Skip to content

 

 

 

Núm. 228 | 09.04.2020

En record de la companya Montse Feu

Tot just fa una setmana ens arribava la trista notícia de la mort de la Montse Feu, companya de molts anys i moltes lluites. Com a presidenta de l’Associcaió Atlàntida hem comptat amb ella en diversos fronts i en diferents espais de treball d’ECAS, darrerament a la Comissió de Migracions i Interculturalitat i al Grup de Governança. Compartim el nostre record en paraules de Teresa Crespo, que rememora el seu compromís i la seva vocació social: “Com a treballadora social s’ha sentit sempre al servei dels més vulnerables”. Et trobarem a faltar, Montse!

Reclamacions del tercer sector per fer front a l’impacte del coronavirus 

La Confederació i la Taula del Tercer Sector han emès diverses notes de premsa reclamant la continuïtat dels contractes de serveis que presten les entitats i el seu pagament íntegre; EPI’s i tests ràpids per als serveis residencials i l’atenció domiciliària; l’aprovació del reglament de la Renda Garantida; i la creació d’un òrgan de coordinació que defineixi urgentment un pla d’emergència social post COVID-19. També han manifestat el seu rebuig a la retallada en un 55% de les polítiques actives d’ocupació de Catalunya anunciada pel Govern espanyol.

Lafede.cat reclama al Govern espanyol que abandoni la deriva militarista 

Lafede.cat- organitzacions per la justícia global ha emès un comunicat de rebuig a la resposta militaritzada i l’ús del llenguatge bèl·lic per part del Govern espanyol davant la crisi de la Covid-19 i reclama una gestió des de la seguretat humana i la justícia global que “posi al centre la vida humana i la sostenibilitat del planeta”. D’altra banda, la plataforma que agrupa les entitats de pau, drets humans i cooperació fa 13 propostes per entendre el món en època de confinament, un recull de treballs periodístics finançats amb la 4a Beca Devreporter.

‘Les desigualtats es reafirmen’, article de Teresa Crespo 

Com a membre de la Vocalia de Pobresa d’ECAS, Teresa Crespo reflexiona al voltant de l’actual crisi a l’article ‘Les desigualtats es reafirmen‘, publicat a El Periódico. Adverteix que hi arribem “amb més de la meitat de la població mancada dels recursos necessaris per no enfonsar-se en la més profunda pobresa” i apunta que “hauria de ser una oportunitat per potenciar un nou model de societat on el benestar i la consideració de l’altre regeixin les nostres relacions i actuacions”. A més, demana acabar amb l’infrafinançament del sector social per garantir els drets i la sostenibilitat del sistema.

La crisi social del coronavirus: impacte i mesures per fer-hi front 

Xavier Puig, president d’ECAS, planteja ‘Demandes socials per a després de la crisi de la Covid-19’ al digital Sentit Crític: “La crisi del coronavirus trigarà molt a passar i, per evitar una fractura social profunda, caldran actuacions contundents i canvis estructurals. El nou pacte social ha de posar les persones i les cures al centre”, assenyala. Jordi Gusi, gerent d’ECAS, alerta dels efectes de l’emergència sanitària i el confinament en els col·lectius més vulnerables a un reportatge d’El Periódico, El coronavirus destapa la pobresa més invisible, i en una entrevista a Xarxanet.

Solivid, recursos i banc d’iniciatives solidàries

L’IGOP, la UAB, l’IERMB i GURB impulsen la plataforma Solivid, un projecte que té per objectiu construir un mapa col·laboratiu i un banc de recursos online d’iniciatives solidàries que busquen fer front a la crisi del coronavirus. Hi podeu aportar dades al correu info@solivid.org, ajudar a construir el mapa col·laboratiu i consultar els recursos existents, notícies i articles d’opinió.

El paper de les famílies en l’execució penal

Compartim la recerca sobre ‘El paper de les famílies en la reinserció de les persones que surten de la presó’, realitzada per Aina Ibáñez i Albert Pedrosa, membres del Grup de Recerca en Desistiment i Polítiques de Reinserció de la Universitat Autònoma de Barcelona, que s’havia de presentar dijous passat en el marc de la jornada ‘El doble valor de les famílies. Experiències en l’àmbit de l’execució penal’. La Comissió d’Àmbit Penitenciari i Execució Penal continua treballant i fixarà una nova data tan aviat com sigui possible.

Crida de les entitats d’ECAS per aconseguir ordinadors i tablets per al seguiment escolar 

Diverses entitats d’ECAS han fet una crida per aconseguir material que possibiliti el seguiment del curs acadèmic als infants que atenen i acompanyen. La Fundació Surt demana ordinadors i tablets (contacte: surt@surt.org o telèfon 628 373 924); i la Fundació REIR ha iniciat la campanya ‘No a la bretxa digital’ per obtenir material informàtic (ordinadors i tablets) o donacions econòmiques que els permeti comprar-ne | Vídeo campanya | Col·laboració

Prevenció de la violència sexual infantil 

El projecte PrevenSI d’Intress i la Fundació IReS ha difós diversos materials per prevenir contra la violència sexual infantil durant el confinament. Alerten que aquesta situació pot augmentar el risc de violència sexual infantil i, per tal d’evitar-ho, promouen una prevenció específica a casa i als centres. Els materials ajuden a identificar conductes sexuals inadequades i a saber actuar quan una situació esdevingui desagradable. | Infografia | Document

#LaMentoriaNoPara durant el confinament 

La Coordinadora de Mentoria Social impulsa la campanya #LaMentoriaNoPara per oferir a entitats i persones mentores recursos per seguir realitzant la seva tasca durant aquest període excepcional. Han elaborat el document Com mantenir actius els programes de mentoria durant el confinament? (PDF), aplicable també a altres projectes d’acompanyament a persones. Per demanar assessorament podeu adreçar-vos a coordinadora@mentoriasocial.org.

Salut mental durant el confinament 

En el marc del Projecte Activa’t per la Salut Mental, la federació Salut Mental Catalunya ofereix l’Espai Situa’t perquè les persones afectades i les seves famílies tinguin accés a orientació, acompanyament i assessorament en aquests temps de reclusió. A banda de prestar suport, resoldre dubtes i facilitar recursos, el servei registra les mancances que es detecten en el sistema d’atenció. | Horaris i informació de contacte

Suport emocional i físic en confinament

Suara Cooperativa ha engegat el servei gratuït ‘Suara a casa’, entre d’altres recursos per fer front al coronavirus, que ofereix sessions de 30 a 45 minuts de psicologia, coaching i fisioteràpia mitjançant videoconferència. L’entitat dona suport al projecte #JoEmCorono, liderat pel metge i investigador Oriol Mitjà.

Dia internacional de la Dansa, 25 d’abril 

Els serveis de Rehabilitació Comunitària del Grup CHM Salut Mental, del qual forma part la Fundació Privada Les Corts Centre d’Higiene Mental, han creat una coreografia per celebrar el Dia internacional de la Dansa en col·laboració amb La Caldera de Les Corts, Centre de Creació de Dansa i Arts Escèniques. | Vídeo

Guies sobre les
mesures d’habitatge 

ProVivienda ha elaborat dos documents sobre les noves mesures adoptades que afecten l’habitatge: Breve guía sobre las medidas llevadas a cabo en la crisis del COVID-19 y su impacto en los procedimientos vinculados a vivienda i Moratoria de hipotecas y otras medidas COVID-19.

Informacions en relació al coronavirus 

Al web d’ECAS mantenim actualitzades les pàgines on recollim les informacions relacionades amb l’impacte de la crisi de la Covid-19 a l’àmbit social en general, i les de les entitats membres de la federació en particular. Podeu enviar informacions per difondre a comunicacio@acciosocial.org.

Tens companys i companyes

a qui pot interessar aquest butlletí? Fes-lo córrer!

L’info ACCIÓ SOCIAL és un butlletí quinzenal editat per l’Agència de Comunicació Social d’ECAS que s’adreça a totes aquelles persones interessades a conèixer les novetats de les entitats socials i el tercer sector. I tu, encara no reps l’info ACCIÓ SOCIAL?

Subscriu-t’hi!

Facebook

Twitter

Website

YouTube

Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) és la responsable del tractament de dades personals proporcionades sota el vostre consentiment i us informa que aquestes seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament europeu de protecció de Dades (UE 2016/679 del Parlament i del Consell, de 27 d’abril de 2016), amb la finalitat d’informar de les nostres activitats i conservades mentre hi hagi un interès mutu per mantenir aquest tractament. No es comunicaran dades a tercers, excepte per obligació legal. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les vostres dades, i els de limitació i oposició al seu tractament, adreçant-vos per escrit a ecas@acciosocial.org, o bé a Via Laietana 54, principal, 08003 de Barcelona.

Agència de Comunicació Social
comunicacio@acciosocial.org | T. 93 268 3442 | M. 690 372 019

Copyright © 2020 ECAS, All rights reserved.
Reps aquest correu perquè estàs subscrit/a al butlletí d’ECAS

entitats catalanes d’acció social | Via Laietana, 54 1r | 08003 Barcelona | T. 93 295 5946
ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

donar-se de baixa    actualitzar dades de la subscripció