20.11.2018 | Article d’opinió de Núria Valls, directora general de comunicació i relacions de Fundesplai, a El País

Avui, 20 de novembre, és el Dia Internacional dels Drets de la Infància, una jornada que commemora l’aprovació per part de l’ONU de la Declaració dels Drets del Nen (1959) i la Convenció sobre els Drets del Nen, el 20 de novembre del 1989.

Les organitzacions d’infància a Catalunya, com Fundesplai, aprofitem aquesta data per donar a conèixer els drets de la infància i, si escau, denunciar-ne l’incompliment, com ara els dramàtics índexs de pobresa infantil.

Segons dades de l’INE-IDESCAT del 2017, l’índex AROPE, a Catalunya el 29,5% de menors de 18 anys viuen en risc de pobresa. Gairebé un de cada tres!

Per reduir-ho, tots els esforços són pocs. El 6 de novembre passat la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT) va celebrar la jornada ‘Invertir en infància és garantir els seus drets’. Es va explicar que el nostre país ja disposa d’instruments per garantir el benestar de la infància: la Llei de la Infància (2010) i el Pacte per la Infància (2013) a Catalunya. O l’Alt Comissionat per a la Lluita Contra la Pobresa Infantil, que depenen directament del President, Pedro Sánchez, a nivell espanyol. Però tot això no serveix de res sense les partides pressupostàries necessàries, que com a mínim haurien d’igualar la mitjana europea del 2,4% del PIB.

La jornada esmentada va acabar amb un manifest que reclamava que la centralitat de les polítiques socials, especialment les de la infància, i que la reducció de desigualtats sigui una prioritat pels esforços públics.

Mentrestant, no podem permetre que milers de nens, nenes i joves continuïn vivint les conseqüències de l’incompliment dels seus drets. Des de Fundesplai ho constatem cada dia, en centres d’esplai i escoles: nens amb necessitats educatives especials que en hores lectives estan acompanyats per un monitor o monitora de suport, però que en el menjador escolar no disposen d’aquesta ajuda. Mares i pares que a mig curs es queden a l’atur i han de treure els seus fills del menjador escolar perquè, fora de termini, no poden demanar cap beca. Famílies de classe mitjana afectades per la crisi, que no es veuen a si mateixes com a destinatàries dels serveis socials i no demanen ajuda perquè el seu fill o filla pugui anar de colònies o a l’esplai. Són només tres exemples. Però totes aquestes situacions acaben de la mateixa manera: amb un nen o una nena que veu compromesa la seva capacitat de participar en activitats d’educació, alimentació, atenció i oci, crucials per a la seva salut, creixement i felicitat.

Per això, des de Fundesplai un any més activem la campanya “Prenem partit per la infància!”. La presentarem el 10 de desembre, en el 3r Sopar Solidari a favor de la Infància amb la xef Ada Parellada. L’objectiu: recaptar fons per a beques i ajudes perquè nens i nenes en situació de vulnerabilitat puguin anar de colònies, al menjador escolar i puguin fer activitats de temps lliure i reforç escolar. L’any passat vam atorgar més de 18.000 ajudes i només ho podrem tornar a fer si som milers els que decidim fer un pas endavant i ens comprometem per la infància.

Recommended Posts