27.03.2015 | Nota de premsa de la 3a Jornada DDiPAS: ‘Construïm equitat de gènere des de l’acció social’

• La xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social presenta propostes i revindicacions de polítiques de reconeixement i redistribució en clau de gènere

• Fatima Ahmed rep el Premi ASPÀSIA 2015 en defensa de l’equitat de gènere pel seu compromís amb l’empoderament de les dones immigrades

En un document que porta per títol ‘Quina societat volem les dones professionals de l’acció social?’, presentat en el marc de la 3a Jornada DDiPAS: ‘Construïm equitat de gènere des de l’acció social’, la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS) reivindiquen el paper del tercer sector “per dibuixar un nou model econòmic i social basat en la sostenibilitat humana i no en la lògica del benefici”. Les membres de la xarxa volen impulsar “línies estratègiques i actuacions concretes per combatre la discriminació i la desigualtat envers les dones i altres col•lectius en situació de vulnerabilitat, no només al tercer sector sinó en el conjunt de la societat”.

 

Debat amb Esther Sánchez, Màrius Domínguez, Marina Subirats, Betlem Cañízar i Sara Berbel, moderat per Eva Peruga.
Debat amb Esther Sánchez, Màrius Domínguez, Marina Subirats, Betlem Cañízar i Sara Berbel, moderat per Eva Peruga.

La 3a Jornada DDiPAS, es va celebrar ahir a Barcelona amb l’assistència de més d’un centenar de persones, i la participació de la sociòloga Marina Subirats, l’experta en ocupació i mercat laboral Esther Sánchez, el professor de la UAB especialitzat en treball i gènere Màrius Domínguez, la doctora en psicologia social Sara Berbel, l’activista feminista Betlem Cañízar i la periodista Eva Peruga, entre altres. La presidenta de la xarxa DDiPAS, Fina Rubio, va obrir la sessió recordant que “sense equitat de gènere no és possible una societat justa i democràtica, ni tampoc un tercer sector que compleixi la seva funció social”.

El document ‘Quina societat volem les dones professionals de l’acció social?’ parteix del punt que “aquesta crisi ha posat en evidència els límits, les dificultats i les contradiccions del model econòmic i social existent per poder donar resposta a les necessitats humanes en totes les seves dimensions” i denuncia que “una de les contradiccions més fortes, sistemàticament invisibilitzada, és la ruptura entre producció i reproducció sobre la que s’ha assentat històricament aquest model”. Des de la doble mirada de dones de l’acció social i persones compromeses amb l’equitat de gènere, la xarxa DDiPAS planteja una sèrie de propostes en els àmbits de la redistribució econòmica i el reconeixement cultural i simbòlic, com ara introduir clàusules d’equitat de gènere en la contractació pública, concedir permisos de paternitat compartits de forma real i efectiva o garantir la paritat participativa als òrgans de direcció de decisió de les entitats socials.

Fatima Ahmed després de recollir el premi de mans de Quim Sabater, president de l’Observatori del Tercer Sector, i Núria Valls, de la xarxa DDiPAS.
Fatima Ahmed després de recollir el premi de mans de Quim Sabater, president de l’Observatori del Tercer Sector, i Núria Valls, de la xarxa DDiPAS.

En el marc de la jornada es va lliurar el Premi Aspàsia en defensa de l’equitat de gènere 2015 a Fatima Ahmed (Tetuan, 1967), en reconeixement a la seva trajectòria professional a favor de l’empoderament de les dones immigrades a Catalunya, i específicament al barri del Raval de Barcelona, a través de l’Associació Sociocultural Ibn Batuta (1996-2012) i l’Associació Intercultural Diàlegs de Dona, de la qual és cofundadora i presidenta des de 2013. El guardó, concedit per la xarxa DDiPAS i l’Observatori del Tercer Sector, arriba així a la seva tercera edició.

Fotos de la jornadaweb DDiPAS

Recommended Posts