10.07.2014 | Article de Núria Sánchez Palos, membre de la Comissió de Mediació del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, publicat al portal Social.cat.
La mediació, oportunitat de creixement personal i laboral
L’afirmació del títol no és venal: començo així perquè n’estic fermament convençuda i perquè és el que vull transmetre, també fermament. Per a mi la mediació ha estat, i continua sent, una oportunitat de creixement personal que m’ha permès conèixer-me, entendre’m i donar resposta a situacions de canvi, conflicte, neguits… En l’àmbit laboral, m’ha permès desenvolupar-me, adquirir noves competències professionals i, fins i tot, desenvolupar-me com a free-lance. Però, més enllà de la meva experiència personal, faig l’afirmació convençuda que la compartirien i defensarien molts altres companys, i en aquest sentit tinc present també la seva veu.
En el treball social, com en altres professions, el contacte amb les persones és constant, amb la particularitat en el nostre cas que sovint les persones a qui atenem no estan vivint els seus millors moments a nivell personal, social, econòmic o familiar. Tenint en compte aquesta tipologia d’intervencions, resulta evident que els professionals del treball social hem de ser grans professionals de la comunicació interpersonal, i per a ser-ho necessitem dotar-nos d’eines que ens ajudin.
Incorporar la tasca mediadora, les habilitats necessàries per a ella i l’obertura de mirada que proporciona, permet complementar la base de competències i habilitats que tenim els professionals del treball social. Desenvolupar aptituds com l’assertivitat, l’empatia i l’escolta activa, que s’utilitzen per prevenir, gestionar i/o resoldre conflictes, facilita noves capacitats professionals que poden ser aplicades de forma transversal en totes les nostres funcions.
El procés mediador i el professional de la mediació faciliten l’ús de la intel·ligència emocional i afavoreixen un major coneixement de les emocions pròpies i alienes, alhora que permeten reconèixer necessitats que, en situacions de conflicte, sovint s’expressen en clau de confrontació. Fan que veiem més enllà del que les persones diuen i del com ho diuen, i fan emergir els interessos i les necessitats de cadascú fent-los compatibles i viables.
Per als treballadors socials, el que aporta la mediació —i podem fer extensiu a totes les tècniques de transformació del conflicte— són eines per a un millor coneixement d’un mateix, de l’altre i dels processos que es generen en la convivència, així com dels mecanismes pels quals de vegades deixen de funcionar. A partir d’aquest coneixement, la mediació permet gestionar el conflicte en clau de creixement i millora de la convivència.
Al marge de si el punt de partida és el treball social, la mediació en si mateixa o altres espais, us animo a descobrir i posar en pràctica les eines que facilita!