12.01.2021 | Nota de premsa de la Taula del Tercer Sector
- La Taula fa èmfasi que és un fenomen estructural que requereix solucions de gran abast i mesures específiques que vagin a l’arrel del problema.
- Avisa que sovint les polítiques públiques deixen fora les persones sense llar i que, quan se les té en compte, es donen respostes temporals.
La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa i representa més de 3.000 entitats socials catalanes, assegura que la mort de dues persones sense llar en plena onada de fred evidencia una problemàtica social que fa anys que les entitats socials, que ofereixen serveis i suports a les persones sense llar, adverteixen que no para de créixer i que va més enllà de l’hivern. “Augmenta perquè és un fenomen estructural i les respostes que s’estan donant no són les adequades, no van a l’arrel del problema. Es necessiten mesures veritablement transformadores, de gran abast i específiques que capgirin aquesta situació” assegura la Taula del Tercer Sector que afegeix que “sovint les polítiques públiques deixen fora les persones sense llar” i que, quan se les té en compte, “s’acostuma a oferir-los una solució temporal” en espais i equipaments d’allotjament que són provisionals. “No volen un sostre, volen una llar”.
La Taula recorda que el sensellarisme és un fenomen estructural fruit d’altres problemàtiques també estructurals que comporten una vulneració de drets: la manca d’accés a un habitatge digne i assequible, la precarietat laboral i les dificultats per accedir a uns ingressos mínims que permetin assegurar la cobertura de necessitats bàsiques. “Les persones sense llar són un dels col·lectius que continuen quedant exclosos a l’hora d’accedir a la renda garantida de ciutadania” posa com a exemple la institució, que sempre ha reclamat ampliar la cobertura de la prestació per assegurar l’accés a aquest dret a persones en situació de vulnerabilitat que segueixen quedant-ne fora.
Des de la Taula del Tercer Sector s’insisteix que el sensellarisme “és un repte de país” i que, malgrat que pugui tenir una dimensió més metropolitana, és una realitat que afecta diverses ciutats de tot Catalunya. “La resposta no ha de ser només des de l’àmbit local, totes i cadascuna de les administracions hi tenen una responsabilitat i s’han d’implicar i coordinar-se per fer-hi front. Si no s’aborda des d’aquesta visió conjunta i transversal, no podrem erradicar-ho”. En aquest sentit, la Taula posa en valor la feina de suport i acompanyament que estan fent les entitats socials i reclama una major inversió pública. “S’han d’abocar-hi més recursos públics. Els que s’han invertit fins ara són insuficients”.