25.02.2021 | Comunicat de SOS Racisme

En les eleccions al Parlament de Catalunya del passat diumenge 14 de febrer vam veure com el partit d’extrema dreta V0X va entrar com a quarta força, aconseguint 11 diputats i superant a partits com En Comú, la CUP, Ciutadans i PP. Les enquestes ho vaticinaven i, tot i així, no hem vist un posicionament coherent, unitari i contundent per part dels partits polítics d’esquerra o progressistes, que tant s’omplen la boca parlant d’antiracisme. Mentre el discurs racista i d’odi ha campat per les institucions i els mitjans de comunicació còmodament, perquè la violència del racisme institucional, actualment, contínua sent legitimada, i combatre-la mai va ser una prioritat.

La normalització del discurs obertament racista en el debat públic legitima propostes clarament antidemocràtiques, però que es justifiquen sota el principi de la llibertat d’expressió, que ens porta de nou a qüestionar la interpretació i aplicació d’aquest principi que moltes vegades s’ha fet servir per defensar els interessos dels poders hegemònics.

Mentre la política catalana segueix polaritzada entre independentistes i unionistes, les persones migrants i/o racialitzades no blanques segueixen, com sempre, sense ser concebudes com a subjectes polítics i sense estar en les prioritats de les agendes més enllà de les campanyes i interessos electoralistes. Es fa molt evident l’enorme desconnexió entre la vida política i el que succeeix als carrers. Els discursos que instrumentalitzen la migració són una constant en política i provenen de partits de tots els colors. Seguim sense tenir polítiques públiques que reconeguin i abordin el racisme de manera transversal, i que posi el focus en els problemes estructurals que el provoquen.

Necessitem un compromís real i voluntat política per combatre el racisme institucional, especialment ara que el discurs racista es reprodueix en la seva versió més radical i desacomplexada. Tot i això, a partir de la nostra experiència sabem que la lluita antiracista ha de donar-se, sobretot, des de fora de les institucions.

Des de SOS Racisme creiem que la millor estratègia contra l’extrema dreta i el discurs obertament racista és no permetre que coopti el debat públic, que no ocupi espais ni marqui les agendes de la lluita antiracista. Necessitem treballar conjuntament a enfortir les lluites de base i crear marcs i objectius comuns, com més fortes ens fem més terreny guanyarem en detriment de l’odi i les opressions.

Recommended Posts