Skip to content
  
 infoACCIONS 2012/54 Logo
  1. La Marató per la pobresa fa pública la llista de projectes que finançarà
  2. ‘Diccionari normatiu de competències per a l’ocupabilitat dels joves’, en línia
  3. El rol i les properes accions d’ECAS, a debat a l’Assemblea General
  4. Xarxa DDiPAS: més de 70 membres, nombrosos contactes i primers projectes
  5. Fem discurs i incidència política en immigració
  6. Debat sobre innovació i TIC al tercer sector, a COM Ràdio
  7. Impacte de la crisi,  més dur sobre la comunitat gitana
  8. Vídeocurrículums per a joves que busquen feina
  9. ‘El distret encant de la gàbia’, teatre social amb Femarec
  10. La ILP hipotecària recull més de 200.000 signatures en dos mesos
  11. El tercer sector fa balanç de les polítiques socials del primer any de Trias
  12. Nous requisits d’auditoria per a les fundacions
  13. Tercer sector, sindicats i partits debatran sobre l’estat social de la nació
  14. Els treballadors socials rebutgen les retallades als pressupostos de l’Estat

La Marató publica els projectes que finançarà

La Fundació La Marató de TV3 ha fet pública la llista de projectes seleccionats que podran dur-se a terme gràcies als fons recollits per la Marató per la pobresa, celebrada el passat 27 de maig. Entre els 40 projectes que es finançaran amb els 4,5 milions d’euros recaptats s’hi inclou ALOJove, l’Aliança Litoral per l’ocupació Jove impulsada per ECAS amb la participació de  set organitzacions: Plataforma Educativa, Col·lectiu de Cultura Popular, Joves per la Igualtat i la Solidaritat, Fundació Èxit, Femarec, Escola Pia Calassanci i Parròquia Sant Bernat de Claravall. També han estat seleccionats els projectes  de moltes altres entitats d’ECAS –si bé no tots–, com ara Associació Alba, FIAS, Arrels, “in via”, Càritas, Casal dels Infants, Casal l’Amic, Comtal, IReS i Impulsem. +info


Competències per la inserció laboral de joves

Ja es pot descarregar del web d’ECAS el Diccionari normatiu de competències transversals clau per a l’ocupabilitat de joveselaborat per la Comissió d’Inserció Sociolaboral de la federació. Es tracta d’un material d’ús tècnic que complementa la Proposta metodològica d’inserció laboral per a joves i aprofundeix, des de l’experiència, en deu competències clau per a l’ocupabilitat d’aquest col·lectiu. D’altra banda, la comissió territorial d’ECAS a Tarragona ja ha presentat la Guia de recursos d’acció social als ajuntaments de Cambrils, Amposta i Tortosa i ens els propers mesos ho farà a la resta de municipis de la província.


El rol i les properes accions d’ECAS, a debat a l’Assemblea General, 13 de juliol

Us recordem que totes les entitats d’ECAS esteu convocades a la segona Assemblea General Ordinària del 2012, que tindrà lloc divendres que ve de 10 a 14 hores a la seu de la federació. Inclourà la ratificació de noves entitats sòcies, la presentació d’un informe de gestió del primer semestre i de l’auditoria de comptes 2011 (carta i informe), l’aprovació de l’actualització dels nostres estatuts, l’exposició d’una síntesi del procés de reflexió estratègicai un espai de debat sobre el rol i les accions d’ECAS a curt i llarg termini. Cal confirmar assistència a icanellas@acciosocial.org.


DDiPPAS: bona arrencada i projectes en marxa

La xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social, impulsada per ECAS al març, compta ja amb més de 70 membres –treballadores d’entitats, de l’Administració pública, d’empreses i autònomes– i en aquests tres primers mesos de trajectòria ha mantingut trobades amb diverses institucions, entre elles l’Institut Català de les Dones i l’Ajuntament de Barcelona. A més de continuar amb els contactes per obrir vies de col·laboració, en els propers mesos es posarà en marxa un cicle de diàlegs –en què es tractaran temes com el lideratge femení i les quotes— i s’organitzarà una jornada de debat i reflexió que està previst celebrar al març del 2013, coincidint amb el primer aniversari de la xarxa i pels volts del Dia de la dona treballadora. Al blog hi podeu seguir tota l’actualitat i notícies relacionades amb la situació de les dones en l’àmbit laboral.


Fem discurs i incidència política en immigració

La Comissió de les Migracions d’ECAS –nou nom de la fins ara Comissió d’Immigració– planteja els reptes actuals en el seu àmbit mitjançant un document que presentarà als principals partits polítics amb l’objectiu de sensibilitzar-los i incidir en el seu discurs i propostes sobre la matèria. El canvi de tendència en els fluxos migratoris arrel de la crisi econòmica –fre de les arribades i augment de les persones que marxen del país– ens situa en un moment idoni per treballar per una ciutadania inclusiva i cohesionada, i posar fi a la discriminació. La Comissió que coordina Àgata Sol aposta per promoure el tancament dels Centres d’Internament per a Estrangers, regularitzar i afavorir la integració de les 600 persones d’origen subsaharià que viuen a Catalunya i exigir bel·ligerància institucional amb la xenofòbia i el racisme.


 

Parlem d’innovació al tercer sector a COM Ràdio

El programa Eureka! de COM Ràdio debatrà aquest dissabte entre les 11 i les 14 hores sobre el procés de replantejament del tercer sector en clau d’innovació i TIC amb la participació del gerent d’ECAS, Jordi Gusi; el coordinador de l’Observatori del Tercer SectorPau Vidal; la membre de la UPCnet Rosa Castro; el creador de TecnolONGia, Jaume Albaigès; la directora de Barcelona Actua Laia Serrano; i el membre d’UpSocial Jordi Vinarós. D’altra banda, ja podeu escoltar en aquest enllaç la tertúlia sobre els vincles entre les entitats socials i l’activisme polític organitzada pel programa de COM Ràdio Tots x Tots en col·laboració amb l’Agència de Comunicació Social d’ECAS.


La crisi, més dura en la comunitat gitana

L’estudi ‘Población gitana española y del Este de Europa: empleo e inclusion social, 2011’, presentat aquesta setmana per la Fundació Secretariat Gitano, alerta de les conseqüències especialment dures de la crisi econòmica en la comunitat gitana. La taxa de desocupació ha augmentat un 22,6% –mentre que la del conjunt de la població ho ha fet en un 10%– i la taxa de temporalitat duplica actualment la del total de la població. +info


 

Vídeocurrículums per a joves que busquen feina

‘Making Of – Anima el teu CV’ és un nou projecte de la Fundació Comtal per oferir noves eines i recursos als joves en la recerca de feina. A través de la gravació de vídeocurrículums, l’entitat ha endinsat les joves en el coneixement del llenguatge audiovisual i les tècniques de gravació i edició de vídeo, i ha millorat competències com el treball en equip, la identificació i valoració de les pròpies capacitats i l’autonomia. El blog del projecte  ja compta amb els vídeocurrículums de cinc joves de la Fundació Comtal.


  

El teatre social de Femarec arriba a Terrassa

El grup de teatre social de Femarec representarà El discret encant de la gàbia (veure vídeo-resum) el proper dissabte 14 de juliol a les 21 hores al Teatre Alegria de Terrassa. L’espectacle -estrenat el mes de novembre al Teatre Victòria de Barcelona– ha tingut un bon impacte mediàtic gràcies al documental Un dia de Glòria, sobre la vida dels actors i actrius i els assajos de l’obra, projectat als cinemes Verdi i emès per TV3. Les entrades tenen un preu de 6€ i es posaran a la venda al teatre el mateix dissabte a partir de les 19 hores.


La ILP hipotecària recull més de 200.000 signatures en dos mesos

La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per a la dació en pagament retroactiva, la paralització dels desnonaments i el lloguer social ha recollit més de 200.000 signatures de suport en només dos mesos. Se’n necessiten mig milió perquè la iniciativa sigui admesa al Congrés dels Diputats, una xifra que els impulsors esperen superar de llarg per mostrar el clamor social contrari a les injustícies del sistema financer i hipotecari actual. Entre el 2007 i el 2011 s’han produït més de 350.000 execucions hipotecàries a l’Estat espanyol, més de 65.500 a Catalunya. Consulteu aquí els punts de recollida de signatures.


Balanç de les polítiques socials de Xavier Trias

Amb motiu del primer any de Trias com a alcalde de Barcelona, El Periódico, La Vanguardia i El País han recollit el balanç que en fan diversos representants d’entitats del tercer sector en relació a les polítiques socials. Es fan ressò de les opinions de Teresa Crespo (ECAS), Salvador Busquets (Arrels Fundació), Jordi Roglá (Càritas Barcelona), Àngels Guiteras (Taula del Tercer Sector), Josep Marquès (Creu Roja), i Enric Canet i Rosa Balaguer (Casal dels Infants). +info


Nous requisits d’auditoria per a les fundacions

La modificació del Codi Civil de Catalunya publicada al DOGC del 19 de juny inclou nous requisits d’auditoria de comptes per a les fundacions que faran augmentar el nombre d’entitats que s’han de sotmetre a una auditoria externa. Es mantenen els tres requisits anteriors –6M d’€ de total actiu, ingressos superiors als 3M d’€ i més de 50 treballadors– i s’afegeixen dues noves condicions: un mínim del 40% dels ingressos provinent de les administracions públiques i haver rebut ingressos per part de l’administració pública de més de 60.000€. S’hauran de sotmetre a l’auditoria de comptes aquelles fundacions que compleixin dues de les cinc condicions durant dos anys consecutius.


Debat sobre l’estat social de la nació

La Asociación Estatal de Directoras y Gerentes de Servicios Sociales ha plantat cara a la decisió del Govern de Rajoy de no celebrar el debat sobre l’estat de la nació d’enguany i ha convocat el conjunt d’organitzacions del tercer sector, sindicats i partits polítics a un debat sobre l’estat social de la nació, els dies 9 i 10 de juliol a l’Ateneo de Madrid. +info


Els treballadors socials rebutgen les retallades als pressupostos de l’Estat

El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya ha fet públic a través d’una nota de premsa el seu rebuig  als Pressupostos Generals de l’Estat per al 2012 i ha alertat que la retallada col·lapsarà els serveis socials justament quan la demanda s’incrementa, i que pot provocar un retrocés de més de 20 anys en la xarxa de serveis socials a l’Estat espanyol. El Col·legi també denuncia que Catalunya pateix per partida dobles les polítiques d’austeritat: la retallada estatal se suma a les aplicades pel Govern de la Generalitat, que ja acumula tres grans onades d’“ajustaments” que han afectat especialment els grans pilars de l’Estat del Benestar amb competències transferides.


Agència de Comunicació Social

comunicacio@acciosocial.org

T. 93 268 3442 | M. 657 515 361

Logo
entitats catalanes d’acció social

Via Laietana, 54 1er | 08003 Barcelona

T. 93 268 2222 | F. 93 310 0483

ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

@ecasacciosocial | /ecas.acciosocial

Avis legal: Aquest missatge pot contenir informació privilegiada i/o confidencial. Si no sou el destinatari del mateix o la persona encarregada de la seva distribució, NO US ESTÀ PERMÈS copiar, fer entrega, ni difondre’n el seu contingut; aixÍ­ mateix, us preguem que aviseu al propietari i elimineu aquest correu electrònic.