Skip to content

 

Núm. 259 | 29.07.2021

Tanquem per vacances!

Del dia 9 al 29 d’agost, l’oficina tècnica d’ECAS romandrà tancada per vacances i durant el mes d’agost no es publicarà l’infoAccions. Bones vacances!

Milers de persones es manifesten contra els discursos d’odi i les agressions LGTBIfòbiques

Milers de persones s’han manifestat aquest 22 de juliol contra els discursos d’odi i les agressions LGTBIfòbiques. ECAS es va adherir a la manifestació, convocada per la Plataforma d’entitats LGTBI de Catalunya i Pride Barcelona, i amb el lema ‘CONTRA LA VIOLÈNCIA LGTBIFÒBICA, TOLERÀNCIA ZERO!’. La protesta s’ha produit dies després de l’assassinat de Samuel, a A Coruña, el passat 3 de juliol.

La Taula adverteix que afrontem la nova crisi social amb les pitjors dades de pobresa en 10 anys

La taxa AROPE de risc de pobresa o exclusió social ha augmentat en un any del 23,6% al 26,3%, la pitjor xifra des de 2012. Ho indiquen les dades de la nova enquesta de condicions de vida de l’IDESCAT, que tal com adverteix la Taula, ofereix una “fotografia desoladora” de la pobresa a Catalunya. Francina Alsina, presidenta de la Taula, lamenta que “es demostra que el sistema de drets i protecció social no funciona”.

La sensació d’inseguretat de les dones a l’espai públic a Barcelona creix durant la pandèmia

La Fundació Àmbit Prevenció, Creación Positiva i el Col·lectiu Punt 6 han publicat els resultats de l’enquesta ‘Barcelona amb mirades de dones, una ciutat feminista?‘. Un 37% de les dones consideren que tenen major percepció d’inseguretat relacionada amb la violència masclista al carrer i que es nota, sobretot, en les dones i persones no binàries, racialitzades i/o del col·lectiu LGTBIQ+. L’enquesta es va fer a 938 dones i persones no binàries.

Les persones que viuen al carrer a Barcelona estan en una situació pitjor que abans de la Covid-19

Arrels Fundació ha publicat una nova edició de la guia Sobreviure al carrer a Barcelona, que recull un centenar de recursos on les persones poden adreçar-se directament. L’entitat denuncia que els recursos que miren a llarg termini són insuficients, però que també ho són els que cobreixen necessitats bàsiques. Arrels lamenta que les persones que viuen al carrer a Barcelona estan en una situació pitjor que a l’inici de la pandèmia: ja no hi ha albergs d’accés directe i hi ha menys espais de descans diürn.

Una de cada quatre entitats socials catalanes
ha tancat el 2020 amb pèrdues

La Confederació ha presentat els resultats de la primera radiografia de l’Anuari 2021 del Tercer Sector, en relació a la situació econòmica de les entitats. El 25% han tancat l’exercici de 2020 amb xifres vermelles i només un 6,9% han pogut cobrir els sobrecostos mitjançant els ajuts extraordinaris de l’administració per pal·liar els efectes de la COVID-19. El passat dijous, La Confederació va celebrar una nova sessió dels ‘Apunts645C. Els imperdibles de La Confederació’, que va comptar amb Simona Levi i es pot recuperar en vídeo.

El sistema espanyol de protecció de nens migrants està esgotat segons UNICEF

UNICEF ha presentat un informe sobre la situació dels menors migrants a Canàries, on han arribat 3.830 menors des de 2019. L’informe adverteix que el sistema espanyol de protecció de nens migrants està esgotat i demana una estratègia nacional. Gustavo Suárez, president d’UNICEF Espanya, denuncia que “estem lluny d’aconseguir que s’acabin les vulneracions de drets que pateix la infància migrant”.

Informe sobre la dimensió territorial de la pobresa infantil

L’Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil del Govern espanyol ha publicat un nou estudi sobre la dimensió territorial de la pobresa infantil, en què alerta que la pobresa infantil urbana ha crescut alhora que s’ha reduït la rural. En zones urbanes, els nens i nenes afronten una desigualtat més acusada, segregació residencial i escolar, i un cost de vida més alta. Facilitar l’accés a un habitatge segur, habitable i assequible és una de les claus per reduir-la.

Nova guia d’orientació bàsica per a problemes d’habitatge

L’Observatori de Drets Econòmics, Socials, Culturals i Ambientals ha publicat una nova guia d’orientació bàsica per a problemes d’habitatge. La guia pretén ser una eina senzilla i inclou recomanacions inicials bàsiques davant de situacions molt dures, com ara trobar-se davant d’un desnonament, tenir dificultats per llogar un habitatge, no poder pagar les factures de subministraments o ser víctima d’assetjament immobiliari.

Moda re- impulsa el primer córner de roba de segona mà en un centre comercial a Barcelona

La Fundació Formació i Treball gestionarà el primer córner de roba de segona mà del projecte tèxtil Moda Re- a Barcelona, a l’Alcampo de Diagonal Mar. Es tracta d’una experiència pionera en el sector retail de gran consum. Moda Re- és una iniciativa social promoguda per Càritas amb l’objectiu d’afavorir la reutilització de roba i la inclusió sociolaboral de col·lectius en situació de vulnerabilitat. En els darrers dies, la Fundació ha anunciat també que ha recollit més de 3.000.000 kg de roba durant el primer semestre de 2021.

ECAS continua a la Junta del Consell d’Associacions de Barcelona

L’assemblea del Consell d’Associacions de Barcelona ha escollit la seva nova Junta, en la que Enric Canet seguirà representant ECAS com a secretari. Joan Manel Valcárcel Parisi és el nou president del CAB, en representació del Secretariat de Sants, Hostafrancs i La Bordeta.

Secretariat Gitano denuncia les actuacions policials contra la comunitat gitana a Brasil

La Fundació Secretariat Gitano ha denunciat els atacs indiscriminats a la comunitat gitana a Vitòria da Conquista (Brasil), arrel l’aldarull que va acabar amb la vida dels dos policies i dues persones d’una família gitana. L’entitat exigeix que responguin únicament els qui -mitjançant una investigació imparcial i justa- es considerin responsables dels fets. A més, reclama que s’investiguin els abusos policials, els tirotejos que han acabat amb la vida de persones de la comunitat, i els motius de l’odi racista i antigitano de la policia militar.

Dones supervivents de tràfic d’éssers humans expliquen la seva història a través de l’artteràpia

La Fundació Surt ha organitzat, en el marc del projecte HEAL, un taller d’artteràpia amb supervivents de tràfic per l’explotació sexual, que ha donat com a resultat 11 fanzins que s’exposen fins el 30 de juliol a la sala el-Atelier (c. St. Pere més Alt, 48, Barcelona). Els fanzins s’han treballat com una forma de relat de la pròpia experiència. L’entitat també ha compartit un vídeo sobre el procés de treball.

Tens companys i companyes
a qui pot interessar aquest butlletí? Fes-lo córrer!

L’info ACCIÓ SOCIAL és un butlletí quinzenal editat per ECAS que s’adreça a totes les persones interessades a conèixer les novetats de les entitats socials i el tercer sector. I tu, encara no reps l’info ACCIÓ SOCIAL?

Subscriu-t’hi!

Facebook

Twitter

Website

YouTube

Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) és la responsable del tractament de dades personals proporcionades sota el vostre consentiment i us informa que aquestes seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament europeu de protecció de Dades (UE 2016/679 del Parlament i del Consell, de 27 d’abril de 2016), amb la finalitat d’informar de les nostres activitats i conservades mentre hi hagi un interès mutu per mantenir aquest tractament. No es comunicaran dades a tercers, excepte per obligació legal. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les vostres dades, i els de limitació i oposició al seu tractament, adreçant-vos per escrit a ecas@acciosocial.org, o bé a Via Laietana 54, 6è 5a, 08003 de Barcelona.

Comunicació
comunicacio@acciosocial.org | T. 93 268 3442 | M. 690 372 019

Copyright © 2021 ECAS, All rights reserved.
Reps aquest correu perquè estàs subscrit/a al butlletí d’ECAS

entitats catalanes d’acció social | Via Laietana, 54 6è 5a | 08003 Barcelona | T. 93 295 5946
ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

donar-se de baixa    actualitzar les dades de la subscripció