Voluntaris d’arreu del món es van aplegar a Barcelona de l’1 al 7 de desembre al Congrés Internacional del Voluntariat, l’acte més important del voluntariat jove a nivell internacional i que va donar el tret de sortida a l’Any Europeu del Voluntariat del proper 2011. La trobada va comptar amb la participació de 7 xarxes internacionals i 80 organitzacions amb l’objectiu de plantejar les seves línies de futur.
En el marc del Congrés, la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FORCIR) i la Coordinadora d’Organitzacions de Camps de Treball Internacionals a Catalunya (COCAT), va reunir representants d’organismes internacionals per donar visibilitat a la trobada i reivindicar la presència del moviment voluntari en la resolució dels conflictes globals. El cap de la Divisió de Desenvolupament del Programa de Voluntaris de les Nacions Unides, Ghulam Isaczai, va ser contundent en demanar que el voluntariat sigui reconegut i recolzat com a “soci important en el desenvolupament mundial” i guanyi presència com actor en la presa de decisions. Jinsu Yom, president de la xarxa internacional CCIVS (Coordinatios Comittee for Interenational Voluntary Service) va parlar de la necessitat que el voluntariat es normalitzi de manera “que sigui tan natural que no n’haguem de parlar”. Carmela Quin, del programa d’Educació del Patrimoni Mundial de la UNESCO, va destacar la importància de transmetre als joves els valors del voluntariat i de tenir-los en compte com a col·lectiu clau per al desenvolupament. A dia d’avui el voluntariat és present en àmbits molt diversos i Quin va defensar els programes que es centren en protegir el patrimoni cultural i natural, “a través del patrimoni es poden abordar altres qüestions fonamentals com la pau, la inclusió i la sostenibilitat”.
Mònica Sabata, presidenta de la FORCIR, va voler destacar el paper actiu de la societat civil catalana dins del moviment voluntari internacional. Els representants internacionals van apuntar que hi ha hagut un increment de voluntaris arrel de l’actual crisi econòmica mundial i la situació d’atur en què es troben moltes persones. Mònica Sabata, per la seva banda, va parlar de la possibilitat que aquesta situació faci que es prioritzi un voluntariat de proximitat per sobre dels projectes internacionals.