01.06.2017 | Nota de premsa de la Fundació Congrés Català de Salut Mental
- El conseller de Salut de la Generalitat posa en valor “l’excepcionalitat europea de Catalunya” en l’àmbit de l’acollida
- El psiquiatra d’origen sirià Nabil Sayed-Ahmad Beirutí aborda les migracions com un fenomen “inherent a la naturalesa humana amb molts aspectes positius”
“No serem una societat mentalment i espiritualment sana fins que no ens tractem de manera massiva i ordinària com germans els uns als altres”. Amb aquestes paraules ha inaugurat aquest matí el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Antoni Comín, el 6è Congrés de Salut Mental: ‘Migracions, Exili i Refugi. Drets Humans i Salut Mental’. Una fraternitat que ha reivindicat també la presidenta de la Fundació Congrés Català de Salut Mental, Àngels Vives, en la seva intervenció, i que hauria de marcar l’abordatge del fenomen migratori des del punt de vista dels drets i de la qualitat democràtica. “Hem de fer ciutadans”, ha afirmat Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat.
Els representants del Govern han fet valer l’atenció sanitària universal i els serveis d’inserció laboral que presta el SOC fins i tot a les persones en situació irregular com dos exemples del que Antoni Comín ha qualificat d'”excepcionalitat de Catalunya en el context europeu” pel que fa a les polítiques d’acollida. La comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha recordat l’existència del Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats des de fa gairebé tres dècades i el pla ‘Barcelona, Ciutat Refugi’ des de 2015.
La degana del Col·legi de Treball Social de Catalunya, Núria Carrera, ha posat de manifest la voluntat del professionals d’acollir des de l’acció comunitària, en el cas del treball social “fent prescripció social i acompanyant les persones en la seva integració”, i ha defensat la denúnica i la mobilització “per generar canvis i assegurar els drets de tothom”. Per la seva banda Lluís Noguera, director de CosmoCaixa –espai que acull el Congrés fins dissabte 3 de juny—, ha destacat “la importància de la cultura, un dels pilars de la societat del benestar” en el procés cap a la plena ciutadania de les persones migrades.
La ponència de Nabil Sayed-Ahmad Beirutí, psiquiatra d’origen sirià, ha plantejat el fenomen migratori com quelcom inherent a la naturalesa humana i ha reivindicat els “moltíssims aspectes positius” que comporta: pèrdua de la por a l’altre, oportunitats, coneixements, aprenentatge… Sayed-Ahmad ha fet seva la mirada d’Amin Maalouf quan aposta per parlar d’origens en lloc d’arrels: “les persones no tenim arrels, tenim peus i caminem”. Ha lamentat, això sí, que les migracions d’avui, els desplaçaments forçats que posen en risc la salut mental, siguin fruit d’una determinada globalització i de raons econòmiques vinculades a la concentració de la riquesa.
El Congrés comptarà entre avui i dissabte amb aportacions de nombrosos professionals i experts de diversos àmbits, entre els quals la catedràtica de Filosofia Moral i Política Margarita Boladeras, el filòsof i escriptor Josep Ramoneda, i el fundador i director del Servei d’Atenció Psicopatològica i Psicosocial a Immigrants i Refugiats (SAPPIR) de l’Hospital Sant Pere Claver de Barcelona, Joseba Achotegui. L’objectiu de la convocatòria és construir propostes capaces de disminuir els riscos derivats de les migracions i millorar la convivència i la cohesió ciutadana, incrementant així els nivells de salut i benestar de la població.
El 6è Congrés Català de Salut Mental el coorganitzen la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM), el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), amb la col·laboració de la resta de col·legis professionals, socis protectors de la FCCSM: Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) i Col·legi de Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC). | Programa complet en PDF