Skip to content

 

info ACCIÓ SOCIAL

Logo

La tasca de les entitats socials, més necessària que mai

La situació social i econòmica del nostre país és cada cop més complexa i preocupant. El Govern afirma que vol mantenir l’Estat de Benestar, però presenta un projecte de pressupostos per al 2011 que opta per aplicar tot tipus de mesures per reduir el dèficit públic. Mentre es desenvolupa el procés parlamentari per aprovar-los, des de la societat civil es plantegen altres models de participació i altres criteris per gestionar els recursos públics. A través de les entitats que formen ECAS i de la pròpia activitat de la federació, continuem treballant a prop de la gent perquè els drets de totes les persones es facin efectius i els permetin exercir també els seus deures. Estem a prop dels més vulnerables i dels qui estan patint més directament les conseqüències de la crisi, però no perdem de vista que la situació en què ens trobem és, en bona part, fruit de qüestions estructurals que també hem d’afrontar. [….]


La plataforma NI UN PAS ENRERE! planteja propostes d’esmenes als pressupostos

En base a un document de propostes d’esmenes als pressupostos 2011 de la Generalitat, diversos representants de la plataforma NI UN PAS ENRERE! INVERTIM EN FUTUR s’han reunit aquesta setmana amb diputats de CiU, PSC, ERC, ICV-EUiA i PPC per intentar frenar certes mesures que suposarien un retrocés en matèria social. Les propostes fan referència a l’atenció a la dependència moderada, els ajuts a les persones amb discapacitat, la xarxa d’habitatges d’inclusió i la cooperació al desenvolupament, entre d’altres. La plataforma també analitzarà els efectes socials de la ‘Llei òmnibus’ i ha adreçat una carta al president de la Generalitat Artur Mas sol·licitant, per segona vegada, una reunió amb ell.


ECAS trasllada la preocupació del sector als partits

Un equip d’ECAS ha iniciat una roda de contactes amb els partits polítics catalans per traslladar-los la preocupació que generen les retallades en despesa social previstes als pressupostos 2011 del Govern, com l’eliminació de l’ajut universal a les famílies amb infants, les restriccions en l’accés a la RMI o la congelació dels ajuts al lloguer. Després de les trobades amb la diputada del PSC Eva Granados i el diputat del PPC Rafael López, dilluns vinent tindrà lloc la reunió amb ICV-EUiA. Amb les darreres adhesions a ECAS (entre les quals s’hi compta Càritas), la federació suma 85 entitats que atenen anualment més de 795.000 persones.


Parlem de la RMI i de la vulnerabilitat de la gent gran 

 

La ‘Llei òmnibus’ de mesures fiscals i financeres plantejada pel Govern preveu diverses modificacions en les prestacions vinculades a la Renda Mínima d’Inserció (RMI) que preocupen les entitats socials, tal i com han recollit darrerament El PeriódicoPúblico. Aquest segon diari ha publicat aquesta setmana un article d’opinió de la presidenta d’ECAS en què s’analitza la divergència entre els objectius inicials d’aquest ajut i els resultats de la seva implementació; en molts casos, el que havia de ser un procés d’inserció sociolaboral s’ha acabat convertint en una mera prestació de caràcter econòmic. D’altra banda, el reportatge sobre abusos econòmics a la gent gran publicat dimecres per El Periódico compta també amb un article de Teresa Crespo sobre els efectes de la crisi en la vulnerabilitat intrínseca d’aquest col·lectiu.


 

 

Teatre social d’Arrels Fundació, ‘Les veus sense sostre’

El grup de teatre d’Arrels Fundació presentarà el proper dilluns 20 de juny, a les 18 hores a l’Antic Teatre de Barcelona (Verdaguer i Callís, 12), ‘Les veus sense sostre’, una mostra de l’activitat d’expressió teatral que realitza l’entitat en un centre obert. L’entrada és lliure i la promoció de l’obra inclou la publicació de fotografies i un vídeo dels assajos.


Revetlla social amb el Casal dels Infants 

L’Associació Casal dels Infants per l’acció social als barris organitza el proper dimarts 21 de juny la 2ª Revetlla Solidària, que se celebrarà de 20.30 a 22.30 hores a la Sala Luz de Gas de Barcelona (Muntaner, 246). Hi actuaran The Soultans i el preu de l’entrada és un donatiu per a les colònies dels nens i nenes de l’entitat (10€, venda per telèfon: 93 317 00 13).


Nits a la fresca al restaurant Ocells Perduts d’Oscobe 

 

El restaurant Ocells Perduts de la Fundació Oscobe organitza durant els mesos de juny i juliol 11 nits de promoció de joves artistes i  nits temàtiques a la fresca. El contingut de les vetllades és variat i l’objectiu és fomentar el coneixement de grups i músics de les comarques de Girona que han col·laborat amb la causa social de l’entitat. El restaurant està situat a la Vall del Llèmena, a 10 minuts de la ciutat de Girona, i és un centre formatiu d’inserció sociolaboral i d’aprenentatge de valors per a joves en risc d’exclusió social.


Reflexions sobre com enfortir les ONG 

 

El 28 de juny a les 18.30 hores s’obrirà un espai de reflexió sobre els ‘Temes clau per enfortir les organitzacions no lucratives’ al Casal de Joves de Gràcia La Fontana (Gran de Gràcia, 190), organitzat per l’Observatori del Tercer Sector. La sessió serà dinàmica i es nodrirà de les intervencions dels assistents; hi participaran persones de referència del sector i membres de l’equip de recerca de l’Observatori, que recolliran les idees que es plantegin per enfortir les entitats no lucratives. Per assistir-hi cal omplir un formulari electrònic o trucar al 93 217 72 97.


Combatre els prejudicis sobre la immigració a Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona ha publicat una Guia pràctica per a l’agent antirumor destinada a combatre els rumors i estereotips sobre la diversitat cultural a Barcelona. En el marc de l’Estratègia Antirumors de Barcelona, també s’ha editat el segon capítol del còmic Blanca Rosita Barcelona, de l’il·lustrador Miguel Gallardo, que desmenteix rumors a partir de les converses entre una jubilada i la seva cuidadora, d’origen cubà. Tots dos capítols es poden descarregar en línia o sol·licitar a antirumors@bcn.cat. A més, la Xarxa BCN Antirumors ha engegat una campanya viral amb quatre vidoes de 2 minuts en clau d’humor, ‘Ciència, rumors i cintes de vídeo‘.


Guia d’estil per informar sobre el voluntariat

En el marc de l’Any europeu 2011 del Voluntariat, la Plataforma del Voluntariado de España ha editat el manual Informar sobre voluntariado. Guía para quienes comunican, adreçat a les persones que desenvolupen tasques de comunicació en entitats no lucratives i moviments socials, així com als professionals dels mitjans de comunicació. La publicació combat la imatge estereotipada del voluntariat i de les persones en risc d’exclusió, i aposta per reflectir la seva diversitat. També inclou recomanacions lingüístiques per promoure una major precisió lèxica i evitar el llenguatge sexista.


Agència de Comunicació Social 

 

comunicacio@acciosocial.org  

T. 93 268 3442 | M. 657 515 361

Logo
entitats catalanes d’acció social  

Via Laietana, 54 1er | 08003 Barcelona

T. 93 268 2222 | F. 93 310 0483

ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

Avis legal: Aquest missatge pot contenir informació privilegiada i/o confidencial. Si no sou el destinatari del mateix o la persona encarregada de la seva distribució, NO US ESTÀ PERMÈS copiar, fer entrega, ni difondre’n el seu contingut; així mateix, us preguem que aviseu al propietari i elimineu aquest correu electrònic.