19.03.2020 | Nota de premsa de Càritas Diocesana de Barcelona

  • L’entitat social de l’Església Catòlica continua treballant per respondre a totes i cadascuna de les peticions socials, i recorda que en aquestes circumstàncies, els més fràgils pateixen una doble vulnerabilitat
  • Agraeix la feina de professionals i voluntaris, però recomana als majors de 65 anys que suspenguin la seva tasca com a voluntaris, tenint en compte que són un col·lectiu de risc
  • Finalment, es dona les gràcies a tots els seus socis i donants, ja que són els que fan possible que l’entitat pugui continuar prestant servei a aquells que més ho necessiten

“La missió de Càritas és acollir i treballar amb les persones en situació de pobresa i necessitat, perquè siguin protagonistes del seu propi alliberament”. Seguint aquest principi, Càritas Diocesana de Barcelona continua treballant per respondre i adaptar-se a la situació generada pel COVID-19, seguint les indicacions de les administracions competents i responent a les necessitats de les persones més vulnerables, que en aquesta situació pateixen una doble vulnerabilitat.

La situació tan excepcional que s’està vivint amb el COVID-19 fa que el compromís de Càritas Diocesana de Barcelona d’estar prop dels més fràgils hagi d’adoptar formes diferents mentre duri l’Estat d’Alarma.

Càritas Diocesana de Barcelona ha pres les següents mesures, essent conscients que la realitat és canviant i que les decisions poden modificar-se d’un dia per l’altre:

Persones en situació de Sense Llar

Alguns menjadors socials de Càritas han passat a elaborar pícnics per endur. D’altres, han suspès la seva activitat de manera preventiva, ja que bona part dels voluntaris que hi treballen són majors de 65 anys, i seguint els protocols sanitaris, s’ha optat per demanar-los que suspenguin la seva activitat i garantir la seva seguretat.

La situació dels menjadors socials de Barcelona amb els quals col·labora i o participa Càritas és la següent:

  • 3 Oberts: La Sobretaula (Càritas), Can Padró (Fundació), Emmaús (Fundació)
  • 6 Tancats: Pa de Sant Oleguer (Parroquial), Sant Cebrià (Parroquial), Hospital de Campanya (Parroquial), Sant Fèlix (Parroquial), Cafarnaüm (Parroquial) i El Caliu (Parroquial).

Càritas Diocesana de Barcelona està treballant amb l’Ajuntament de Barcelona per donar una resposta a totes les persones que assistien regularment als menjadors socials que han suspès la seva activitat, i confia a tenir un protocol enllestit pels pròxims dies.

Ajuda a les necessitats bàsiques

Càritas segueix tramitant els ajuts econòmics a aquelles famílies que ja eren ateses per l’entitat. Així mateix, i tal com va informar la Generalitat de Catalunya, les famílies que tenen beca de menjador rebran una targeta moneder. El lliurament d’aliments es continua realitzant en 70 punts, tot i que alguns han passat a donar xecs per anar a comprar aliments als supermercats. Els 24 restants han suspès l’activitat.

Hi ha serveis parroquials i arxiprestals que han avançat la data del lliurament mensual d’aliments i, en funció de com evolucioni la situació, suspendran la seva activitat els propers dies/setmanes per garantir el pròxim lliurament.

Com succeeix als menjadors socials, moltes de les persones voluntàries de Càritas que lliuren aliments són grans, i per això s’està actuant de la millor manera possible, amb la finalitat de garantir la prestació de serveis i preservant la seguretat de les persones ateses, dels professionals i dels voluntaris.

Gent Gran

El Servei d’Atenció a la Llar, destinat a persones grans amb dificultats de mobilitat i que normalment viuen soles, realitza aquells serveis que són estrictament necessaris, com portar-los el menjar o anar a buscar medecines, entre d’altres. Així mateix, els voluntaris estan en contacte amb les persones grans que viuen en residències per mitjà de trucades i cartes escrites.

Informacions Generals

Als centres de Càritas Diocesana de Barcelona hi ha hagut presència mínima de persones als despatxos, que han atès consultes telefòniques, en línia i només peticions urgents de manera presencial, seguint les recomanacions sanitàries.

Càritas manté un contacte constant amb tots els ajuntaments de la diòcesi de Barcelona, per anar implementant les mesures que siguin necessàries i donar resposta a les necessitats socials de cada municipi. Tot i que l’escenari és incert i va canviant minut a minut, Càritas Diocesana de Barcelona vol agrair la feina de professionals i voluntaris, però també de tots els socis i donants que garanteixen que l’entitat pugui continuar prestant servei a aquells que més ho necessiten.

No són pocs els oferiments que ens arriben per part de les persones que habitualment col·laboren amb Càritas, però és important insistir que la millor ajuda és que totes les persones es quedin a casa seva.

Compromís amb els més vulnerables

Càritas Diocesana de Barcelona demana que es continuïn implementant totes aquelles mesures que puguin pal·liar els efectes socials del COVID-19, com per exemple la suspensió dels procediments de desnonament i del pagament de les hipoteques, l’ajornament de préstecs i tributs a les administracions públiques de les persones més vulnerables, així com la garantia de subministraments de béns bàsics com l’electricitat, l’aigua i el gas o l’alimentació dels infants.

Cal que les administracions públiques es comprometin amb un ampli ventall de mesures econòmiques i socials que, en un primer moment, minimitzin les conseqüències de la crisi sanitària i, posteriorment, garanteixin la qualitat de vida i la dignitat de totes les persones.

L’entitat s’ha mostrat preocupada per la delicada situació que estan patint moltes de les famílies que s’atenen, ja que en la majoria de casos subsisteixen amb feines informals que actualment no poden dur a terme. Aquesta situació provoca que les famílies no puguin adquirir productes de primera necessitat, i en conseqüència està augmentant la petició d’ajuda a Càritas.

El president de Càritas Diocesana de Barcelona, Mons. Joan Josep Omella, ha volgut fer una crida a les persones més vulnerables, recordant que no estan soles, i que compten amb la proximitat atenta de tots els fidels de la diòcesi de Barcelona. “No deixeu de demanar-nos ajuda, atenció i escolta. Seguiu amb atenció i responsabilitat tots els consells i indicacions de les nostres autoritats, que vetllen per tots nosaltres i, d’una manera particular, per cada un de vosaltres”, ha indicat el president de Càritas Diocesana de Barcelona i Cardenal Arquebisbe de Barcelona.

Així mateix i des d’ahir, les campanes de tots els temples tocaran diàriament a les 12 h. D’aquesta manera, es convida a la pregària de l’Àngelus, per tantes persones a qui, directament o indirectament, està afectant la pandèmia del coronavirus.

Recommended Posts