Skip to content

info ACCIÓ SOCIAL

Logo
  1. Crònica dels actes contra la pobresa i l’exclusió social
  2. ECAS trasllada a CiU la necessitat d’enfortir les polítiques socials

  3. Natàlia Pomar, nova coordinadora de la Comissió d’Inserció Sociolaboral
  4. El seminari Comprendre les desigualtats socials genera participació i debat en la sessió inaugural
  5. Avaluació positiva de les primeres sessions de formació en comunicació

  6. Marianao suma Mercabarna i els gremis del Peix i la Fruita al Programa Incorpora

  7. Femarec externalitza el CET a Madrid i ofereix un nou servei de muntatge de quadres elèctrics
  8. Una aproximació al malestar psíquic a l’Àfrica Occidental, organitza Atlàntida
  9. ACISI forma les associacions de senegalesos en comunicació i lideratge en el marc de la difusió d’una Guia de retorn
  10. El president de l’EAPN Espanya insta les entitats d’acció social a ampliar el camp de visió i mostrar el seu valor afegit

  11. Enriquim el 2n Congrés d’Associacions de Barcelona!
  12. ECAS participa a la jornada de debat sobre fracàs i abandonament escolar del CEESC
  13. Tallers de reflexió sobre el govern de les fundacions

1. ECAS va  organitzar actes per a l’eradicació de la pobresa i l’exclusió social a Girona i Tarragona

Els actes organitzats per la federació per commemorar el Dia internacional per a l’eradicació de la pobresa (17 d’octubre) i l’Any europeu de lluita contra la pobresa i l’exclusió social es van concentrar a les dues capitals catalanes on ECAS té delegacions permanents: Girona i Tarragona. La participació en els actes de Barcelona es va canalitzar a través de la Taula d’entitats del Tercer Sector. Els actes de la campanya Tarragona inclusiva –realitzats en col·laboració amb Càritas, Fundació Bona Nit i Club dels Tarraconins– es van inaugurar amb la xerrada ‘Nova pobresa a Tarragona’, en la qual quatre especialistes dels àmbits acadèmic i professional van reflexionar sobre el nou concepte de pobresa a la ciutat i els indicadors a tenir en compte per definir-ne el llindar. L’endemà va ser el torn dels representants del partits polítics, que van debatre al voltant de les ‘Polítiques socials i el seu impacte en el món local’ en un acte al Col·legi d’advocats i farmacèutics. Els polítics van coincidir en que és necessari destinar més recursos a les polítiques socials i la presidenta d’ECAS, Teresa Crespo, va reclamar especial atenció pels infants i les dones, dos dels col·lectius centrals en la lluita contra l’exclusió social. Dissabte 16 va ser el torn de les famílies i els infants, que van omplir respectivament la Rambla Nova de Tarragona i la plaça Salvador Espriu de Girona en dues jornades festives que van incloure la lectura del manifest ‘Prou pobresa, més acció social!’. Els actes d’ECAS a Girona van continuar amb la xerrada ‘Els nous perfils de pobresa’, a càrrec del sociòleg Jordi Estivill, que va oferir una visió molt àmplia sobre la pobresa a l’estat espanyol i la seva evolució. A Barcelona, ECAS va signar el Compromís del 17 d’octubre en l’acte central de la Taula.


2. ECAS trasllada a CiU la necessitat d’enfortir les polítiques socials

A la reunió mantinguda el 15 d’octubre amb el portaveu de Política Social i Immigració al Parlament  per CiU, Josep Lluís Cleries, ECAS va manifestar la preocupació de les entitats del sector davant les retallades socials que s’han produït en els darrers mesos, que afecten els col·lectius més vulnerables i agreugen fenòmens emergents molt preocupants, com els nous perfils de pobresa. En aquest sentit, i en el marc de l’Any europeu de lluita contra la pobresa i l’exclusió social, els representants d’ECAS van recordar a CiU que està demostrat que les polítiques socials són una eina eficaç per lluitar contra la pobresa i que en l’actual situació de crisi econòmica cal potenciar-les més que mai. Cleries es va mostrar sensible a les qüestions exposades i es va comprometre a comptar amb les organitzacions socials a l’hora de dissenyar polítiques públiques en cas que el partit accedeixi al Govern de la Generalitat. En relació a la pobresa i l’exclusió social, el programa electoral de CiU es compromet, entre d’altres, a definir amb criteris propis de Catalunya l’Indicador de Renda de Suficiència i a aplicar “de forma més justa i solidària” la Llei de prestacions socials de caràcter econòmic. La reunió d’ECAS amb els representants del PSC per tal de treballar el programa de la formació està prevista per avui, dia 25 d’octubre.


3. Natàlia Pomar, nova coordinadora de la Comissió d’Inserció Sociolaboral

Aquesta setmana s’incorpora a l’equip de la federació la psicòloga Natàlia Pomar com a  coordinadora de la Comissió d’Inserció Sociolaboral d’ECAS. Pomar té experiència com a inseridora i formadora professional a l’entitat membre d’ECAS Associació per la Promoció i la Inserció professional (APIP), ha exercit de responsable de Recursos Humans d’empreses i entitats, i està especialitzada en la formació en habilitats –lideratge, resolució de conflictes i gestió del temps, entre altres–, així com en orientació psicològica, personal i professional. Les principals tasques que assumeix són la dinamització dels projectes de la Comissió i la representació d’ECAS en la interlocució amb l’Administració.


4. El seminari Comprendre les desigualtats socials genera participació i debat

El catedràtic de Ciència Política Joan Subirats, va ser el convidat a la primera sessió del seminari, celebrada el 15 d’octubre, i la doctora en Sociologia Cristina Sánchez va ser l’encarregada de la ponència de la segona, realitzada divendres passat. Ambdues sessions han estat molt participatives i han generat un debat fructífer entre el grup d’assistents, format per una vintena de professionals d’entitats socials (tretze d’ells d’organitzacions membres d’ECAS). La conferència de Subirats, ex director de l’IGOP, va girar al voltant de com construir polítiques de resposta a les desigualtats, i la Sánchez, professora a la Universitat de Girona, va aprofundir en la centralitat de la classe social com a element clau per a entendre les desigualtats. Les set sessions restants del seminari Comprendre les desigualats socials –que organitza ECAS en la seva tercera edició–  tindran lloc en divendres alterns fins al 25 de febrer.


5. Avaluació positiva de les primeres sessions de formació en comunicació

Els professionals de les entitats membres d’ECAS que han participat a les tres primeres sessions de formació en comunicació –organitzades per l’Agència de Comunicació Social– les valoren molt positivament i destaquen com a factor enriquidor el fet que siguin dinàmiques i s’afavoreixi el debat entre els assistents. L’apartat relatiu a l’exposició i els coneixements de les docents, les periodistes Marta Falguera i Sònia Flotats, és el que ha registrat les puntuacions més altes. Les properes sessions de formació tindran lloc els dimecres dels mesos d’octubre i novembre a la seu social d’ECAS i la inscripció encara és oberta (cal enviar un correu electrònic a redaccio@acciosocial.org indicant el nom, l’entitat i lloc que s’ocupa, adreça de correu electrònic i telèfon).


6. Marianao suma Mercabarna i els gremis del Peix i la Fruita al Programa Incorpora

El passat 1 d’octubre, Fundació Marianao va signar un conveni amb Mercabarna i els gremis del Peix i de la Fruita a través del qual aquests col·lectius se sumen al Programa Incorpora de l’Obra Social “La Caixa”. Marianao considera que aquesta iniciativa d’integració social suposa un pas en la Responsabilitat Social de les agrupacions empresarials, així com una gran oportunitat per tots els agents implicats per consolidar la seva lluita activa contra l’exclusió social. La fundació, membre d’ECAS, és des de l’any 2007 l’entitat coordinadora de la xarxa Incorpora del grup de Barcelona Sud -configurat per les comarques del Baix Llobregat, Garraf, Alt Penedès i Anoia-, que ofereix un servei al teixit empresarial que vulgui col·laborar en accions de Responsabilitat Social Corporativa a través de la contractació de persones que tenen dificultats per accedir al món del treball.


7. Femarec externalitza el CET a Madrid i ofereix un nou servei de muntatge de quadres elèctrics

El Centre Especial de Treball (CET) de Femarec -entitat membre d’ECAS- és un dels majors projectes de l’organització, en el qual treballen 144 persones amb discapacitat psíquica i trastorn mental. És per aquest motiu que l’entitat ha decidit tirar endavant el Projecte GAIA, que vol externalitzar el CET a la resta del territori i es marca com a primera fita obrir-ne una delegació a Madrid. El nou Centre Especial de Treball s’ubicarà en una empresa ordinària de residus ja existent i pretén donar resposta a una sol·licitud dels clients de Femarec, que volen comptar a altres ciutat de l’estat amb el mateix servei de recollida i gestió de residus que l’entitat ofereix a Catalunya. Femarec també té previst posar en marxa durant aquest curs un nou servei de muntatge de quadres elèctrics per a l’enllumenat públic. L’entitat està treballant en l’elaboració del projecte tècnic i en trobar el finançament necessari per implantar aquest servei innovador, que pot donar un impuls a una de les seccions del centre més castigades per la crisi. +info


8. Una aproximació al malestar psíquic a l’Àfrica Occidental, organitzada per Atlàntida

L’entitat recentment adherida a ECAS Atlàntida. Professionals per la interculturalitat ens ha acostat a l’Expressió del malestar psíquic a l’Àfrica Occidental’ en un col·loqui celebrat divendres passat a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona. L’acte dóna continuïtat a les activitats formatives entorn a la salut mental i la immigració que organitza l’entitat, que afronta la preocupació per les formes de comprensió i atenció a les persones i les grups des d’una perspectiva intercultural i amb la voluntat de generar habilitats en els professionals. Durant la sessió es va presentar el documental ‘Altres senders’, de la psiquiatra i psicoanalista Rosa Lubelza.


9. ACISI forma les associacions de senegalesos en comunicació i lideratge en el marc de la difusió d’una guia de retorn

L’Associació per la Cooperació, la Inserció Social i la Interculturalitat (ACISI) i la Coordinadora d’Associacions de Senegalesos a Catalunya difondran conjuntament una guia de retorn per a immigrants senegalesos editada en col·laboració amb la delegació de l’Organització Internacional del Treball (OIT) al Senegal i el Ministeri de Treball i Immigració en el marc del programa Bonne gouvernance des migrations de mains d’oeuvre (que es desenvolupa al Sahel: Senegal, Mali i Mauritania). Per tal de dotar les associacions de senegalesos d’eines de comunicació, la campanya de difusió de la guia inclou una formació en comunicació social i lideratge que, impulsada per ACISI, compta amb el suport de l’Agència de Comunicació Social d’ECAS. Les sessions, destinades a representants de les associacions, tindran lloc els propers dies 29 i 30 d’octubre a la Torre de Can Bordoi de Llinars del Vallès.


10. El president de l’EAPN Espanya insta les entitats d’acció social a ampliar el camp de visió i mostrar el seu valor afegit

“Les entitats socials hem de parlar de més coses, de tot el que afecta a la ciutadania i no només dels serveis socials”. Carlos Susías, president de l’EAPN Espanya, aposta perquè les organitzacions d’acció social ampliïn el seu camp de visió i generin discurs en diferents direccions –sistema fiscal, condicions laborals, vivenda…-, tal i com va argumentar el passat 13 d’octubre a la conferència ‘Per una estratègia de lluita contra la pobresa i l’exclusió social 2011-2020’, organitzada per la Federació Catalana del Voluntariat en el marc de la Jornada de Voluntariat i Pobresa. Susías també posa deures al sector en altres sentits: cal situar la persona al centre de l’acció, resoldre els dilemes entre gestió i reivindicació i dotar-se de més participació social. Incidir en les polítiques socials i guanyar més pes i representativitat són objectius reiterats entre les plataformes del sector, i especialment rellevants en l’actual context de crisi, en què “els únics fons que són constantment qüestionats són els destinats a les persones més vulnerables”, tal i com denuncia. En aquest sentit, el president de l’EAPN Espanya es va mostrar convençut que cal ensenyar a la societat el valor afegit que té el sector de l’acció social com a agent de desenvolupament econòmic i social. +info


11. Enriquim el 2n Congrés d’Associacions de Barcelona!

El Consell d’Associacions de Barcelona (CAB) va donar divendres passat el tret de sortida al 2n Congrés de les Associacions de Barcelona. En l’acte inaugural, celebrat al Casino de l’Aliança del Poble Nou, es van presentar els objectius, les estratègies i els eixos del congrés, que potenciarà els diferents districtes de la ciutat com a territoris marc de la participació i les activitats. El catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Madrid Fernando Vallespín va obrir el congrés amb una interessant xerrada sobre ‘Associacionisme i ciutadania’ que va reivindicar la necessitat d’enfortir el teixit associatiu com a clau de la construcció de l’espai comú. Les entitats que ho desitgin es poden adherir al Congrés per seguir els debats, rebre informació sobre les convocatòries i fer aportacions.


12. ECAS participa a la jornada de debat sobre fracàs i abandonament escolar del CEESC

Actualment Catalunya registra un 30% d’abandó prematur de l’escolaritat i més d’un 30% de fracàs escolar. Són dades que proporciona el Col·legi d’Educadors i Educadores Social de Catalunya (CEESC), que el proper 27 d’octubre organitza la jordana de debat Apunts sobre el fracàs i l’abandonament escolar dels joves. Durant l’acte, el Grup de Treball Formar i Educar presentarà l’estudi ‘Socialitz@’m’, que tracta en profunditat aquesta problemàtica, i el servei Epicur, un nou espai educatiu de l’entitat. El programa de la jornada compta amb una ponència a càrrec de la presidenta d’ECAS, Teresa Crespo, que traslladarà la veu de les organitzacions del sector social socials a l’espai ‘Què en pensen les entitats socials?’. L’acte es completarà amb ‘Què en pensen els sindicats?’,  a càrrec de Chakir el Homrani, portaveu d’Avalot – Joves de la UGT de Catalunya i un espai de debat amb representants dels principals partits polítics catalans. La jornada tindrà lloc al Recinte de l’Escola Industrial (Comte d’Urgell 187, Barcelona) i és necessari formalitzar la inscripció a través d’aquest enllaç.


13. Tallers de reflexió sobre el govern de les fundacions

El passat dimecres 13 d’octubre va tenir lloc el primer dels tres Tallers per la millora dels òrgans de govern a les fundacions catalanes que organitza l’Observatori del Tercer Sector durant aquest mes d’octubre. Les sessions, dirigides a membres de patronats i directius, volen oferir un espai de reflexió i autodiagnòstic a les entitats del sector i proporcionar-los pautes per a la millora dels seus òrgans de govern. El primer taller, dinamitzat pel fundador i coordinador de l’Observatori, Pau Vidal, va consistir en una conceptualització inicial de la rellevància i els reptes dels òrgans de govern i en una segona part de treball en grup. Us recordem que les properes sessions tindran lloc els dies 19 i 20 d’octubre a la seu de l’Observatori del Tercer Sector (Balmes 7, 1r pis, Barcelona) i que cal inscriure’s omplint un formulari electrònic (per a més informació: 93 217 72 97).


Agència de Comunicació Social

comunicacio@acciosocial.org

T. 93 268 3442 | M. 657 515 361

Logo
entitats catalanes d’acció social

Via Laietana, 54 1er | 08003 Barcelona

T. 93 268 2222 | F. 93 310 0483

ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

Avis legal: Aquest missatge pot contenir informació privilegiada i/o confidencial. Si no sou el destinatari del mateix o la persona encarregada de la seva distribució, NO US ESTÀ PERMÈS copiar, fer entrega, ni difondre’n el seu contingut; així mateix us preguem que aviseu al propietari i elimineu aquest correu electrònic.