02.07.2015 | Els resultats del Baròmetre del Tercer Sector Social que la Taula d’entitats del Tercer Sector ha fet públics avui mostren un lleuger augment dels ingressos (2,9%) que permet atendre més persones (3,4%) i començar a generar ocupació de manera tímida després d’anys de retrocés. Tot i això, una de cada tres entitats ha tingut pèrdues durant el 2014, una situació molt greu pel 4% d’entitats amb pèrdues superiors al 25%. El deute de les administracions no ha augmentat el darrer any però es cronifica: el 20% d’entitats suporten deutes de subvencions l’administració pública de fa dos anys o més.
Les dades, corresponents al període 2013-2014 i amb previsions per al 2015, mostren contrastos importants entre les entitats grans i les petites en relació al finançament. En les organitzacions grans el finançament públic és majoritari (70%), guanya terreny respecte el privat i hi ha una tendència a l’augment per part de l’administració local. En el cas de les organitzacions petites –la majoria de les entitats socials— creix el finançament de la Generalitat però hi ha una tendència global a la disminució dels fons públics respecte els privats. Creixen els donatius de la ciutadania al tercer sector (representen un 34% dels ingressos privats el 2014) i s’estanquen els d’empreses i institucions privades (19% d’ingressos privats el 2014). Una situació que Toni Codina, director general de la Taula, ha qualificat de preocupant.
A les entitats socials hi ha una proporció de 3,7 persones voluntàries per cada persona contractada, i el 43% de les organitzacions es nodreixen únicament de voluntariat. L’informe també assenyala que les principals preocupacions de les entitats socials són garantir la qualitat del servei, atendre totes les persones que ho necessiten i obtenir suficient finançament per part de l’administració pública.
Veure informe complet (PDF)