13.05.2019 | Nota de premsa del Programa Làbora
» El Programa Làbora està dissenyat per capacitar i posar en contacte persones en situació de vulnerabilitat amb el teixit empresarial de Barcelona
» La iniciativa té un pressupost de 3,2 milions d’euros, dels quals l’Ajuntament aporta el 90% i la resta entre les entitats i federacions ECAS, FEICAT i Creu Roja
Un total de 145 empreses i al voltant de 400 persones han participat aquest dilluns a la V Jornada de Networking Espai Làbora, que s’ha desenvolupat al Born Centre de Cultura i Memòria. La jornada ha permès atorgar a les 145 empreses un reconeixement per la seva participació en el Programa, d’entre les quals 116 han rebut un diploma que els reconeix com a empreses responsables per haver contractat persones participants del Programa. Després de l’entrega de les distincions, 400 persones han mantingut entrevistes individuals amb prop de 70 empreses per mirar de cobrir llocs de treball o passar a formar part de les seves borses.
El 2018 ha estat el quart any de vida complet del Programa Làbora, un projecte de ciutat que té per objectiu fomentar l’ ocupació i la millora de l’ocupabilitat de persones en situació de vulnerabilitat amb especials dificultats d’accés al mercat laboral. Aquest projecte de cooperació publicosocial, que està impulsat per l’Ajuntament de Barcelona (Institut Municipal de Serveis Socials i Barcelona Activa), i dissenyat i gestionat en col·laboració amb les 30 entitats socials que formen part d’ ECAS (Entitats Catalanes d’Acció Social), FEICAT (Empreses d’Inserció de Catalunya) i la Creu Roja, compta amb un pressupost anual de 3,2 milions d’euros, dels quals el 90% els aporta l’Ajuntament i la resta les Federacions i entitats d’ ECAS, FEICAT i Creu Roja.
“Com a Ajuntament estem molt satisfets amb la xarxa de col·laboració Làbora, un projecte d’èxit que ha atès més de 23.000 persones i que l’any 2018 ha marcat un nou rècord amb la signatura de més de 2.500 contractes”, ha explicat a la inauguració de la jornada la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz. Ortiz ha subratllat també que és especialment valuós que el Programa Làbora s’adreci a les persones que tenen més dificultats per trobar feina, com dones, persones majors de 40 anys i veïnat dels barris més desfavorits”.
“Sense la participació coordinada entre les empreses, les persones que busquen feina i es formen i el rol de les entitats i les administracions, els resultats d’inserció no serien els que són”, destacava en Paco Ramos, director executiu d’estratègies de foment de l’ocupació de Barcelona Activa. Sonia Fuertes, presidenta d’ECAS, ha exposat com “el model de col·laboració publicosocial ha demostrat ser un model eficaç, per fer front a la inserció sociolaboral de col·lectius en situació de vulnerabilitat i seria interessant que es pogués replicar a altres municipis”.
Per la seva part, la directora d’ocupació de Creu Roja, Antònia Giménez, ha defensat que “s’ha de treballar plegats per aconseguir que el context de recuperació de les empreses repercuteixi en la millora dels salaris. Així s’aconsegueix una major cohesió social. Volem contribuir a fer que la situació sociolaboral de les persones que participen del Programa Làbora millori i ho hem de fer junt.” El secretari de la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya (FEICAT), Albert Alberich, ha posat en valor la contractació del Programa Làbora, que en comparació amb el conjunt dels contractes realitzats a Barcelona ciutat, destaca en aspectes com la temporalitat, la inserció de dones, la contractació a majors de 45 anys i la territorialitat.
Durant el 2018, 6.225 persones van participar en itineraris de formació i millora competencial amb acompanyament individual, de les quals el 62,76% van ser dones, un 5% més que al 2017, especialment amb edats compromeses entre els 35 i 54 anys. Fins a 1.755 persones (1.036 dones i 719 homes) van trobar un lloc de treball gràcies al Programa Làbora. Quant a les contractacions, es van incrementar fins a 2.557 (un 8,2% més respecte l’any anterior).
El perfil de les persones ateses al Programa Làbora es manté força similar al d’altres anys, i mostra que el 81% té més de 35 anys (el 49,7% té més de 45 anys). Per districtes, continua destacant Nou Barris (17,14% de les atencions), seguit per Ciutat Vella (12,88%), Sants-Montjuïc (11,92%), Horta-Guinardó (11,57%) i Sant Martí (10,91%).