Skip to content
info ACCIÓ SOCIAL

Logo
  1. ‘Prou pobresa, més acció social!’, comença la campanya contra la pobresa
  2. ERC vetllarà al Parlament perquè no es retrocedeixi en política social

  3. Les comissions d’àmbit d’ECAS tracen el seu full de ruta 2011-2013
  4. El futur de la inserció laboral preocupa el tercer sector
  5. Comunitat 2.0 d’innovACCIÓ per al contrast d’experiències
  6. IN VIA ofereix un espai de debat sobre processos de mediació
  7. ‘Sortir de la presó: obstacles i oportunitats’: exposició i 10è aniversari de Cedre
  8. La inserció laboral de col·lectius en risc, a La 2
  9. AEISC, Premi Catalunya d’Educació 2010 i nova direcció a mans de Laia Grabulosa
  10. Primers passos per la creació d’una única plataforma estatal de l’acció social
  11. 2n Congrés de les Associacions de Barcelona, acte inaugural
  12. El III Congrés del Tercer Sector Social convoca la participació d’experts les organitzacions socials
  13. Mantenir l’Estat del benestar requereix més ingressos, menys despesa i millor gestió
  14. El 14è fòrum de la Fedaia abordarà la inclusió social com a clau de progrés
1. ‘Prou pobresa, més acció social!’, comença la campanya contra la pobresa

La campanya de difusió dels actes contra la pobresa que ECAS organitza amb el lema del manifest, ‘Prou pobresa, més acció social!’, ha arrencat amb l’edició d’un díptic informatiu sobre les diverses activitats que tindran lloc arreu del territori amb motiu del 2010 Any europeu de lluita contra la pobresa i l’exclusió social i del Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa, que se celebra el proper 17 d’octubre. ECAS organitza diverses accions a Girona (juntament amb Càritas i la Federació Catalana del Voluntariat Social), Tarragona i Lleida, i participa de les activitats que tindran lloc a Barcelona, liderades per la Taula del Tercer Sector Social. Per la seva banda, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social ha llençat la campanya ‘Donem el millor de nosaltres’ per sensibilitzar sobre la situació de pobresa que viuen 1 de cada 5 catalans. A banda del web, on s’hi ha publicat informació dels programes de les entitats d’acció social per combatre la pobresa, la campanya inclou un espot publicitari i falques que s’emetran a cadenes públiques catalanes. +info


2. ERC vetllarà al Parlament perquè no es retrocedeixi en política social

A la reunió mantinguda el passat 28 de setembre amb ECAS, els representants d’Esquerra Republicana de Catalunya van manifestar que al partit li resultaria impossible renovar la coalició de govern amb el PSC després de la dòcil reacció de José Montilla a la sentència del Tribunal Constitucional sobre el nou Estatut de Catalunya. Per tant, l’escenari que anticipen és el d’un govern de dretes –temen que CiU pacti amb el PP en cas que no obtingui la majoria absoluta— que posaria en perill el desplegament de les lleis socials aprovades en les darreres legislatures. Davant d’aquest risc, ERC va buscar la complicitat amb les organitzacions d’acció social i el tercer sector en general per fer un front comú que eviti retrocessos en política social. La comitiva del partit que va reunir-se amb ECAS, encapçalada  per Anna Simó, portaveu parlamentària adjunta i vicesecretària general d’acció política d’ERC, es va mostrar decidida a defensar la inversió social des de l’oposició. El motiu de la trobada amb la presidenta i el gerent d’ECAS, Teresa Crespo i Jordi Gusi, era treballar conjuntament les aportacions de les Entitats Catalanes d’Acció Social al programa electoral del partit per a les properes eleccions. La trobada per analitzar les propostes electorals del PSC va tenir lloc divendres passat a la seu social d’ECAS. El proper 15 d’octubre se celebrarà la reunió amb representants de CiU.


3. Les comissions d’àmbit d’ECAS tracen el seu full de ruta 2011-2013

Les sis comissions d’àmbit que integren ECAS –inserció sociolaboral, immigració, gènere, penitenciari, famílies i VIH/SIDA– iniciaran durant els propers mesos una sèrie de sessions de treball per tal de definir el seu full de ruta per als propers anys. En la tasca d’identificar les àrees estratègiques de cada àmbit a llarg termini i de definir, en aquest marc, les iniciatives d’incidència política i d’utilitat que es vulguin dur a terme a dos anys vista, les comissions comptaran amb la col·laboració d’un consultor extern, Jaume Oller, expert en entitats i empreses socials.


4. El futur de la inserció laboral preocupa el tercer sector

La preocupació generada per la dràstica davallada de fons per a les entitats que realitzen Formació d’Oferta (FO) i Itineraris d’Inserció Personal (IPIs) que van suposar les resolucions de la convocatòria d’ajuts per al 2010 del Departament de Treball s’ha agreujat amb la reforma laboral recentment aprovada pel Govern espanyol. Quan encara no s’ha resolt amb la Generalitat la via alternativa per garantir la continuïtat dels programes d’inserció laboral per als col·lectius més vulnerables –ECAS té pendent una reunió amb el Servei d’Ocupació Català per abordar la qüestió—, la reforma estatal del mercat de treball propicia un nou escenari de privatització dels serveis d’ocupació que afegeix un factor de risc per a les organitzacions que atenen persones amb una ocupabilitat més complicada. En aquest context, cal posar en valor l’expertesa de les entitats d’acció social i tenir en compte les especificitats dels col·lectius amb què treballen per assegurar que les persones amb més dificultat per trobar feina no queden excloses.


5. Comunitat 2.0 d’innovACCIÓ per al contrast d’experiències

L’entorn interactiu per a la innovació que entrarà en funcionament aquesta setmana a la intranet d’ECAS posa a disposició dels participants en el programa innovACCIÓ un fòrum que servirà per posar en comú les experiències a les entitats. L’objectiu és que els professionals comentin com han traslladat els continguts de la formació a la seva organització, així com l’impacte obtingut. La valoració de les dues últimes sessions celebrades –Estratègies per a la innovació, a Tarragona, i Organització de la innovació, a Barcelona— ha mantingut la tònica positiva de les anteriors, amb una mitjana aproximada de 4,5 sobre 5. Les properes tindran lloc el 26 d’octubre a Girona i Barcelona.


6. IN VIA ofereix un espai de debat sobre processos de mediació

Espai de Mediació ‘in via’. Repte de canvi social és el nom de la jornada que organitza l’entitat membre d’ECAS Associació ‘in via’ per tal de dialogar sobre els processos de mediació i presentar l’Espai de Mediació de l’organització, un servei de resolució de conflictes privat amb preus assequibles. La programació de la jornada, dirigida a persones interessades en la mediació des de qualsevol àmbit, també inclou la ponència ‘Mèxic: la mediació, de repte a realitat’, a càrrec de Pascual Hernàndez, director general del Centre de Justícia del Tribunal Superior de Justícia del Distrito Federal de México. L’acte tindrà lloc el proper dijous 21 d’octubre de 16.30 a 20.00 hores a la Sala Iruña de l’hotel NH Raylle Hotel (Travessera de les Corts 150-152, Barcelona). El cost de la jornada és de 10€ i per a inscriure’s cal omplir un formulari i enviar-lo amb el comprovant de pagament a espai@invia.cat.


7. ‘Sortir de la presó: obstacles i oportunitats’: exposició i 10è aniversari de Cedre

Aquesta tardor, l’Associació Cedre celebra el desè aniversari de l’entitat i de La Caseta, un recurs d’acollida de joves procedents de centres penitenciaris pel que han passat 150 nois. L’associació membre d’ECAS es congratula d’aquests deu anys de pervivència al sector, del reconeixement que suposa haver estat designada entitat d’utilitat pública per la Generalitat de Catalunya, i del treball en xarxa que desplega amb altres entitats, entre d’altres a la Comissió d’Àmbit Penitenciari de la federació. Cedre vol compartir l’alegria d’aquests deu anys d’èxits en un acte d’inauguració de l’exposició ‘Sortir de la presó: obstacles i oportunitats’, que tindrà lloc el proper divendres 15 d’octubre a les 20.00 hores al recinte del Convent dels Caputxins de Sarrià (Cardenal Vives i Tutó 2, Barcelona).  L’empresa de gestió cultural Bitàcora Acció Cultural ha contribuït desinteressadament en la realització de l’exposició, que vol sensibilitzar la ciutadania de la tasca de Cedre i de problemàtica social amb la que es troben molts joves al sortir d’un centre penitenciari. És necessari confirmar assistència a info@cedre.cat i en trobareu més informació a la pàgina web de l’entitat i al programa de Ràdio Orlandai ‘A l’ombra del cedre’.


8. La inserció laboral de col·lectius en risc, a La 2

En aquest enllaç podreu veure el reportatge sobre els programes d’inserció impulsats per Fundació Èxit, que inclou una entrevista al seu director, Nacho Sequeira, emès per Para todos La 2 el passat dilluns, 6 d’octubre. Un dels exemples que il·lustra el tema és el taller de reparació de bicicletes que realitza Escola Pia Calassanci, també membre d’ECAS.


9. AEISC, Premi Catalunya d’Educació 2010 i nova direcció a mans de Laia Grabulosa

L’Associació Empresarial de la Iniciativa Social de Catalunya (AEISC) ha estat guardonada amb el Premi Catalunya d’Educació 2010 del Departament d’Educació en un acte que va tenir lloc ahir al matí al Palau de la Generalitat de Catalunya. L’AEISC – de la qual ECAS forma part- ha vist reconeguda la seva tasca en favor del sector del lleure educatiu català i per la defensa de l’educació i els seus valors dins la Categoria Institucions, juntament amb l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (ACELLEC). Aquest mes d’octubre l’associació empresarial ha rellevat la seva direcció, que assumeix Laia Grabulosa, fins ara responsable projectes de recerca i acompanyament a les organitzacions no lucratives de l’Observatori del Tercer Sector, en substitució de Cristina Urbina. Grabulosa, llicenciada en Psicologia Social per la Universitat de Barcelona, ha estat vinculada al tercer sector des de diferents àmbits i etapes com a voluntària de diverses entitats d’acció social -entre elles les sòcies d’ECAS Associació Benestar i Desenvolupament i l’Associció Casal dels Infants]-, com a responsable  de la gestió de programes de suport tècnic i econòmic a entitats d’inserció laboral a la Fundació Un Sol Món de l’obra social de Caixa Catalunya i a l’Observatori del Tercer Sector des de 2006 fins aquest mes de setembre. La nova directora de l’AEISC afirma que inicia aquesta nova etapa amb la voluntat de seguir contribuint a l’enfortiment i consolidació de les entitats no lucratives que treballen en l’àmbit de l’atenció a les persones i ofereix la seva disponibilitat per atendre les necessitats de les entitats associades a l’AEISC.


10. Primers passos per la creació d’una única plataforma estatal de l’acció social

La primera Convención del Tercer Sector de Acción Social, celebrada a Madrid els dies 30 de setembre i 1 d’octubre, va escenificar l’acord d’una possible unificació de les tres plataformes organitzadores –l’EAPN, la Plataforma de ONG de Acción Social i la Plataforma del Voluntariado- per tal de crear una organització única a nivell estatal. El projecte de fusió compta amb el vist i plau tant de les entitats de base com de l’administració, malgrat que encara no s’han abordat qüestions clau com la representativitat de les autonomies i les entitats que les representen. ECAS, que forma part de l’EAPN en tant que membre de la Taula del Tercer Sector, va ser present a la Convenció mitjançant una comissió de representants formada per la presidenta, Teresa Crespo, i els membres de la Junta Directiva Sònia Fuertes i Xavier Puig, que també forma part del Comitè Executiu de l’EAPN en representació de la federació. En un espai de la Convenció dedicat a l’intercanvi d’experiències, Sònia Fuertes va presentar una comunicació sobre els Plans d’inclusió locals de Catalunya, que va generar un debat enriquidor al voltant de la participació, la incidència política i el paper del Tercer Sector. D’acord amb el programa de la Convenció, també es va presentar el document de Propuestas del Tercer Sector de Acción social para una estategia de inclusión y cohesión social 2010-2020 en España –ECAS ha fet aportacions amb la participació de Teresa Crespo a la taula de l’EAPN Catalunya-, que es va debatre en tres grups de treball per tal de recollir els suggeriments sobre els aspectes mes destacats. La Convenció va finalitzar amb la lectura d’una declaració conjunta de les entitats organitzadores de compromís amb la lluita contra l’exclusió i la defensa dels drets socials d’acord amb l’estratègia 2010-2020.


11. 2n Congrés de les Associacions de Barcelona, acte inaugural

El proper divendres 22 d’octubre el Consell d’Associacions de Barcelona (CAB) –del qual ECAS forma part- donarà el tret de sortida al 2n Congrés de les Associacions de Barcelona amb un acte inaugural que tindrà lloc a partir de les 18.00 hores al Casino de l’Aliança del Poblenou, on s’hi presentaran els objectius, les estratègies, els eixos i les ponències marc. Amb el lema ‘Mereixem el reconeixement, reclamem finançament, cerquem espais per garantir el Dret d’Associació’, el 2n Congrés neix amb els propòsits de donar visibilitat al moviment associatiu de la ciutat; incidir en la seva aportació a la ciutadania, el tercer sector i la societat; generar consensos per la recerca de solucions generals en temes comuns; articular el sector a nivell de ciutat i país i elaborar eines d’avaluació i seguiment. Deu anys després de la celebració del 1r Congrés –que es resumeix en el document de 33 idees clau– i de la posterior creació del CAB, l’aprovació del Codi Ètic de les Associacions de Barcelona i el conveni de cogestió de la Torre Jussana, el congrés d’enguany se centrarà en els eixos i ponències de reconeixement, finançament, equipaments i espais. Els actes del congrés se celebraran entre la tardor del 2010 i la primavera del 2011 als districtes de la ciutat.


12. El III Congrés del Tercer Sector Social convoca la participació d’experts les organitzacions socials

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social ja està preparant el programa de continguts del III Congrés del Sector Social, que tindrà lloc els dies 24 i 25 de març de 2011, i obre una convocatòria de presentació de ponències i experiències a partir del qual s’elaborarà la programació. Després de l’èxit de les dues edicions anteriors, celebrades els anys 2007 i 2009, el Congrés vol tornar a ser un espai de referència per a la reflexió, l’intercanvi de coneixements i la participació de les organitzacions de la Taula i, per aquest motiu, requereix la col·laboració d’experts de les entitats socials. Les bases de la convocatòria de participació determinen que les ponències han de tenir un enfocament teòric, analític, reflexiu o prospectiu i emmarcar-se en l’eix central del Congrés, amb el lema ‘Sumem valors, construïm el futur’, o en qualsevol dels eixos generalistes. Les propostes de ponències i experiències s’han de presentar a través de la pàgina web abans del proper 15 de novembre. Des d’ECAS us animem a tots els socis a presentar les vostres propostes en representació de les vostres entitats i de la federació.


13. Mantenir l’Estat del benestar requereix més ingressos, menys despesa i millor gestió

La primera intervenció en el debat al voltant dels drets socials celebrat el passat 28 de setembre, organitzat per  la Taula del Tercer Sector, va centrar el tema en el context que avui posa en perill les ambicioses prestacions de l’Estat del benestar tal com l’entenem avui i la mateixa subsistència de les entitats socials. Joan Majó, ex ministre d’Indústria, va descriure el procés que ens ha portat a la situació de dèficit actual –la raó principal és que les administracions van  destinar els ingressos extraodordinaris durant els anys de bonança econòmica a partides de despesa insostenibles, que ara acusen la desaparició d’aquells ingressos–, i va fer una prospecció a llarg termini de com caldria gestionar les arques públiques per no haver de renunciar als quatre pilars bàsics de l’Estat del benestar: Sanitat, Educació, Seguretat Social i Dependència. Les mesures hauran d’anar en tres sentits: obtenir més ingressos, contenir les despeses i gestionar millor per incrementar l’eficàcia de les polítiques que s’adoptin. +info


14. El 14è fòrum de la Fedaia abordarà la inclusió social com a clau de progrés

Els propers dies 21 i 22 d’octubre tindrà lloc el 14è fòrum de la Federació d’Entitats d’Atenció i d’Educació a la Infància i l’Adolescència (Fedaia) amb el lema La inclusió social dels infants, adolescents, joves i famílies: clau de progrés, que vol analitzar els factors que influeixen en l’exclusió i aprofundir sobre la importància del treball en xarxa. Durant les jornades es debatrà sobre com s’aborda el fenomen des de diferents institucions amb l’objectiu d’instar els grups parlamentaris catalans a analitzar i reflexionar al voltant de la qüestió. La programació inclou conferències i taules rodones amb la presència de destacats investigadors. L’assistència té un cost de 125€ (90€ pels socis), inclou el dinar del primer dia, i és necessari formalitzar la inscripció abans del proper 15 d’octubre (formacio@fedaia.org, tel. 93 336 72 65).



Agència de Comunicació Social

comunicacio@acciosocial.org

T. 93 268 3442 | M. 657 515 361

Logo
entitats catalanes d’acció social

Via Laietana, 54 1er | 08003 Barcelona

T. 93 268 2222 | F. 93 310 0483

ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

Avis legal: Aquest missatge pot contenir informació privilegiada i/o confidencial. Si no sou el destinatari del mateix o la persona encarregada de la seva distribució, NO US ESTÀ PERMÈS copiar, fer entrega, ni difondre’n el seu contingut; així mateix us preguem que aviseu al propietari i elimineu aquest correu electrònic.