01.03.2019 | Nota de premsa de La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social
- Les entitats socials no tenen marge per millorar les condicions laborals dels seus professionals i garantir la qualitat de l’atenció si no s’actualitzen les tarifes dels serveis que presten, congelades des de fa deu anys
- La Confederació planteja un nou model de col·laboració público-social que el Govern s’ha compromès a impulsar mitjançant una Llei de concertació que garanteixi el sense afany de lucre en la provisió de serveis socials i d’atenció a les persones
Barcelona, 1 de març de 2019
Les entitats socials confiaven en l’aprovació d’uns nous pressupostos de la Generalitat de Catalunya que permetessin posar fi a l‘infrafinançament crònic que pateix el Tercer Sector Social. Encara que aquests no hagin prosperat, La Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya persisteix en la reclamació de la millora del finançament. Els preus que paga la Generalitat pels serveis socials i d’atenció a les persones que gestionen les organitzacions sense afany de lucre són insuficients i estan congelats des de fa deu anys, durant els quals les entitats han hagut d’assumir increments de costos que els han portat a una situació crítica. La preocupació és generalitzada tant entre els treballadors com entre els equips directius i els màxims responsables de les entitats, representades per La Confederació en les negociacions amb l’Administració pel que fa a la col·laboració público-social per a la prestació de serveis d’atenció a les persones.
La Confederació és també qui negocia amb els sindicats els convenis col·lectius d’aplicació i, en aquests moments, la capacitat negociadora per assolir els objectius de millora que desitja el sector és nul·la davant la impossibilitat d’assumir nous increments de costos. Davant les mobilitzacions anunciades per part de les organitzacions sindicals, La Confederació recorda que els serveis que gestionen les entitats d’iniciativa social són fonamentalment serveis de titularitat pública i és, per tant, l’Administració qui ha de garantir les dotacions pressupostàries adequades per assegurar els drets socials de la ciutadania i la qualitat de l’ocupació. I no només això, sinó que demana la col·laboració dels sindicats per sumar esforços i fer front comú davant de qui té la responsabilitat última dels serveis.
La Confederació reclama posar en marxa un pla de recuperació i millora del finançament del sector, ja per aquest 2019. La sostenibilitat dels serveis, la qualitat de l’atenció i les condicions laborals dels professionals són les tres prioritats per a les entitats, tal com es va posar de manifest arran de l’última edició de l’Anuari de l’Ocupació del Tercer Sector Social. Segons les dades de l’informe publicat el 2018, les organitzacions no lucratives donen feina a 94.500 persones i incrementen la proporció de contractes indefinits, si bé cal una major inversió i un finançament més estable per poder millorar l’ocupació i retenir el talent.
La Confederació planteja un nou model de col·laboració público-social que el Govern de la Generalitat s’ha compromès a impulsar mitjançant una Llei de concertació social que situaria el Tercer Sector Social com a aliat estratègic de les administracions públiques per garantir el sense afany de lucre i l’interès general en la provisió d’aquesta tipologia de serveis. La nova regulació representa excloure els serveis d’atenció a les persones de les lògiques del mercat i de la contractació pública, que han comportat una constant devaluació de les activitats en termes de qualitat i sostenibilitat, i ha d’anar indissociablement lligada a una millora del finançament que situï el sector social al costat dels altres dos pilars de l’Estat del Benestar, salut i educació.
Properament La Confederació convocarà una roda de premsa per explicar amb detall la situació i quantificar la magnitud i l’impacte de l’infrafinançament.