24.07.2019 | Article d’opinió de Loli Rodríguez, directora de la Fundació Idea i portaveu de l’aliança per la millora de l’atenció als adolescents i joves migrats sols formada per les federacions d’entitats ECAS, FEDAIA i FEPA, a Social.cat.
26 de maig del 2019, 6.30h del matí. Arribem a l’aeroport internacional de Maputo, al districte de Mavalane. És la vintena vegada que fem aquest trajecte en els darrers quinze anys. Una munió d’infants, adolescents i joves i professionals de l’Associação Hlayiseka ens esperen a la terminal.
Les dues setmanes següents treballarem de valent: supervisarem els projectes de cooperació, farem formació específica als professionals de l’associació, visitarem cadascun dels espais on intervenim, i compartirem experiències, coneixements, compromisos i expectatives. Veurem, una vegada més, com creix i cap a on camina aquesta aventura educativa que acull més de 300 nens i nenes.
Una intervenció propera i reconeguda
Hlayiseka, “lloc on et cuiden” en llengua xangana, és una associació formada íntegrament per professionals moçambiquesos (20 educadors i tres directors) i creada per donar continuïtat als projectes que la fundació desenvolupa des de fa anys al país africà.
Començant per Maputo, la capital, on oferim als infants centres d’acolliment, tant diürns, on fan cursos d’alfabetització, activitats de lleure i passen una revisió mèdica, com nocturns, on els oferim una alternativa lliure a dormir al carrer.
També busquem les seves famílies, algunes al camp, altres a la ciutat, a través dels programes de retrobament familiar, i promovem les iniciatives laborals, com l’hort o la granja de pollastres, per facilitar l’emancipació dels joves.
El treball amb els infants i joves que viuen al carrer a la ciutat de Maputo, i en particular amb les nenes i noies recuperades de les xarxes de prostitució infantil, és reconegut per les instàncies socials i polítiques del país i valorat a escala nacional com una intervenció d’excel·lència. Una tasca que parteix del coneixement profund de la realitat d’aquest col·lectiu, i que per damunt de la intervenció directa al terreny prioritza el coneixement de les circumstàncies socials, la precarietat, la violència, la desprotecció i la pobresa que pateixen les víctimes.
Pilars de present i de futur
Malgrat els milers de quilòmetres entre Catalunya i Moçambic, desenvolupem els projectes a tots dos països a partir de tres eixos clau. En primer lloc, la cura dels professionals: promoure la professionalitat en les nostres intervencions i la formació especialitzada, estimular les capacitats i habilitats personals i posar-les al servei dels projectes, i empoderar els educadors i tècnics perquè esdevinguin figures referents des de l’afecte, el respecte i l’autoritat.
En segon lloc, la participació dels infants i joves en cadascun dels projectes i programes. Escoltem les seves opinions, propostes i reflexions a través dels responsables de grup, les assemblees infantils, el Parlament Nacional Infantil i les associacions de joves retrobats amb les seves famílies. Hem après a integrar la seva veu en el nostre discurs i la seva mirada en la nostra estratègia.
I en tercer lloc, el treball cooperatiu amb altres entitats i institucions locals, establint convenis de col·laboració i possibilitant entitats més fortes, més garants i més respectuoses amb l’estratègia d’intervenció holística que desenvolupem.
Un balanç extraordinari
I és en aquest marc que valorem molt positivament tots els projectes: hem participat en les trobades estratègiques amb els serveis socials de Maputo i Matola per planificar la intervenció al carrer, i hem signat acords per oferir més places de formació professional a adolescents i joves. Un cop formats i amb feina, els joves es constitueixen en agrupacions infantils d’estalvi per ajudar-se econòmicament de manera col·laborativa i cooperativa.
Els nens i nenes del carrer volen estudiar i, mentre esperen plaça a l’escola ordinària, estudien a Hlhayiseka. Hem renovat l’autorització i acreditació de l’Associação Hlayiseka com a centre d’alfabetització per a infants i joves vulnerables, un reconeixement formal que dona suport a la tasca educativa de l’associació.
La incorporació de la perspectiva de gènere, en clau d’apoderament de les dones que han patit violència o explotació sexuals al carrer, ha facilitat la creació de l’Associació AMODEFA, on les noies participen i a les trobades de les quals hem estat convidats.
Hem participat com a ponents a la jornada organitzada per TED Moçambic, i hem signat l’acord que ens reconeix com a entitat acollidora dels casos detectats a través del Telèfon de la Infància de Moçambic.
Hem recorregut els carrers de matinada i al capvespre, fent rondes amb l’equip de Hlayiseka, per actualitzar la base censal i el mapeig d’assentaments de nens i nenes, amb l’objectiu d’oferir-los una alternativa. Triguem mesos a aconseguir que deixin el carrer; mentrestant, ens fem visibles i els acompanyem desenvolupant una tasca assistencial, fent de xarxa de suport fins que s’incorporen a alguna de les activitats de l’associació, a partir del vincle creat amb els professionals
L’expressió cultural de l’amor i de pertinença a la terra ens ha portat a incorporar la creació artística als projectes de Hlayiseka. El pròxim 2 d’agost s’estrenarà un espectacle musical de cant i dansa amb el Centre Cultural Ntsindya, amb qui hem iniciat un projecte de cooperació cultural.
Un compromís ineludible
No podem defallir, els nivells de vulnerabilitat de la infància moçambiquesa són molt elevats, sobretot en el cas d’infants sense referents parentals i que viuen al carrer sense documentació. No existeixen per a ningú.
La cooperació internacional no ha de ser valorada per la seva conveniència; la cooperació internacional és una tasca que com a societats civilitzades i de pau no podem deixar marcir.
7 de juny del 2019, 7.30h del matí. Ens enlairem cap a Barcelona. De l’aeroport Internacional de Maputo, al districte de Mavalane, marxem amb la maleta plena de nous projectes, propostes i d’aprenentatges, i sabent-nos cada cop un xic més africans, i també partícips d’un equip de més de 30 professionals que fan que cada dia, infants i joves moçambiquesos vulnerables creguin amb la certesa de la realitat (i no la il·lusió del somni) que una vida millor és possible.