23.10.2020 | Nota de premsa
- Xavier Puig inicia un nou mandat com a president al capdavant d’una Junta formada per 12 dones i 11 homes
- L’equip directiu de la federació, que agrupa 112 entitats, situa la incidència en les polítiques públiques com una prioritat per donar resposta a l’emergència social
Xavier Puig inicia un nou mandat com a president de la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) després que l’equip que encapçala hagi estat escollit avui en assemblea per liderar l’organització durant els propers tres anys. L’elecció suposa la ratificació de Puig, que va prendre el relleu de l’anterior presidenta, Sonia Fuertes, ara fa un any i ha exercit com a president en funcions des de llavors.
La nova Junta Directiva d’ECAS la formen un total de 23 persones incloent el president, 12 dones i 11 homes, en representació de les 112 entitats associades que sumen gairebé un milió de persones ateses a Catalunya. L’acompanyament als col·lectius en risc i la defensa dels drets socials són el denominador comú de les organitzacions membres de la federació i el nou equip de govern reafirma la voluntat de “continuar fent acció social arreu del territori català, treballant al costat de les persones en situació de vulnerabilitat“, així com el ferm compromís “amb elles i amb la comunitat, sense decaure malgrat les circumstàncies”.
El context de pandèmia marca el moment i els reptes per als propers anys, en què es reforçarà la feina d’incidència política per millorar la resposta de les administracions públiques davant l’emergència social i les creixents necessitats de la població. “Serem exigents amb els poders públics des de la vocació de servei i l’exercici de la corresponsabilitat, i vetllarem pel compliment dels drets socials i l’atenció a les persones més vulnerables“, ha afirmat Xavier Puig.
La millora de la governança interna i del tercer sector social és també un eix estratègic per a la nova Junta Directiva d’ECAS, que vol assolir “un marc formal radicalment democràtic i transparent” i “una estructura organitzativa orientada a la participació de les entitats membres i a la producció de coneixement de baix a dalt”. L’esperit crític i constructiu que caracteritza la federació s’aplicarà tant de cara endins –per créixer respectant sempre els valors i el codi ètic d’ECAS–, com de cara enfora en el marc del tercer sector –perquè el seu rol en la societat respongui a l’objectiu de servir el bé comú– i vers els governs responsables de desenvolupar les polítiques públiques que ens han de dur a un nou pacte social en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Agenda 2030.
La transformació social i la lluita contra les desigualtats és un dels objectius clau d’ECAS que, en el nou context derivat de la covid-19, esdevé encara més peremptori. El projecte Lliures de pobresa, de desigualtats i d’exclusió social, impulsat junt amb Òmnium Cultural i Coop’57, i la participació a la plataforma Pobresa Zero – Justícia Global són dues de les iniciatives en aliança que vehiculen aquesta prioritat. La col·laboració amb altres organitzacions i amb l’administració pública es materialitza també en el programa Làbora per al foment de l’ocupació de persones en situació o risc d’exclusió (realitzat amb l’Ajuntament de Barcelona, la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya i Creu Roja) i en l’Aliança per la millora del sistema de protecció a la infància, l’adolescència i la joventut en situació de vulnerabilitat, impulsada amb les federacions FEDAIA i FEPA.