Skip to content

 

Núm. 157 | 02.03.2017

actualitat ECAS

ECAS exposa les preocupacions de les entitats a la ministra Dolors Montserrat

La necessitat de garantir uns ingressos mínims i d’incrementar el suport a les famílies són dues de les qüestions plantejades per la Junta Directiva d’ECAS a la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat del Govern espanyol a la reunió d’aquest dimarts. Durant la trobada es va abordar també l’accés dels joves extutelats al mercat de treball i la compatibilitat de les prestacions no contributives amb les rendes del treball, tal com es recull a la nota de premsa.

‘La Model, cap a un model diferent’, article de Sonia Fuertes

El tancament de la presó Model inspira la crida de la vicepresidenta d’ECAS a impulsar “el canvi que volem i encoratgem en l’àmbit de l’execució penal”. Ho fa en un article publicat a El Periódico de Catalunya en què destaca l’oportunitat per abordar la justícia des d’una mirada més restaurativa, amb capacitat innovadora, sensibilitat i valentia.

‘Els avenços tecnològics i la persona’, article de Teresa Crespo

La presidenta d’ECAS reflexiona en un article publicat a El Periódico de Catalunya al voltant dels reptes que, arran dels avenços tecnològics, cal afrontar en diferents àmbits, com ara el model socioeconòmic o el sistema fiscal. Teresa Crespo expressa la necessitat que el progrés serveixi per construir una societat més equitativa.

Primera reunió del Grup de Treball sobre Governança

Arrel de la jornada ‘Governança, rol i incidència del tercer sector social en el context actual’, organitzada per ECAS, s’ha creat un Grup de Treball que donarà continuïtat a les conclusions que hi van sorgir. Els acords de la primera reunió inclouen fer una diagnosi de la situació actual de la federació en termes de governança, tant interna com en relació amb els agents externs.

‘Prou excuses, acollim ara’,
article de Montserrat Feu a Social.cat

La mobilització ciutadana a favor de l’acollida de refugiats serveix de teló de fons a la coordinadora de la Comissió de Migracions d’ECAS per repassar els compromisos no respectats en aquesta matèria per part de les institucions en un article publicat a Social.cat. Montserrat Feu reflexiona sobre els reptes que comporta l’acolliment, subscribint el missatge clau de la campanya Casa nostra, casa vostra: ‘Volem acollir persones que fugen de les guerres, de la fam, de la persecució política, per motius d’orientació sexual o per les seves creences. Però també volem acollir aquelles persones que ja són aquí i segueixen tenint dificultats per desenvolupar una vida digna’.

Participació d’ECAS als Consells Territorials de Salut Pública
i Habitatge a través de la Taula del Tercer Sector

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social ha acordat a la seva darrera reunió de Junta Directiva, celebrada el 23 de febrer, la designació dels seus representants als Consells Territorials de participació de Salut Pública i Habitatge. Entre ells destaquem l’acceptació de les candidatures presentades per ECAS: Joan Trujillo (Fundació SER.GI) com a delegat de Girona i Marta Cid (Plataforma Educativa), membre de la Junta Directiva d’ECAS, com a delegada a les Terres de l’Ebre.

les entitats informen

‘Jo també sóc del barri’, exposició
del 2 al 18 de març

La Fundació Autònoma Solidària (FAS) organitza en col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat l’exposició ‘Jo també sóc del barri DE GIRA/ON TOUR‘, del 2 al 18 de març a la Fundació Setba (Consell de Cent 335, Barcelona). Es tracta d’un projecte artístic que té per objectiu donar a conèixer les obres de menors i joves interns. N’han participat més d’una cinquantena de centre de justícia juvenil i totes les obres formen part de la col·lecció ‘Maid in Prison’, que podrà consultar-se al Dipòsit Digital de Documents de la UAB.

Reflexió sobre la crisi humanitària
al Mediterrani

La Fundació Apip-Acam publica Migrantes y refugiados, llibre escrit per Claire Rodin, cofundadora de Migreurop, en col·laboració amb Catherine Portevine, periodista de Philosophie Magazine. El pròleg és de Lorenzo Cachón, catedràtic de sociologia de la Universitat Complutense de Madrid. Es tracta d’una reflexió sobre la gravetat de la crisi humanitària del Mediterrani, posant de manifest el fracàs polític i institucional europeu. Per demanar un exemplar gratuït podeu adreçar-vos a hacer@fundacioapipapam.org.

El sector turístic renova el seu compromís amb l’Hotel Invisible

El 97% de les empreses turístiques adherides a la campanya de la Fundació IReS l’Hotel Invisible ha renovat el seu compromís per aquest 2017. La iniciativa busca implicar el sector turístic en les problemàtiques socials i recaptar fons per finançar els quatre projectes de la Fundació IReS d’ajuda a famílies i persones en risc d’exclusió social: Aferra’t, Casal en família, Fils i Click. Durant el 2016, la campanya ha permès que 281 famílies hagin rebut atenció social, psicològica i educativa. Es poden fer donacions a través del web www.hotelinvisible.org.

Jornada sobre ‘Detecció del maltractament
a infants i adolescents’, 24 de març

La Fundació Germina organitza la jornada ‘Detecció del maltractament a infants i adolescents. Eines per començar‘ el 24 de març al Museu Torre Balldovina (Plaça de Pau Casals s/n, Santa Coloma de Gramenet), de 9 a 13.30h. La convocatòria va dirigida a professionals de l’àmbit educatiu que treballen amb infants i adolescents i hi intervindran Marta Simó, coordinadora de la Unitat Funcional d’Abús al Menor de l’Hospital Sant Joan de Déu; Pilar Polo, psicòloga de la Fundació Vicky Bernadet; i Montse Cusó, treballadora social. Per inscriure’s cal adreçar-se a comunicacio@germina.org

La vulnerabilitat de les persones que viuen
al carrer
, informe d’Arrels Fundació

El document presentat avui per Arrels Fundació se centra en saber més sobre les persones que cada nit dormen al ras a la ciutat i aborda qüestions com els problemes de salut, l’ús que fan (o no) dels recursos d’urgència i el grau d’exposició a actes de violència que pateixen. Ho fa a través de tres visions complementàries: les persones que dormen al carrer (348 entrevistades), la ciutadania de Barcelona i els professionals experts en temes com la defensa dels drets i l’accés a la salut. La presentació s’ha fet al Col·legi d’Arquitectes en el marc de l’exposició #ningúsenseclau, organitzada amb l’aportació de més de 6.000 claus per part de la ciutadania.

TERCER SECTOR al dia

III Jornada ciutadana per una fiscalitat justa, 4 de març

La Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària organitza aquest dissabte 4 de març la III Jornada Ciutadana, de 10 a 14h a la Casa del Mar (Albareda 1, Barcelona). Inclou una xerrada a càrrec de Iolanda Fresnillo, de la Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute, i dos debats: un sobre la persecució del frau fiscal i l’altre sobre el canvi cultural que cal promoure en la vida quotidiana. Hi participaran professionals d’institucions públiques, entitats socials i partits polítics. L’entrada és gratuïta amb aportació voluntària i cal inscripció prèvia.

Dia de les Dones amb Marina Subirats i Mònica Terribas

L’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals organitza un acte de celebració del Dia internacional de les Dones el 8 de març a les 18h al Col·legi de Periodistes de Catalunya (Rambla de Catalunya 10, Barcelona). Hi llegiran textos breus reivindicatius del paper de la dona al llarg de la història diverses veus destacades, com ara Marina Subirats, Mònica Terribas, Sara Moreno, Núria Ribó, Mª Assumpció Vilà i Núria de Gispert, entre d’altres. Els hashtags per a la difusió són #noensfacisel8 i #2017diadona. Cal inscriure’s prèviament.

Cicle sobre els refugiats, inici el 13 març

Impuls a l’Acció Social organitza un cicle de conferències sobre la crisi dels refugiats que s’inicia amb la ponència de l’enginyer, empresari i polític Joan Majó ‘La crisi dels refugiats com a símptoma de les malalties profundes a la Unió Europea’ el 13 de març a les 17.30h al Palau Macaya (Passeig Sant Joan 108, Barcelona).

‘La pobresa amb perspectiva de gènere’, informe de CCOO disponible online

CCOO de Catalunya ha publicat un informe sobre la feminització de la pobresa que posa de relleu la invisibilitat del fenomen a efectes estadístics a causa dels indicadors utilitzats, que oculten fins a quin punt les dones pateixen en molta major mesura les conseqüències de la crisi i les retallades. La pobresa amb perspectiva de gènere: conceptes, indicadors i situació a Catalunya està disponible online.

‘L’abordatge de les violències sexuals a Catalunya’, estudi de l’ICD

L’Institut Català de les Dones ha fet pública la introducció a l’estudi L’abordatge de les violències sexuals a Catalunya, centrat en el marc conceptual sobre la matèria. Es tracta d’un treball realitzat pel Grup d’investigació Antígona, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i la ONG Creación Positiva.

Agència de Comunicació Social
comunicacio@acciosocial.org | T. 93 268 3442Copyright © 2017 ECAS, All rights reserved.
Reps aquest correu perquè estàs subscrit/a al butlletí d’ECAS.entitats catalanes d’acció social | Via Laietana, 54 1er | 08003 Barcelona | T. 93 295 5946
ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

donar-se de baixa    actualitzar dades de la subscripció