23.06.2022 | Nota de premsa de VINCLE

 

· El servei va obrir les portes el passat 22 de juny, amb la visita de la Consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete

· L’equip multidisciplinari de VINCLE tramitarà individualment els processos de reallotjament de les 244 famílies del bloc Venus

· Es prioritzarà els contextos social, residencial i comunitari de les persones residents, per tal d’elaborar una diagnosi i pla de treball que cerqui solucions adaptades a cada unitat de convivència

 

Vince La Mina

L’Oficina Tècnica del Projecte d’Expropiació per Taxació Conjunta de l’edifici Venus de La Mina ja ha iniciat la seva activitat. El passat dimecres 22 de juny es va inaugurar de forma oficial aquest servei, que gestiona VINCLE – Associació per la Recerca i l’Acció Social, amb la visita de la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete.

Les representants del Departament i del consistori van aprofitar per visitar les instal·lacions de l’oficina, emplaçada provisionalment a la Biblioteca – Espai Cultural Font de La Mina, i conèixer l’equip encarregat de tirar endavant el projecte. Van estar acompanyades per la Directora de l’Oficina Tècnica, Julie Marquiset, i la Directora General de VINCLE, Marta Eugènia Gonzàlez. També hi va ser present la portaveu de la comunitat veïnal del bloc Venus, Paqui Jiménez.

L’oficina, que ahir mateix ja va iniciar l’atenció directa a diversos veïns i veïnes que van sol·licitar informació sobre el procés, tramitarà individualment els casos de reallotjament de les 244 famílies residents a l’edifici i prestarà un servei de consultoria i assessorament tècnic adreçat a informar i atendre les consultes i demandes dels veïns i veïnes afectats per l’actuació urbanística.

L’equip multidisciplinari encarregat del projecte l’integren 11 professionals: nou d’ells encarregats de la gestió dels casos i l’atenció als veïns i veïnes i els dos restants, responsables de l’elaboració de la redacció del projecte d’expropiació. Atesa la complexitat de les actuacions i els diferents àmbits contextuals que presenta el servei, l’equip de l’Oficina Tècnica està format per advocades, arquitectes, educadores socials i administratives, amb l’objectiu de vincular els aspectes legals, urbanístics, socials i econòmics del projecte.

 

Un pla de treball adaptat a cada unitat de convivència

El marc metodològic de la intervenció que VINCLE portarà a terme tindrà en compte de manera prioritària els contextos social, residencial i comunitari de les persones residents a l’edifici Venus de La Mina, per tal d’elaborar una diagnosi i pla de treball que respongui i cerqui solucions compatibles a les característiques individuals de cada família resident.

El contacte continu amb els veïns i veïnes, cabdal per al funcionament de l’Oficina Tècnica, es desenvoluparà a través de la concertació de visites amb cita prèvia a les instal·lacions de l’oficina, que serviran per a proporcionar informació d’interès sobre el model de taxació conjunta i les diferents opcions viables per al reallotjament dels inquilins.

 

El diàleg i la cohesió social com a pilars de la intervenció

En declaracions als mitjans, la Directora General de VINCLE – Associació per la Recerca i l’Acció Social, resumia ahir el propòsit de la nostra entitat per a un projecte de tal envergadura. Segons Marta Eugènia Gonzàlez, “és un escenari molt complex i variable. Però a banda dels aspectes legals, econòmics i urbanístics, en els quals aplicarem totes les fórmules i solucions possibles, el que busquem és consens, diàleg i cohesió social. Sense aquests termes no concebem aquest procés d’expropiació i reallotjament.”

VINCLE atresora una llarga experiència en l’àmbit del reallotjament i la remodelació de barris, havent liderat processos com el de Can Tunis (Barcelona), Can Garcia (Manlleu) i als barris de Sant Roc (Badalona) i Sant Joan (Figueres). Casos també d’alta complexitat, en els quals s’ha seguit una metodologia d’empoderament de la població afectada, oferint suport i assessorament i situant a les persones com a protagonistes de la seva integració comunitària i reallotjament.

El projecte de finalització de l’expropiació i el reallotjament de l’edifici Venus de La Mina representa un nou repte per a la nostra entitat. Un procés, esperat i desitjat pels residents i pel conjunt del barri, que VINCLE ha decidit assumir amb convenciment. Una decisió recolzada en el compromís per l’eradicació de l’exclusió residencial i per l’aposta per la mediació i el treball social i integrador, pilars de l’acció comunitària que VINCLE desenvolupa a tot el territori català.

 

Recommended Posts