14.04.2015 | Article de Francina Planas, co-referent de la Comissió de Treball Social Comunitari del Col·legi de Treball Social, publicat a Social.cat
Tolkien diu per boca de Gandalf a ‘El Senyor del anells’, davant la desolació de la germandat de l’anell per l’avenç de la foscor: “No us lamenteu pel temps que us toca viure, pregunteu-vos què hem de fer en aquests temps que ens toca viure”.
Certament els temps que ens toca viure són complicats i la “foscor” sembla envair la nostra terra: les diferències socials s’aguditzen, l’empobriment de la població s’accentua i una reduïda minoria cada vegada més rica es blinda en l’exercici del poder. Tot i això, la resposta organitzada per a fer-hi front creix i guanya força, no només amb denúncia i indignació, sinó també amb propostes de canvi.
En aquest marc, els treballadors i les treballadores socials ens preguntem pel nostre paper i fa tot just uns dies, en una taula de debat organitzada pel Col·legi de Treball Social, el professor de la Universitat de Lleida, Xavier Pelegrí ,assenyalava la necessitat de ser conscients del significat del nostre treball en termes de poder, des de la perspectiva de Foucault i dels jocs de poder en les relacions. Hem constatat que som subjectes de poder (sabers, mètodes, sistemes organitzatius, actituds…) i objectes de poder (ordres, normes, pressions, mandats, protocols, burocràcia…), i sovint exercim un poder vicari procedent del mandat d’altres: limitacions en l’atenció segons es tinguin papers o no, fer complir determinades normes i requisits, etc.
En el moment que reconeixem aquest poder inherent al rol professional, sabem que la neutralitat ni existeix, ni és possible. Comptem amb capacitat d’anàlisi i recerca, comptem amb habilitats i capacitats per a intervenir en diferents marcs organitzatius; constituïm un recurs per a la transformació social. I es aquí que ens preguntem com orientar la nostra acció professional, quins són els posicionaments a adoptar des de la mateixa acció professional.