10.11.2021 | Nota de premsa del Projecte Lliures, impulsat per Òmnium, Coop57 i ECAS
- La quarta convocatòria té l’objectiu de donar suport econòmic i en xarxa a una desena d’entitats socials i humanitàries
Òmnium Cultural, Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) i Coop57 han obert una nova convocatòria de captació de fons solidaris per a la nova fase del projecte Lliures… de pobresa, d’exclusió i de desigualtats. Una campanya que es torna a posar en marxa en un moment delicat, quan quasi dos milions de persones -dos de cada deu- viuen en risc de pobresa a Catalunya, i més de 400.000 catalans estan patint o patiran pobresa energètica en aquests mesos de fred. Davant d’aquesta situació de vulnerabilitat creixent, que la crisi provocada per la Covid-19 no ha fet més que agreujar, les tres entitats obren una nova convocatòria que donarà suport a una desena d’entitats de caràcter social d’arreu del país per iniciar les seves activitats o tirar-les endavant, tant des del suport econòmic com també la xarxa social. I és que sota el lema No és una xarxa social, és la xarxa més social, Lliures mira cap al futur per dotar-se d’una major xarxa d’acompanyament i col·laboració.
En aquest sentit, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha afirmat que “en uns Països Catalans en què una de cada quatre persones viuen en risc d’exclusió social, fem una crida a enfortir la xarxa solidària del projecte Lliures”. “Sense iniciatives transformadores no ens en sortirem”, ha assegurat, i ha remarcat: “Cal força emancipadora, de baix a dalt, perquè sortir-ne entre tots és la veritable esperança de canvi”. Des de Coop57, David Fernàndez ha indicat que “les complicitats que suma el projecte Lliures han fet que ja siguem el que només imaginàvem el 2015: una xarxa solidària i transformadora, estable i permanent, que contribueix a revertir massa desigualtats socials i tantes exclusions estructurals”. Segons Fernàndez, el valor del projecte són els “gestos quotidians i projectes arrelats que ja transformen la realitat alternativament i que prefiguren el país que voldríem”. “Que en els moments més difícils, moltíssima gent està a l’altura de les circumstàncies i, entre brutalitat i cooperació, tria cooperació”, ha afegit, citant Rebecca Solnit. També Teresa Crespo, membre de la Junta Directiva d’ECAS, ha recordat que “la crisi de la pandèmia ha accentuat la situació vulnerable d’una bona part de la ciutadania”, avançant cap al “col·lapse institucional i la insuficiència evident de les polítiques públiques”. Davant d’això, ha afirmat que “és hora de canviar-ho”, i ha destacat que les dades “evidencien amb més força que mai la necessitat de l’acció decidida en favor dels drets de les persones perquè disposin dels mínims recursos per viure dignament”.
Totes tres entitats es conjuren per donar un nou toc d’alerta davant la greu situació d’emergència social al país, amb l’únic objectiu de sumar en les lluites compartides i assegurar que ningú es quedi enrere. Pel que fa als terminis, el mes de febrer vinent es faran públiques les bases per a les entitats, i es resoldrà la convocatòria entre els mesos de juny i juliol del 2022, per tal que ja puguin començar a treballar. Com en les anteriors convocatòries, els fons recaptats es destinaran a donar suport a projectes socials que donin resposta a aspectes vinculats a l’emergència social, com ara la pobresa cronificada, l’exclusió agreujada per l’atur, la infància en risc, el dret a un habitatge digne, i l’emergència alimentària o de necessitats bàsiques. Des que es va donar suport als primers projectes fins ara, de manera indirecta se n’han beneficiat més de 15.000 persones. Les aportacions es poden fer a través de la pàgina web del projecte Lliures.
L’emergència s’accentua a Catalunya
La situació de pobresa i vulnerabilitat viu moments crítics. Després del daltabaix que va suposar la Covid, el nombre de persones que viuen al llindar de l’exclusió social es manté en xifres molt preocupants. Un de cada quatre catalans segueix en risc de pobresa i exclusió, segons la Taula del Tercer Sector, i la situació s’agreuja en el cas de la població menor de 16 anys, ja que aquesta xifra s’enfila a més del 35%, alerten entitats com Save the Children Catalunya. La pobresa també segueix tenint nom de dona, i és que més del 27% de les dones catalanes es troben en situació d’exclusió social. En el seu conjunt, quatre de cada deu catalans té problemes per arribar a final de mes, segons recull l’Informe Foessa, i tres de cada deu pateixen dificultats per accedir a un habitatge a Catalunya. D’entre aquests últims, 53.000 persones no estan tenint accés, avui dia, a una llar digna, segons la Fundació Arrels.
Què és el projecte Lliures… de pobresa, d’exclusió i de desigualtats?
El projecte Lliures… de pobresa, d’exclusió i de desigualtats va néixer el 2016 de la cooperació entre Òmnium, Coop57 i ECAS per contribuir a revertir des de la mateixa societat la situació de crisi social i cronificació de les desigualtats, la pobresa i l’exclusió social a Catalunya. Es tracta d’un fons econòmic i social que recull aportacions de persones i organitzacions que es destinen íntegrament a finançar projectes transformadors, emancipadors i innovadors, de caràcter col·lectiu i amb base comunitària, i els proveeix d’acompanyament tècnic i comunitari.
Lliures ha donat suport aquest 2021 a “Obrint portes”, una iniciativa per garantir el dret a l’habitatge digne per a joves extutelats; “Recuperem el rebost d’armari”, de l’Associació Casal Claret de Vic; L’Osada de Metzineres, un projecte d’autoocupació de dones a Barcelona; la Cooperativa Micaela, del Colectivo Micaela, que treballa al Maresme, i la Xarxa d’Estructures Populars del Baix Maresme, les Comunitats Alimentàries de la XES l’Hospitalet, i l’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres, que fomenten l’autoorganització i el suport mutu per fer front a les necessitats veïnals agreujades per la Covid-19.