Skip to content

 

 

Núm. 268 | 13.01.2022

ECAS i l’Ajuntament de BCN celebren la jornada ‘Renda Bàsica Universal: un full de ruta realista’

ECAS ha vehiculat aportacions al pilot de Renda Bàsica Universal de la Generalitat a través de la jornada ‘Renda Bàsica Universal: un full de ruta realista’. La trobada ha comptat entre d’altres amb ponents internacionals com Guy Standing i Jürgen Schupp, i una presentació del projecte pilot de RBU a Catalunya. Les entitats esperen que el pla pilot sigui un punt d’inflexió. | Jornada en català | Jornada en anglès

El pla pilot de la Renda Bàsica Universal
de la Generalitat arribarà a 5.000 persones

La Generalitat ha presentat el pla pilot de Renda Bàsica Universal, que estarà dotat amb 4 milions d’euros. 5.000 persones de 2 o 3 punts de Catalunya rebran la renda, que serà d’uns 900€, durant 2 anys. Sergi Raventós, cap de l’oficina del pla pilot, ha recordat que “el risc de pobresa i exclusió social a Catalunya és del 26% i impacta especialment en dones, estrangers, menors d’edat i gent amb nivells formatius inferiors”, i que “les polítiques socials de l’última dècada no han funcionat”.

‘Superar les polítiques de garantia de rendes’, article de Sira Vilardell al diari Ara

Sira Vilardell, vicepresidenta d’ECAS, ha defensat en un article al diari Ara que “per a les entitats socials es fa del tot evident el fracàs de les polítiques de garantia de rendes fins al moment”. Vilardell ha reivindicat la necessitat d’implementar la Renda Bàsica Universal: “cal una transformació estructural, que passi de la contenció i les respostes pal·liatives a la garantia dels drets i la prevenció”. | Article a la web

Les entitats socials demanen que els pressupostos posin el focus en la prevenció i la garantia de drets

Les entitats d’acció social han lamentat, en una nota de premsa arran de l’aprovació dels Pressupostos del Govern de la Generalitat per al 2022, que el 9,9% que suposen les partides socials respecte el total del pressupost manté la infradotació crònica d’aquest pilar bàsic de l’Estat del Benestar respecte salut (26,6%) i educació (18,4%). ECAS denuncia també la reducció de la partida destinada a la Renda Garantida de Ciutadania.

4 de cada 10 famílies amb infants i adolescents de la diòcesi de Barcelona es troben en exclusió social

Càritas Diocesana de Barcelona ha presentat un avançament de les dades del proper informe Foessa. En una roda de premsa, l’entitat ha denunciat que l’exclusió afecta 1 de cada 2 llars monoparentals i que un 20% de les famílies amb menors que atenen viu sense cap ingrès (16 punts més que abans de la pandèmia). Per tot plegat, Càritas demana millorar les prestacions monetàries de les famílies amb infants i adolescents en situació de vulnerabilitat.

In via denuncia dificultat per llogar pisos per dones i famílies que han patit situacions de violència

L’Associació in via ha fet una crida urgent per trobar allotjament per a 12 persones a pisos de, com a mínim, quatre places. Des de l’entitat denuncien que la gran majoria dels propietaris i agents immobiliaris es fan enrere o posen traves quan s’assabenten de qui viurà al pis. Irene Andrés, cap del SAID de l’entitat, explica que quan una dona és acollida comença “un procés de reparació psicoemocional”. Per fer-ho, l’entitat ofereix pisos-pont on hi conviuen diverses persones amb el suport de professionals.

Una de cada quatre persones sense llar orientades per Arrels no sabia a quin servei públic exposar la seva situació

1.062 persones han assistit al centre obert d’Arrels Fundació des de l’inici de la pandèmia per explicar que començaven a viure al ras o estaven a punt de perdre casa seva, a Barcelona. Arrels denuncia que una de cada quatre d’aquestes persones no sabien a quin servei públic exposar la seva situació. El 88% d’aquestes persones són homes, i de mitjana, tenen 43 anys. El 76% no tenien nacionalitat espanyola.

La Fundació Comtal fa una crida per aconseguir 50 persones voluntàries per iniciar el 2022

La Fundació Comtal alerta que les desigualtats i necessitats d’infants i joves sense recursos no paren de créixer i que necessiten mans per revertir els danys colaterals de la pandèmia. Ainoa Expósito, coordinadora de voluntariat de la Fundació, assegura que “amb l’arribada de la covid, hem perdut gairebé la meitat del nostre equip de voluntariat”. L’entitat demana la col·laboració de 50 persones compromeses per donar suport als seus projectes i millorar la qualitat en la intervenció d’infants i joves en situació de vulnerabilitat.

El 92% de les entitats socials de l’AMB ha intensificat els seus esforços per la Covid-19

La Taula del Tercer Sector ha presentat el Baròmetre del Tercer Sector Social de l’Àrea Metropolitana de Barcelona 2021. L’informe recull que el 92% d’entitats han hagut d’intensificar els seus esforços en l’atenció de persones en situació de vulnerabilitat per pal·liar els efectes de la crisi social derivada de la Covid-19. Quasi el 60% han hagut d’adaptar els seus serveis per poder donar-hi resposta.

Un 55% de les dones a Barcelona no pot cobrir les seves necessitats bàsiques

El Social.cat ha impulsat el ‘Baròmetre sobre la feminització de la pobresa a Barcelona‘, una radiografia de la situació socioeconòmica de les dones a la ciutat. De les 238 dones que han participat en la mostra, una de cada quatre dedica més del 80% dels seus ingressos a la llar.

De debò ens creiem que som un tercer sector?

La Confederació organitza ‘De debò ens creiem que som un tercer sector? Dilemes i reptes de les nostres entitats socials en temps de pandèmia’, una nova sessió del ‘Cicle Apunts 654C. Els imperdibles de La Confederació’. Serà el 27 de gener, de 9:30 a 10:45h a través de Zoom, a càrrec de Fernando Fantova. | Inscripcions

Més d’una 40 entitats alerten dels perills de la frontera intel·ligent

Més d’una quarentena d’entitats i defensores de Drets Humans alerten dels perills de la ‘frontera intel·ligent’, un nou model de control fronterer que prepara Espanya a Ceuta i Melilla en què l’ús d’intel·ligència artificial pot augmentar la vulneració de drets. Les entitats exigeixen també la fiscalització i control de la Intel·ligència Artificial.

La 9a edició de la Magic Line obre les seves inscripcions

Sant Joan de Déu ha obert les inscripcions de la 9a edició de la Magic Line SJD. La mobilització solidària se celebrarà aquest any el dia 20 de març, amb més sortides i recorreguts per evitar les aglomeracions. Els diners que recapten els equips es destina a finançar projectes socials i sanitaris.

Tens companys i companyes
a qui pot interessar aquest butlletí? Fes-lo córrer!

L’info ACCIÓ SOCIAL és un butlletí quinzenal editat per ECAS que s’adreça a totes les persones interessades a conèixer les novetats de les entitats socials i el tercer sector. I tu, encara no reps l’info ACCIÓ SOCIAL?

Subscriu-t’hi!

Facebook

Twitter

Website

YouTube

Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) és la responsable del tractament de dades personals proporcionades sota el vostre consentiment i us informa que aquestes seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament europeu de protecció de Dades (UE 2016/679 del Parlament i del Consell, de 27 d’abril de 2016), amb la finalitat d’informar de les nostres activitats i conservades mentre hi hagi un interès mutu per mantenir aquest tractament. No es comunicaran dades a tercers, excepte per obligació legal. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les vostres dades, i els de limitació i oposició al seu tractament, adreçant-vos per escrit a ecas@acciosocial.org, o bé a Via Laietana 54, 6è 5a, 08003 de Barcelona.

Comunicació
comunicacio@acciosocial.org | T. 93 268 3442 | M. 690 372 019

Copyright © 2022 ECAS, All rights reserved.
Reps aquest correu perquè estàs subscrit/a al butlletí d’ECAS

entitats catalanes d’acció social | Via Laietana, 54 6è 5a | 08003 Barcelona | T. 93 295 5946
ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

donar-se de baixa    actualitzar les dades de la subscripció