04.10.2019 | Nota de premsa
- Membre de la campanya ‘On són les dones’ ha estat reconeguda per la seva trajectòria destacada en l’àmbit de la comunicació des de la lluita per transformar les construccions socials i l’imaginari col·lectiu respecte de la dona i del seu rol.
- El Jurat de l’Aspàsia també ha atorgat una menció especial a Mireia Fontanet, Coordinadora de polítiques d’igualtat, joventut, sanitat, immigració i persones grans a l’Ajuntament de Tàrrega, i ha fet un reconeixement honorífic a la desapareguda activista feminista i antifeixista Neus Català.
- Durant l’acte d’entrega del Premi s’ha fet una taula de diàleg entre la premiada d’enguany i la periodista Ariadna Oltra. La conducció de l’acte, que ha estat a càrrec de la també periodista Rita Marzoa, ha finalitzat amb un espai dedicat a homenatjar la figura i lluites de Neus Català.
Barcelona, 3 d’octubre. La periodista Isabel Muntané ha estat guardonada amb el Premi Aspàsia 2019 en defensa de l’equitat de gènere, entregat aquesta tarda a la Sala Vallespí de l’Espai de Dones Francesca Bonnemaison.
El Jurat ha volgut distingir així la seva trajectòria “destacada en l’àmbit de la comunicació des de la lluita per transformar les construccions socials i l’imaginari col·lectiu respecte de la dona i del seu rol”. La seva tasca, a més, ha anat encaminada en donar visibilitat a les dones en els mitjans de comunicació, destacant la iniciativa ‘On són les dones’ la qual ha posat l’accent en la invisibilitat i la falta de veu de les dones en els espais públics, fet que ha interpel·lat tant els mitjans com a la societat en el seu conjunt.
Isabel Muntané, compta amb una trajectòria sòlida en el món de la comunicació tradicional, on va fer una gran tasca, però posteriorment va sortir d’aquest entorn, i de la seva zona de confort, per fer una aposta que suma la comunicació amb activisme social. Amb compromís i implicació personal, va engegar l’Almena Cooperativa, entitat d’iniciativa social que vol motivar el canvi de paradigma cap a nous models de gènere en la nostra societat. A través d’aquest espai ha desenvolupat projectes innovadors com la Xarxa Associativa de Comunicació Feminista, la qual té per objectiu incrementar la influència social i política dels col·lectius i entitats feministes.
El compromís de la Isabel també arriba al món acadèmic, on va donar impuls i co dirigir el primer Màster de Gènere i Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, màster pioner a tot l’Estat i que ha format a moltes i molts professionals en aquesta temàtica.
Menció especial a Mireia Fontanet
A més, el Jurat del Premi Aspàsia també ha volgut fer una menció especial a la trajectòria d’altra finalista al premi, la Mireia Fontanet Viladot, Coordinadora de polítiques d’igualtat, joventut, sanitat, immigració i persones grans a l’Ajuntament de Tàrrega, pel seu treball d’apoderament de les dones en el món rural, a través de la política local, on ha impulsat projectes d’igualtat efectiva entre dones i homes, i del col·lectiu LGTBIQ. A més, Mireia Fontanet ha treballat des de la interseccionalitat de les desigualtats, considerant també la migració com un element multiplicador d’aquestes.
Reconeixement honorífic a Neus Català
Aquesta VII edició el Jurat ha decidit fer un reconeixement honorífic a l’activista feminista i antifeixista, recentment desapareguda, Neus Català, última supervivent d’un camp de concentració nazi, qui va lluitar al llarg de la seva vida contra la repressió antifeixista i pels drets de les dones.
Informació del Premi Aspàsia
El Premi Aspàsia, en defensa de l’equitat de gènere, valora la trajectòria vital i professional de totes aquelles persones que amb les seves iniciatives i accions han afavorit l’equitat de gènere. És un reconeixement al compromís i el treball realitzat des de la praxi, la reflexió i/o la recerca per afavorir l’apoderament de les dones. No té caràcter econòmic i vol ser un reconeixement des del sector social a aquelles persones que han contribuït a una major equitat de gènere mitjançant accions amb impacte social. La persona guardonada rebrà com a símbol de reconeixement, una obra d’art creada per un/a alumne/a de la facultat de Belles Arts de la UB, fruït del concurs convocat per aquest centre a tal efecte.
El jurat del Premi Aspàsia està format per persones vinculades al sector social que es consideri poden valorar els criteris d’atorgament del premi i que són nomenades cada any conjuntament per les organitzacions convocants. Enguany s’ha comptat amb dues persones representants de l’Observatori del Tercer Sector, dues persones representants de DDiPAS, la guardonada en l’anterior edició del premi, Sílvia Aldavert, la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, Francina Alsina i Xavi Campos, membre del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya.
Anteriors guanyadores del Premi Aspàsia han estat: Sílvia Aldavert (2018), Imma Sau (2017), Marina Subirats (2016), Fatima Ahmed (2015), Sara Berbel (2014) i Concepció Requena (2013).