Skip to content
infoACCIONS2011 / 34

Logo
  1. Resposta d’ECAS davant les modificacions de la RMI
  2. La jornada d’àmbit penitenciari Obrint portes suma ja 101 inscrits
  3. 4ª edició del seminari Comprendre les desigualtats socials
  4. Properes sessions del programa Alia’t: cocreació d’aliances i habitatge social
  5. Nous càrrecs i vocalies a la Junta Directiva d’ECAS
  6. Recollida de material per Servei Solidari
  7. Postgrau d’Execució Penal a la Comunitat amb IReS
  8. Formació prelaboral en informàtica a Comtal
  9. NI UN PAS ENRERE s’oposa a la imposició d’un límit al dèficit públic
  10. Sessió informativa sobre el conveni col·lectiu d’acció social
  11. El programa Solidaris de Catalunya Ràdio busca voluntaris socials
  12. Web i seminari d’indicadors socials
  13. Flash Mob pel Voluntariat, 25 de setembre

Resposta d’ECAS davant les modificacions de la RMI

Després que les restriccions en l’accés a la RMI i el caos generat a l’agost pel canvi en la forma de pagament posessin en alerta aquest estiu les entitats socials, des d’ECAS estem mirant de canalitzar una posició comuna i constructiva per treballar amb les Administracions en la millora del programa i la creació de nous instruments de resposta a les necessitats actuals. Hem manifestat que cal revisar conceptualment el programa per corregir les disfuncions detectades i diversificar les actuacions per combatre el creixent risc de pobresa exclusió social, que presenta una casuística molt diversa. Hem expressat també el nostre rebuig a la vinculació del programa de RMI a una partida pressupostària, a la introducció de modificacions sense comptar amb les aportacions de les entitats i els professionals de base, i a la utilització d’un discurs per part del Govern que posa en el punt de mira tot un col·lectiu, estigmatitzant-lo de manera injusta. Tal i com es va acordar a la reunió d’ECAS amb les entitats, a partir de les vostres aportacions estem elaborant un informe que serà la base del nostre posicionament davant l’Administració i els partits polítics. El proper 14 de setembre tindrà lloc una reunió plenària del Grup de treball contra la pobresa creat pel departaments de Benestar Social i Família, que a partir d’ara comptarà també amb la participació d’Empresa i Ocupació, i per altra banda ERC ha sol·licitat la compareixença d’ECAS al Parlament per exposar la nostra visió i propostes sobre el tema. Els mitjans de comunicació s’han fet ressò del posicionament de la federació i, entre la notable presència mediàtica, destaquem els diversos articles d’opinió de la Teresa Crespo als diaris El País i Públic, L’Entrevista a Xavier Orteu al Canal 3/24, i la tertúlia del programa Tots x tots de COM Ràdio. Demà dissabte, el programa Solidaris de Catalunya Ràdio emetrà un reportatge sobre la RMI amb aportacions d’ECAS i entitats membres.


La jornada Obrint portes suma ja 101 inscrits

Ja comptem amb un centenar de persones inscrites a la jornada Obrint portes, que el proper 27 de setembre oferirà un espai de debat i reflexió sobre la xarxa d’acció social per a la reinserció en l’àmbit penitenciari. El programa inclou taules rodones i bones pràctiques sobre l’acció de les entitats socials i la seva col·laboració amb l’Administració i el món de l’empresa). Comptarà amb intervencions, entre d’altres, de la consellera de Justícia, Pilar Fernández; el subdirector general de Reparació i execució penal a la comunitat, Marc Cerón; el director general de la Fundació “la Caixa”, Jaume Lanaspa; i representants de la Taula de Participació Social (TPS), Fundació Adsis, Obra Social Santa Lluïsa Marillac i l’empresa Clece. La inscripció és gratuïta (ecas@acciosocial.org) i finalitzarà el 23 de setembre. Esperem comptar amb la vostra participació i suport en la difusió a través del banner, el díptic, l’esdeveniment a Facebook i els cartells que us farem arribar la setmana vinent. Per altra banda, la TPS presenta dimecres que ve en roda de premsa la campanya ‘Obrim la porta a la rehabilitació’ (Col·legi de Periodistes, 11h). Per a més informació: Núria Fabra, Tps.part.social@gmail.com, telèfon 682 786 771.


La 4ª edició de Comprendre les desigualtats socials

Ja està oberta la inscripció al seminari Comprendre les desigualtats socials, que ECAS reedita a partir del mes d’octubre i que ja va organitzar en la seva tercera edició prenent el relleu de la Fundació Jaume Bofill. La formació manté l’objectiu d’acostar els àmbits acadèmic i pràctic de l’acció social per generar nou saber i propostes al voltant de la lluita contra les desigualtats socials. Les deu sessions se celebraran en divendres alterns entre l’octubre de 2011 i el febrer de 2012 a la Torre de Can Bordoi de Llinars del Vallès. Els participants (20 places) només han d’abonar el cost dels àpats (21€ per sessió) i la inscripció, que restarà oberta fins el proper 30 de setembre, es pot fer per correu (seminari@acciosocial.org) o telèfon (93 268 22 22).


Sessions d’Alia’t: cocreació d’aliances i habitatge social

En el marc del programa Alia’t, la darrera setmana de setembre tindrà lloc una segona trobada del focus grup sobre gestió d’habitatges d’inclusió (dia 28) i una segona edició del taller sobre cocreació d’aliances (dia 30). Els tallers seran dinàmics i participatius i van dirigits als equips directius de les entitats, amb capacitat de presa de decisions sobre l’exploració d’aliances, que analitzaran diferents processos a partir de casos pràctics. Totes dues sessions són gratuïtes i tindran lloc a la seu d’ECAS (Via Laietana, 54 1r), de 10 a 14 hores. Per inscriure’s cal posar-se en contacte amb ecas@acciosocial.org.


Nous càrrecs i vocalies a la Junta Directiva d’ECAS

La nova Junta Directiva d’ECAS –ratificada per les entitats sòcies a l’Assemblea General Ordinària del juliol i encapçalada per la presidenta, Teresa Crespo— va aprovar ahir la nova distribució de càrrecs i vocalies entre els 19 membres que la componen. Rosa Balaguer (Casal dels Infants) assumeix la vicepresidència d’ECAS juntament amb Xavier Puig (CEPS), que ja ocupava el càrrec a l’anterior òrgan. Sonia Fuertes (Salut i Comunitat) i Domènec Domènech (Mercè Fontanilles) seguiran al capdavant de la secretaria i la tresoreria, respectivament. Els principals canvis s’introdueixen amb la creació de tres noves vocalies: Aliances, a càrrec d’Ignasi Buyreu (Intress); Internacionalització de l’acció social, liderada per Guillem Compte (Plataforma Educativa); i Consolidació del Tercer Sector, amb Sonia Fuertes com a responsable.


Recollida de material per Servei Solidari

Servei Solidari ha iniciat una recollida de material per al programa de Formació Bàsica en català, castellà, lectura i escriptura de l’entitat. Es necessiten diccionaris, mapes del món, de Catalunya i de la Península Ibèrica i làmines educatives que tingueu a casa i ja no necessiteu. Per tal de fer la donació us podeu dirigir a la seu de l’entitat (Sant Antoni Abat 61, Barcelona) o contactar-hi a través del correu elisabet.moreras@serveisolidari.org o el telèfon 93 441 64 06.


Postgrau d’Execució Penal a la Comunitat amb IReS

La Fundació IReS, la Universitat de Barcelona i el Departament de Justícia reediten aquest curs 2011/2012 el postgrau professionalitzador ‘Execució Penal a la Comunitat’, adreçat a titulats universitaris, preferentment en educació social, treball social, psicologia, pedagogia, criminologia, dret i psicopedagogia. Consta de 500 hores de formació, 200 d’elles presencials els dimecres i divendres de 16 a 20 hores al Campus Mundet de la UB, i 50 hores de pràctiques. El postgrau té un preu de 1.800€ i la preinscripció es pot formalitzar fins el 30 de setembre. + info


Formació prelaboral en informàtica a Comtal

La Fundació Comtal ofereix una formació en reparació i manteniment informàtic destinada a joves de 16 a 30 anys que volen iniciar un projecte professional. El curs, amb el títol ‘Creant xarxa’, inclou 162 hores teòrico-pràctiques i 54 de treball per competències. Les persones interessades han d’estar inscrites en una OTG com a demandants d’ocupació i assistir a la sessió informativa i de selecció el proper dilluns 12 de setembre, a les 17 hores a la seu de Comtal (Forn de la Fonda, 5, Barcelona). Per inscriure’s a la sessió: aprenitreballa@comtal.org o 93 319 98 55 (Cristina Tarín).


NI UN PAS ENRERE! s’oposa a la imposició d’un límit al dèficit públic

La plataforma NI UN PAS ENRERE! ha manifestat aquesta setmana el seu desacord amb la ‘reforma exprés’ de la Constitució espanyola per establir un límit a l’endeutament públic, tant pel significat de la mesura com per la manera com s’està duent a terme, amb precipitació i sense consultar la ciutadania. A través d’una nota de premsa, la plataforma ha recordat que la imposició d’un sostre al dèficit públic suposa un nou risc per a l’afebliment de l’Estat de Benestar i una dificultat afegida pels Governs a l’hora de fer efectius els drets socials i de ciutadania que reconeix el marc legislatiu vigent. S’alerta que el límit pot contribuir a que els col·lectius més vulnerables es vegin expulsats del sistema de protecció social i es rebutja la supeditació de les polítiques socials a la conveniència dels mercats, que està produint una onada de retallades socials a escala europea.


Sessió informativa sobre el conveni col·lectiu d’acció social

El proper 13 de setembre tindrà lloc una sessió informativa sobre el recent signat II Conveni Col·lectiu de Catalunya d’Acció Social 2010-2012, organitzada per l’Associació Empresarial de la Iniciativa Social de Catalunya (AEISC) amb l’objectiu de repassar-ne els elements més importants i resoldre els possibles dubtes que tinguin les entitats. La reunió tindrà lloc a la seu de l’AEISC (Via Laietana 54, 1r, Barcelona) de 16 a 17.30 hores. És necessari confirmar l’assistència a través de secretaria@aeisc.net o al telèfon 93 268 85 60.


Solidaris de Catalunya Ràdio busca voluntaris socials

El programa Solidaris de Catalunya Ràdio, presentat per Rita Marzoa (a la foto), inicia aquest dissabte (de 15 a 16 hores) la seva quarta temporada amb un nou espai de breus reportatges protagonitzats per voluntaris socials i cooperants internacionals. El programa cerca els nous protagonistes entre aquelles persones vinculades al tercer sector que vulguin explicar la seva trajectòria, experiència i motivacions, i així contribuir a incentivar entre els oients l’esperit solidari. Per tal de participar-hi us podeu posar en contacte amb el programa a través dels correus electrònics abas.g@catradio.cat i vcarrion.b@catradio.cat.


Web  i seminari d’indicadors socials

Les cinc entitats integrants de la Red de Consultoría Social (Intress, Cirem, Sustentia, Fundación EDE i Fundació Pere Tarrés) han posat en marxa el web indicadoressociales.org, una eina on qualsevol entitat que es registri pot mirar i valorar com se situa respecte d’altres organitzacions similars del sector. De manera complementària, Red Consultoría Social organitza un seminari gratuït arreu de l’Estat sobre la necessitat de comptar amb indicadors i eines de medició dels resultats obtinguts per les entitats socials. La formació es dirigeix a persones amb responsabilitat sobre la gestió d’organitzacions que encara no hagin establert un clar sistema d’indicadors i la propera sessió a Barcelona tindrà lloc els dies 28 de setembre i 5 d’octubre, de 10 a 14 hores, a la seu de la Fundació Pere Tarrés (Carolines, 10). Per a més informació i inscripcions: cei@peretarres.org.


Flash Mob pel Voluntariat, 25 de setembre

Sota el lema ‘Mou-te pel voluntariat’, la Federació Catalana de Voluntariat Social prepara un Flash Mob per commemorar l’Any Europeu del Voluntariat que tindrà lloc el proper 25 de setembre a la Plaça de Catalunya, en el marc de les Festes de la Mercè. Els voluntaris ballaran al ritme de la cançó ‘Moving’, de Macaco, per a la qual s’ha creat una coreografia en col·laboració amb la FNAC i les entitats ADAMA, Creu Roja i ONCE. Per poder aprendre el ball s’ha editat un vídeo i s’han convocat quatre assajos; els propers tindran lloc el 16 de setembre a les 18 hores a la FNAC La Maquinista i el divendres 23 de setembre a les 16 hores a la FNAC Triangle. Per a més informació: 93 314 19 00 i barcelona@federacio.net.


Agència de Comunicació Social 

 

comunicacio@acciosocial.org  

T. 93 268 3442 | M. 657 515 361

Logo
entitats catalanes d’acció social  

Via Laietana, 54 1er | 08003 Barcelona

T. 93 268 2222 | F. 93 310 0483

ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

Avis legal: Aquest missatge pot contenir informació privilegiada i/o confidencial. Si no sou el destinatari del mateix o la persona encarregada de la seva distribució, NO US ESTÀ PERMÈS copiar, fer entrega, ni difondre’n el seu contingut; aixÍ­ mateix, us preguem que aviseu al propietari i elimineu aquest correu electrònic.