“Des d’ECAS tenim clar que cal aprofitar aquesta crisi per millorar el sistema de protecció. Calia un canvi, però no admetem que aquest canvi es faci en clau de retrocés”. Així ho ha dit Xavier Orteu avui a la Comissió de Benestar, Família i Immigració del Parlament de Catalunya, on ha intervingut per exposar la valoració d’ECAS de les darreres modificacions i la situació actual del programa de Renda Mínima d’Inserció. La ponència, que ha anat acompanyada de l’entrega de l’informe elaborat per la federació a tots els assistents, s’ha produït en el marc d’una jornada de compareixences que ha comptat també amb aportacions d’altres organitzacions –sindicats, agrupacions de municipis (FEMP i ACM), associacions de veïns, col·legis professionals d’educadores i treballadores socials, Taula del Tercer Sector– i entitats de base, com ara Arrels, Creu Roja o Càritas.
La intervenció d’ECAS s’ha centrat en tres punts: la necessitat d’avaluar la inversió dels recursos públics a partir dels resultats en termes d’inclusió social i laboral; la conveniència de preveure un ús flexible, intermitent i variable de la RMI per adaptar-la a les situacions canviants dels beneficiaris; i l’acompanyament com a factor fonamental del programa perquè les persones creguin en el seu esforç com a eina per transformar el seu futur. En relació a aquest tercer punt, Xavier Orteu ha insistit en la motivació i la formació com a tàndem clau per activar els usuaris mitjançant processos de participació i inclusió social. Per últim, el portaveu d’ECAS ha recordat que ens trobem a l’espera de poder iniciar un grup de treball interdepartamental amb el Govern per aprofundir en les línies de col·laboració transversal i coordinada que requereix la reforma a fons del PIRMI. Una reforma de la qual ha estat sempre abanderada la presidenta de la federació, Teresa Crespo, tal i com ha recordat la diputada d’ICV-EUiA Laura Massana.
El director de la Taula del Tercer Sector, Toni Codina, ha reclamat una major implicació per part del departament d’Empresa i Ocupació, amb qui la plataforma es reuneix aquest dijous, i ha recordat que l’Estatut de Catalunya preveu una renda garantida de ciutadania que caldria desenvolupar per assegurar que tota la població tingués cobertes les seves necessitats bàsiques i pogués gaudir d’una una vida digna. Tot el contrari del que han suposat les darreres modificacions de la RMI, que –tal com ha recordat el director d’Arrels, Salvador Busquets– han dificultat l’accés a l’ajut, han expulsat a col·lectius sencers del programa i han limitat la permanència dels perceptors, malgrat els costos socials i econòmics que això comporta. En referència als perfils crònics, per exemple, Busquets ha assenyalat que mantenir-los en la RMI representa un 35% d’estalvi respecte a l’alternativa actual, que és deixar-los al carrer i abocar-los a successius ingressos hospitalaris.
Vídeo de la compareixença d’ECAS al Parlament