stanislav r_debat ocupacio juvenil20.06.2014 | El coordinador d’ocupació, polítiques socials i seguiment del Fons Social Europeu a Espanya, Stanislav Ranguelov, ha acostat a les entitats d’inserció sociolaboral els objectius i estratègies de la Comissió Europea sobre ocupació juvenil en el marc del cicle sobre polítiques socials de la UE, organitzat per ECAS. La proposta europea es tradueix en el Programa de Garantia Juvenil (Youth Guarantee) impulsat per la CE dins dels objectius Europa 2020, que es planteja que tots els joves menors de 25 anys que s’hagin quedat sense feina o hagin acabat l’educació formal rebin, en un termini de quatre mesos, una bona oferta de feina, de formació en pràctiques o d’educació contínua. Un objectiu que Ranguelov ha reconegut que “no és viable” a l’Estat espanyol, on el programa s’haurà de desenvolupar de forma progressiva i adaptada a les “dificultats per generar ocupació”. “S’haurà de veure quin és el cost de la recuperació econòmica i com es trasllada al mercat laboral, no ens agradaria veure a joves amb feines precàries”, ha afirmat.

El programa estableix un marc general a partir del qual cada país ja està dissenyant les seves pròpies polítiques, de manera que l’interlocutor directe de les entitats catalanes és el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). La cooperació entre l’Administració i el tercer sector és molt important per a la seva activació i especialment per arribar a molts joves sense estudis ni feina i en situació de vulnerabilitat que no estan registrats als serveis públics d’ocupació, ha insistit Ranguelov. Ha emfatitzat també que “no volem que es converteixi en una col·lecta d’activitats que ja existien, busquem una coherència entre les polítiques nacionals” dels diferents estats europeus i “sabem que és una inversió, el retorn és considerable”. Es calcula que els beneficis del projecte són molt més elevats que els costos, tenint en compte que el ciutadans joves que ni estudien i treballen representen per a la UE 153 milions anuals (l’1,21% del PIB) en “prestacions, ingressos no percebuts i impostos no recaptats”.

Arrel d’una pregunta de Jose Alonso, de la Fundació Èxit, Ranguelov ha afirmat que amb un bon diagnòstic del mercat de treball a l’Estat espanyol el programa hauria de contemplar no només projectes que fomentin l’ocupació sinó també l’ocupabilitat, la capacitat de trobar feina.

El programa es finançarà a través d’una línia pressupostària específica (Youth Employment Iniciative) de 6.000 M d’euros, dels quals 1.900M s’invertiran a l’Estat espanyol.

 

Recommended Posts