22.11.2013 | Aquest  matí s’ha presentat l’Informe sobre la integració de les persones immigrades a Catalunya, elaborat per ECAS i l’IGOP (Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB) per encàrrec de la Generalitat. La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha destacat l’encert de la col·laboració entre el món acadèmic i el món de l’acció social: “S’han complert les expectatives i es marca un full de ruta per a futures edicions, ja que l’informe ens serveix per afinar en el disseny de les polítiques públiques per assolir la ciutadania plena de les persones immigrants a Catalunya”. I ha afegit que “hi ha voluntat política de que el procés d’integració tiri endavant amb èxit perquè té molt a veure amb el progrés econòmic i social del país”.

Teresa Crespo, presidenta d’ECAS, ha reivindicat la riquesa que aporta la població nouvinguda i ha afirmat que “potser ara ja no cal parlar tant d’acollida i s’ha de parlar més d’integració”. Quim Brugué, autor de l’informe per part de l’IGOP, ha assenyalat la voluntat de l’informe de combinar els aspectes quantitatius amb aportacions qualitatives, que es reflecteixen per exemple en les 40 entrevistes en profundidat a perfils diversos de persones immigrades. Els factors clau per a la integració segons els entrevistats són el treball, la llengua i la capacitat de formar part de les xarxes socials de la comunitat. Brugué ha reconegut l'”acumulació de feina feta en els darrers anys, per part de la Generalitat i dels Ajuntaments”, però ha reclamat una major integralitat i transversalitat de les polítiques públiques: “Cal integrar les polítiques sectorials i articular els diferents nivells governamentals perquè les actuacions siguin coherents”.

Jaume Lanaspa, director de la Fundació “la  Caixa”, ha subratllat l’alt grau d’identficació dels immigrants extracomunitaris amb les comunitats d’acollida (“el barri, el municipi, la comunitat autònoma i el país”) i ha alertat sobre el fenomen de la ‘irregularitat sobrevinguda’ –persones immigrades que, pel fet de perdre la feina, poden perdre també el permís de residència–, que ha qualificat de “realment dramàtic”.

Informe sobre la integració de les persones immigrades a Catalunya (PDF)

 

Recommended Posts