persones que viuen al carrer i que, per diferents motius, decideixin no anar a un centre?
Des d’Arrels plantegem una sèrie de propostes per donar una resposta a les persones que viuen al carrer, en aquests moments d’emergència sanitària:
- Habilitar els espais que hi havia previstos per a l’Operació Fred a Barcelona i que no s’han arribat a obrir. Tot i que aquests espais preveien acollir més de 300 persones, entenem que en les circumstàncies actuals acollirien menys persones per motius de seguretat.
- Aprofitar els recursos públics que en aquests moments estan tancats a tot el territori català, com centres cívics, centres esportius, etc., com a alternativa per acollir persones durant el dia i durant la nit.
- Habilitar els hotels de Barcelona i la resta de municipis per acollir les persones que viuen al carrer, aprofitant que són espais ubicats per tot el territori.
- Treballar de manera coordinada amb tots els equips de carrer que atenen persones sense llar, públics i privats.
- Aprofitar els centres privats que habitualment atenen persones sense llar i que han hagut de tancar aquests dies, posant-los a disposició dels equips municipals i aprofitant que són espais de referència per a moltes persones que dormen al carrer.
- Coordinació entre les diferents administracions, personal sanitari i entitats socials que coneixem i atenem persones sense llar.