Skip to content

info ACCIONS

2010 / 16

Logo
  1. Nou grup de treball a la Junta Directiva i més entitats sòcies
  2. ECAS traslladarà al Departament de Treball les preocupacions de les entitats d’inserció sociolaboral
  3. Debat sobre polítiques d’ocupació amb els partits polítics
  4. Proposta d’inserció per a joves: guia completa i versions reduïdes
  5. La secretaria tècnica d’ECAS queda vacant per baixa maternal
  6. Jornada d’ECAS i InfoJobs per potenciar l’empresa inclusiva
  7. Poca participació d’ajuntaments i exclosos, principals mancances dels Plans Locals d’Inclusió

  8. Les associacions de senegalesos es formen en comunicació social i lideratge
  9. 10 anys d’Èxit amb testimonis i empremtes
  10. Equitat de gènere a L’Hospitalet i Bouaké
  11. Cinquena edició del curs d’orientació i inserció sociolaboral d’Ared
  12. Cirque du Soleil ofereix entrades benèfiques a Adsis per l’espectacle Varekai
  13. Més de 700 adhesions contra l’ús electoralista de la immigració i polèmica signatura
  14. Les IV Jornades de l’EDPA reuniran els partits polítics per parlar de serveis socials
  15. Contribuïm al III Congrés del Tercer Sector Social!
  16. CiU i ICV presenten els eixos socials dels seus programes electorals
  17. El Fòrum d’Autoocupació i Discapacitat tractarà la capacitat d’emprendre
  18. Informe sobre l’acció comunitària a Barcelona
1. Nou grup de treball a la Junta Directiva i més entitats sòcies

La reunió de Junta Directiva d’ECAS celebrada ahir es va tancar amb la creació d’un nou grup de treball concebut per generar Reflexions en torn a la construcció del tercer sector social i que estarà integrat per membres de l’òrgan de govern de la federació. Durant la reunió també es va ratificar la incorporació a ECAS de dues noves entitats sòcies: Associació Sociocultural La Formiga i Anem per feina. L’objectiu de l’Associació Sociocultural La Formiga és afavorir un desenvolupament més humanitzat i equilibrat socialment mitjançant l’accés de tothom al coneixement, la cultura i els recursos; i ho fa, entre d’altres, a partir de projectes amb adults, infants i joves i un servei d’orientació a immigrants xinesos. L’entitat Anem per feina treballa en l’àmbit de la inserció sociolaboral des de Tarragona, Barcelona i les Terres de l’Ebre, i s’incorpora a la comissió territorial d’ECAS a Tarragona. Amb aquestes dues noves adhesions ECAS ja suma 82 entitats associades. Es confirma el bon moment de la federació en un context de retallades i reformes en què la lluita articulada és especialment necessària per fer sentir la nostra veu. Durant la reunió de Junta directiva, les comissions territorials d’ECAS a Girona i Tarragona van valorar molt positivament l’organització dels actes contra la pobresa i l’exclusió social. Les entitats de Girona van destacar el treball realitzat amb Càritas i la Federació Catalana del Voluntariat Social, que obre la porta a futures col·laboracions i els ha permès visibilitzar-se a la ciutat. A Tarragona, les entitats d’ECAS van fer actes en les tres línies estratègiques del pla d’acció –utilitat, representativitat i indecència política— i es van presentar com a plataforma territorial davant la ciutadania, l’administració i els partits polítics municipals.


2. ECAS traslladarà al Departament de Treball les preocupacions de les entitats d’inserció sociolaboral

La comissió d’Inserció Sociolaboral d’ECAS ha elaborat un document que recull les principals preocupacions de les entitats socials en aquest àmbit i sobre les quals espera obtenir resposta a la reunió amb representants del SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) i la DGIOT (Direcció General d’Igualtat d’Oportunitats en el Treball), prevista per aquest mes de novembre. Davant la reforma laboral recentment aprovada pel Govern espanyol i el nou escenari de privatització dels serveis d’ocupació, les entitats d’ECAS tenen dubtes sobre quin model de relació s’establirà entre les Oficines de Treball de la Generalitat (OTG) i les organitzacions socials. Les entitats d’inserció sociolaboral també es pregunten pel futur de la formació oberta, per les aliances que hauran d’establir amb el món empresarial i pel model de treball que caldrà per encarar el futur. Es preveu que assisteixin a la reunió la subdirectora general de Polítiques Laborals per a la Diversitat, Emilia Pallàs, i la directora de la Xarxa Ocupacional del Servei d’Ocupació de Catalunya, Mireia Ràfols, així com una comissió formada per una vintena d’entitats socials, entre les quals hi haurà ECAS.


3. Debat sobre polítiques d’ocupació amb els partits polítics

ECAS ha convocat les cinc forces polítiques amb més representació a l’actual Parlament a exposar i contrastar les seves propostes per fer front a la crisi en la construcció de ciutadania en relació al món del treball. El proper 22 de novembre, en plena campanya electoral, els representants de PSC, CiU, ERC, ICV i PP es trobaran a les 11 hores a l’Espai Francesca Bonnemaison (Sant Pere més baix 7, Barcelona) per abordar un tema que afecta directa o indirectament tots els col·lectius amb què treballem les entitats d’acció social. La centralitat de l’accés al món laboral i els vincles entre treball i ciutadania –que van centrar el primer congrés d’ECAS i que al llarg d’aquest any recollim en els Quaderns Treball i Ciutadania— converteixen les polítiques actives d’ocupació en un tema cabdal que, en el cas de les persones en situació d’especial vulnerabilitat, requereix una atenció addicional que tingui en compte les seves especificitats. En els propers dies us enviarem la convocatòria de l’acte, tot esperant comptar amb la vostra participació.


4. Proposta d’inserció per a joves: guia completa i versions reduïdes

Ja està disponible al nostre web la versió definitiva de la Proposta metodològica d’inserció laboral per a joves, elaborada per la Comissió d’Inserció Sociolaboral de la federació. La publicació és el producte final d’un projecte ampli engegat el 2009 a partir d’un conveni de col·laboració d’ECAS amb el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, cofinançat pel Fons Social Europeu. La finalitat de la proposta metodològica és oferir un marc de referència per als professionals en la tasca d’orientar joves, mitjançant una eina implantada i provada per una quinzena d’entitats de la Comissió. A banda de la guia completa, també s’han editat dues versions reduïdes de la proposta per facilitar-ne la consulta: una d’orientació i una centrada en la interacció amb l’empresa.


5. La secretaria tècnica d’ECAS queda vacant per baixa maternal

L’actual responsable de la secretaria tècnica d’ECAS, Alícia Jiménez, deixarà temporalment el lloc de treball degut a una baixa maternal.  La federació obre un procés de selecció per cobrir la plaça vacant, que inclou els àmbits de comptabilitat i gestió administrativa de l’entitat. Es requereix que la persona que s’incorpori tingui formació bàsica en FP de grau superior, domini d’ofimàtica i coneixements de comptabilitat. Es valoraran molt positivament l’experiència prèvia en un lloc similar i els coneixements del Tercer Sector. Les persones interessades han de fer arribar el seu currículum vitae al gerent de la federació, Jordi Gusi (jgusi@acciosocial.org) abans del 10 de novembre.


6. Jornada d’ECAS i InfoJobs per potenciar l’empresa inclusiva

El portal de recerca de feina InfoJobs i ECAS organitzarem una trobada entre empreses i entitats socials per tal que pugueu oferir els vostres d’intermediació i fomentar així la inserció laboral de persones en situació o risc d’exclusió social. L’objectiu de la Jornada Inclusiva, que se celebrarà el 2011, és traslladar al món empresarial els avantatges de les entitats d’inserció sociolaboral respecte a altres opcions, com les empreses de treball temporal. Entre els punts forts que aporten les organitzacions socials destaquen el coneixement personalitzat dels candidats, així com el seguiment exhaustiu de la seva evolució professional, que no té cap cost per a les empreses i millora el rendiment del treballador. La participació d’InfoJobs en la difusió de la jornada permetrà comptar amb un públic objectiu molt interessant per a les organitzacions intermediàries. Es preveu que la trobada inclogui un espai de contacte directe entre empreses i entitats per propiciar acords de col·laboració. Per esbrinar fins a quin punt les empreses són conscients dels serveis i possibilitats que els ofereixen les entitats socials, la comissió d’Inserció Sociolaboral d’ECAS elaborarà un qüestionari que InfoJobs distribuirà entre els seus clients. A més, la comissió d’àmbit de la federació també preveu organitzar l’any que ve una sessió amb responsables de recursos humans d’empreses que ja hagin treballat amb entitats socials per tal de conèixer la seva experiència.


7. Poca participació d’ajuntaments i exclosos, principals mancances dels Plans Locals d’Inclusió

La sessió presencial d’avaluació dels Plans Locals d’Inclusió Social, organitzada pel Departament d’Acció Social i Ciutadania (DASC) de la Generalitat, va posar de manifest la necessitat d’una major participació dels ajuntaments –en quatre anys només hi han pres part 41 municipis, sobre un total de més de 900- i de tenir en compte l’opinió de les persones que es troben en situació de pobresa i exclusió social. La jornada va tenir lloc a Barcelona els dies 7 i 8 d’octubre amb l’objectiu de reflexionar sobre el model català de desenvolupament d’aquesta eina per a la cohesió, i va incloure una doble anàlisi: del Programa de Desenvolupament dels Plans Locals pròpiament dit, per una banda, i dels exemples concrets de Plans Locals de Lleida i Sant Boi de Llobregat. Salvador Busquets, membre de la Junta Directiva d’ECAS i director d’Arrels Fundació, va representar la federació en una comissió de treball formada per portaveus de diversos ajuntaments catalans, l’Estat, el propi DASC i experts europeus en polítiques d’inclusió social. La sessió va donar continuïtat a un treball iniciat online amb l’elaboració de cadascun dels participants d’un informe analític de la situació, i va servir per ampliar coneixements, debatre i extreure conclusions. + info


8. Les associacions de senegalesos es formen en comunicació social i lideratge

En el marc del projecte Bona governança de les migracions de mà d’obra i la seva relació amb el desenvolupament, impulsat per l’OIT de Senegal i gestionat per ACISI (membre d’ECAS), els dies 29 i 30 d’octubre es va celebrar un curs de Comunicació social i lideratge adreçat a líders d’associacions senegaleses de Catalunya. A banda de la capacitació dels assistents, els objectius incloïen l’intercanvi d’experiències i la preparació per a la difusió d’una Guia de retorn elaborada per l’OIT. La formació –impartida per l’Agència de Comunicació Social d’ECAS i personal de l’ACISI— va combinar explicació teòrica, treball pràctic en grup i debat en plenari. Hi van participar 23 líders de diferents associacions, que van valorar molt positivament la iniciativa, tant des del punt de vista dels continguts teòrics com dels treballs en grup per millorar les habilitats comunicatives i promoure la participació i la difusió de la informació en les seves entitats. L’activitat formativa es complementarà amb un curs sobre els continguts de l’esmentada Guia de retorn, que tindrà lloc durant la segona setmana de desembre.


9. 10 anys d’Èxit amb testimonis i empremtes

Amb motiu de la celebració del seu desè aniversari, la Fundació Èxit ha posat en marxa el web ‘Deja tu huella’ per reconstruir els 10 anys de l’entitat a través del testimoni d’aquelles persones que han deixat empremta a la fundació: joves, educadors, voluntaris, finançadors… L’entitat anima tothom que formi part de la seva història a deixar-ne testimoni i ampliar les retrobades online que recull el web. Per altra banda, 33 esportistes amics de la fundació van participar a la Triatló de Barcelona el 17 d’octubre i van recaptar gairebé 6.000 euros per a Èxit a través del web personal creat amb aquesta finalitat a migranodearena.org.


10. Equitat de gènere a L’Hospitalet i Bouaké

El proper 20 de novembre se celebraran les XI Jornades de la Fundació Akwaba, Treballant per la ciutadania global: Gènere, apoderament i corresponsabilitat. L’entitat es proposa aprofundir en els processos per implantar l’equitat de gènere al sud i al nord partint de les diferències socials, culturals i de recursos de les poblacions de L’Hospitalet i Bouaké, a Costa d’Ivori. La programació inclou l’espai d’intercanvi d’experiències ‘Drets Humans en veu de dones’, on hi participaran tres educadores i agents socials d’Akwaba a Costa d’Ivori. El cicle de cinema ‘Mirades Amigues’ tancarà els actes amb la projecció –i posterior col·loqui— dels documentals Mimi, la Joie (sobre la sida al país africà) i Jatun k’ocha (una mirada a l’escassetat d’aigua que pateixen diverses regions de Bolívia a causa de l’empresa Semapa). Els actes tindran lloc al teatre Tecla Sala de L’Hospitalet de Llobregat i es prega confirmació d’assistència abans del 18 de novembre a ponts@fundacioakwaba.cat. +info


11. Cinquena edició del curs d’orientació i inserció sociolaboral d’Ared

El curs de Tècniques d’orientació i d’inserció sociolaboral aplicades a col·lectiu en risc d’exclusió social de la Fundació Ared arriba enguany a la cinquena edició amb una sessió de formació que tindrà lloc el proper dissabte 20 de novembre a la seu de l’organització (Zamora 103-105, Barcelona). El curs està destinat a professionals i voluntaris de l’àmbit de la inserció sociolaboral, així com a estudiants que vulguin conèixer o aprofundir en la temàtica. La programació inclou continguts teòrics i pràctics, amb l’anàlisi de casos i propostes, treball en grup i intercanvi d’experiències. El curs l’impartiran el responsable de programes i qualitat d’Ared, Xavier Villarejo, i la cap d’inserció de l’entitat, Carme Ginesta. Té un cost de 45 euros, es lliurarà diploma d’aprofitament i assistència, i per inscriure’s cal enviar la butlleta a xvillarejo@fundacioared.org.


12. Cirque du Soleil ofereix entrades benèfiques a Adsis per l’espectacle Varekai

La companyia Cirque du Soleil ha escollit  la Fundació Adsis com a beneficiària d’una sessió especial del seu espectacle de circ i els ha cedit 300 entrades per l’espectacle Varekai que oferirà a Barcelona el proper 29 de desembre. L’entitat membre d’ECAS destinarà la totalitat dels ingressos que s’obtinguin a projectes d’inserció sociolaboral amb joves en risc d’exclusió social. Les entrades per aquesta sessió –l’única benèfica que Cirque du Soleil ofereix a Barcelona— ja es poden comprar a través del web d’Adsis.


13. Més de 700 adhesions contra l’ús electoralista de la immigració i polèmica signatura

La Taula Intercultural del Raval ha aconseguit que més de 700 organitzacions –entre elles ECAS— i particulars s’adhereixin al Manifest sobre immigració per evitar que els partits polítics utilitzin el fet migratori amb fins electorals. La Taula –impulsada per la Fundació Tot Raval, de la qual formen part les entitats membres d’ECAS APIP, Ibn Batuta, Ficat, El Lloc de la Dona i Surt— adverteix que, en un moment de crisi com l’actual, correm el risc que l’agitació del tema en clau electoralista generi conflictes socials allà on no n’hi ha. La plataforma va presentar la iniciativa als partits polítics el 26 d’octubre en un acte de signatura que va comptar amb el suport de Jordi Hereu (PSC) i  Ricard Gomà (ICV). Els grups municipals d’ERC i CiU s’havien compromès inicialment a participar-hi, però se’n van desdir en considerar desencertada la presència de l’alcalde de Barcelona i del president de la Generalitat. CiU ha manifestat al seu web que “la bona voluntat de la Fundació Tot Raval ha quedat diluïda per un esdeveniment electoral i partidista que protagonitzen Hereu i Montilla, i treu pràcticament tot el sentit a l’objectiu final que es pretenia amb el manifest”. Xavier Trias i Jordi Portabella, presidents dels grups municipals de CiU i ERC, respectivament, han acabat signant el manifest al seu despatx en dies posteriors a la trobada. El PP, per la seva banda, ha rebutjat donar-hi suport al•legant la seva voluntat de parlar d’immigració durant la campanya. La Taula Intercultural del Raval els deixa la porta oberta i anima aquelles entitats que s’hi vulguin adherir a fer-ho a través de grupintercultural@totraval.org. +info


14. Les IV Jornades de l’EDPA reuniran els partits polítics per parlar de serveis social

Els serveis socials: agents de control o agents de transformació social? és el títol de les IV Jornades de l’Espai de Debat Permanent i Aplicat al Serveis Socials, que se celebraran el proper dijous 11 de novembre. L’EDPA –format per més de 90 entitats vinculades als serveis socials, entre les quals hi ha ECAS— creu convenient organitzar aquesta jornada en el marc de les properes eleccions al Parlament de Catalunya per tal que els grups polítics concretin les seves posicions i compromisos en relació amb el desplegament de la Llei de serveis socials. L’acte central de la jornada serà una taula rodona amb representants de les diferents formacions parlamentàries en què els polítics respondran una sèrie de preguntes formulades per l’organització. La inauguració i les conclusions correran a càrrec de la presidenta d’ECAS, Teresa Crespo, i  de Josep Maria Bastús, membre de la Comissió Organitzadora de l’EDPA. La trobada tindrà lloc a l’Auditori del Centre Cívic Fort Pienc (Ribes 14, Barcelona), amb entrada lliure prèvia inscripció mitjançant una butlleta o a través del correu electrònic: secretaria@edpass.cat.


15. Contribuïm al III Congrés del Tercer Sector Social!

El proper dia 15 de novembre es tanca el termini per a la presentació de propostes de ponències i experiències per al III Congrés del Sector Social, que tindrà lloc els dies 24 i 25 de març del 2011 a Barcelona. Després de l’èxit de les dues edicions anteriors (2007 i 2009), el Congrés vol tornar a ser un espai de referència per a la reflexió, l’intercanvi de coneixements i la participació de les organitzacions de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social, que per aquest motiu requereix la col·laboració d’experts de les entitats. Les bases de la convocatòria de participació determinen que les ponències han de tenir un enfocament teòric, analític, reflexiu o prospectiu, i les propostes s’han de presentar a través de la pàgina web. Des d’ECAS s’està treballant per participar en l’eix L’estructura del Tercer Sector Social a Catalunya, Espanya i Europa, i us animem a tots els socis a presentar altres propostes en representació de les vostres entitats i de la federació (indicant ‘nom entitat – ECAS’).


16. CiU i ICV presenten els eixos socials dels seus programes electorals

Davant l’imminent inici de la campanya electoral, els partits polítics catalans convoquen una sèrie d’actes per donar a conèixer els punts socials dels programes amb què concorreran a les eleccions del 28 de novembre. Dijous 4 de novembre va tenir lloc una sessió de treball del Grup repensar les polítiques socials, convocada per Convergència i Unió per debatre les polítiques social que proposa el partit. Aquest dimecres serà el torn d’Iniciativa per Catalunya Verds, que convoca un esmorzar amb el candidat a la presidència de la Generalitat, Joan Herrera, per parlar de drets socials i presentar les seves propostes en aquest àmbit. Per assistir a l’acte d’ICV, que tindrà lloc a la seu del partit (Passatge del Rellotge 3, Barcelona) a les 10.30 hores, cal enviar un missatge a jherrera@iniciativa.cat o trucar al telèfon 93 301 06 12.


17. El Fòrum d’Autoocupació i Discapacitat tractarà l’emprenedoria

El pròxim dimecres 10 de novembre se celebra la jornada La Capacitat d’Emprendre, organitzada per FSC Inserta  (empresa de recursos humans de Fundación ONCE) en el marc del Fòrum d’Autoocupació i Discapacitat. El programa de l’acte inclou una taula tècnica sobre La idea, com emprendre i recursos –que aprofundirà en eines com els microcrèdits o els ajuts per a autònoms— i una taula rodona amb el títol L’experiència ens diu que és possible. L’acte comptarà amb intèrpret de llengua de signes catalana i transcripció en pantalla. Tindrà lloc a la sala de conferències d’ONCE Catalunya (Sepúlveda 1, Barcelona) i cal inscriure’s a través d’un formulari electrònic o per telèfon (93 238 49 43).


18. Informe sobre l’acció comunitària a Barcelona

L’Observatori Social de Barcelona ha elaborat l’estudi Barcelona per l’acció comunitària. Plans, projectes i accions comunitàries, que presentarà aquesta tarda al Museu Picasso (Montcada 15-29) en el marc d’un fòrum per debatre al voltant de l’acció comunitària a la ciutat. El tinent d’alcalde d’Acció Social i Ciutadania, Ricard Gomà, inaugurarà la jornada, i el cap del Departament de Serveis Socials Bàsics, Lluís Batlle, moderarà el debat. Per assistir a l’acte cal trucar al 93 413 26 66 o enviar un correu a observatoribcn@bcn.cat.


Agència de Comunicació Social

comunicacio@acciosocial.org

T. 93 268 3442 | M. 657 515 361

Logo
entitats catalanes d’acció social

Via Laietana, 54 1er | 08003 Barcelona

T. 93 268 2222 | F. 93 310 0483

ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

Avis legal: Aquest missatge pot contenir informació privilegiada i/o confidencial. Si no sou el destinatari del mateix o la persona encarregada de la seva distribució, NO US ESTÀ PERMÈS copiar, fer entrega, ni difondre’n el seu contingut; així mateix us preguem que aviseu al propietari i elimineu aquest correu electrònic.