Skip to content
  
 infoACCIONS 2013/70 Logo
 1. Memòria 2012 d’ECAS: activitats i balanç
 2. Reunió de la Comissió d’Inserció Sociolaboral amb el SOC
 3. Jornada sobre ‘Aprenentatge i servei’ per a entitats socials, 25 d’abril 
 4. Ratificació d’ECAS com a membre d’ESAN i reunió a Paris
 5. Convocatòria d’ofertes per a la consultoria social del programa ‘Reinventa’t’
 6. Joves, violència i exclusió social, jornada d’Apip-Acam el 12 d’abril
 7. Conciliació de la vida familiar i laboral en temps de crisi
 8. Taller de Psicodrama per a tècnics i voluntaris del Tercer Sector Social
 9. El Govern aprova la memòria preliminar per a una llei de protecció social
 10. La Confederació actuarà davant els impagaments i deutes de les administracions
 11. Pobresa Zero: propera reunió per definir l’acció unitària del 17 d’octubre
 12. ‘Nous pobres’: sessió de documentals i debat al CCCB el 9 d’abril
 13. Com evolucionarà el rol de les ONG? Conferència a ESADE el 15 d’abril
 14. El Govern espanyol prepara un nou Decret sobre la llei de depenència

Memòria 2012 d’ECAS: activitats i balanç 

Ja està disponible la Memòria 2012 de la federació, amb la qual rendim comptes de les activitats realitzades i fem balanç d’un any en què –tal com recorda la presidenta d’ECAS, Teresa Crespo– “hem viscut situacions difícils per raons no sempre justificades, hem patit noves retallades, ens ha costat molt cobrar la feina feta, hem vist un increment desenfrenat de l’atur” i hem treballat en diversos fronts per la inclusió social i a favor d’una major justícia redistributiva: ILPs per la reforma hipotecària i per una renda garantida de ciutadania, nova llei de renda mínima d’inserció, lluita contra la pobresa… De moment podeu llegir la Memòria online (PDF) i aviat en rebreu un exemplar a la vostra entitat.


Reunió de la Comissió d’Inserció Sociolaboral amb el SOC 

El Govern ha assegurat a ECAS que s’està treballant en un nou text legislatiu sobre la renda mínima d’inserció que es preveu finalitzar pels volts de l’estiu i per al qual comptarà amb les aportacions de la federació. Així ho ha comunicat als representants de la Comissió d’Inserció Sociolaboral que s’han reunit aquesta setmana amb el secretari del Departament d’Empresa i Ocupació, Ramon Bonastre; el director del SOC, Joan Aregio; i el director general d’Economia Social, Xavier López. En la trobada també es va tractar el model d’agències de col·locació –pendent del que estableixi l’Estat a la Comissió Sectorial amb les Comunitats Autònomes el proper 11 d’abril–, en relació al qual ECAS ha demanat al Govern que defineixi el rol que hauran de jugar les entitats, els ajuntaments, les OTG, les ETT i el mateix Govern.   


  

‘Aprenentatge i servei’ per a entitats socials, 25 d’abril

El proper 25 d’abril al matí, ECAS coorganitza amb la Fundació Jaume Bofill una jornada sobre la metodologia d’Aprenentatge i Servei aplicada a les entitats socials. La impartirà Charo Batlle, membre de la xarxa d’emprenedors socials innovadors Ashoka. L’aprenentatge-servei és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l’entorn, amb l’objectiu de millorar-lo. Aviat en rebreu més informació, però ja us podeu reservar la data!


  

Ratificació d’ECAS com a membre d’ESAN i reunió a Paris

La presidenta d’ECAS ha assistit els dies 3 i 4 d’abril a la reunió de la Junta Directiva de la plataforma European Social Action Network (ESAN), de la qual som membres de ple dret després que la propia organització ratifiqués la nostra incorporació. Podeu llegir aquí el darrer butlletí ESAN-News, on s’hi fa referència. En la trobada d’aquesta setmana s’han tractat, entre altres qüestions, el reforç de la plataforma en les seves relacions amb les autoritats europees, la cerca de finançament per a nous projectes i l’Assemblea 2013 d’ESAN, que es podria celebrar al setembre a Barcelona.


Convocatòria d’ofertes per a la consultoria social del programa ‘Reinventa’t’ 

Tal com us informàvem en el darrer butlletí, el programa de reconversió d’entitats socials ‘Reinventa’t’ –impulsat per ECAS amb el suport de Fundació la Caixa i la col·laboració de KPMG– està en marxa i aquesta setmana hem obert una convocatòria d’ofertes per a dur a terme la consultoria especialitzada en el tercer sector social. Podeu consultar aquí les bases de la convocatòria; el termini és obert fins el 15 d’abril.


Joves, violència i exclusió social, jornada el 12 d’abril

La Fundació Apip-Acam organitza el proper 12 d’abril al Centre Cívic Fort Pienc una jornada sobre ‘Joves, violència i exclusió social’ (podeu veure aquí el programa en PDF) amb l’objectiu de donar a conèixer els resultats del projecte transnacional de recerca i intervenció Violència en trànsit, finançat a través del programa europeu DAFNE. S’hi presentaran les intervencions en tres ciutats (Pescara, Port i Barcelona), així com l’estudi comparatiu realitzat per Jordi Estivill, i es farà una taula rodona sobre Experiències de prevenció de l’exclusió social i la violència juvenil relacionades amb el transport a Barcelona. 


Conciliació de la vida familiar i laboral en temps de crisi

La Fundació Quatre Vents organitza —junt amb Sant Pere Claver Institut Docent– la II Jornada ‘Conciliació de la vida familiar i laboral en temps de crisi, que tindrà lloc el 19 d’abril de 9 a 14 hores a la Casa del Mar de Barcelona. Podeu veure aquí el programa en PDF, on s’inclouen els detalls per a la inscripció, que té un preu de 20 euros. Hi intervindran, entre d’altres, la sociòloga Cristina Brullet, la psiquiatra Eulàlia Torras, el secretari adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Carles Armengol, el neuropsiquiatra vinculat a EXILJorge Barudy, i la pedagoga i directora de Fundació Quatre Vents Lita Álvarez.  


Taller de Psicodrama per a tècnics/es i voluntaris del Tercer Sector Social

Els dies 17 i 24 d’abril de 18 a 20.30 horesProbens organitza a la seva seu (c/ San Rafael 10, Barcelona) un taller de Psicodrama per a tècnics i voluntaris del Tercer Sector Social dinamitzat per la psicodramatista Alejandra Rifé. El preu és de 40 euros i cal formalitzar la inscripció enviant una fitxa complimentada i el justificant de pagament a probens@probens.org. Per a mes informació podeu trucar al 93 441 4105 (preguntar per Lucía).


  

El Govern treballa en una llei de protecció social

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha anunciat aquesta setmana l’aprovació per part del Govern de la memòria preliminar per redactar l’avantprojecte d’una llei de protecció social “a mig camí entre el que estableix l’Estatut en l’article 37.2 i les lleis sectorials vigents”. Un dels principis serà incrementar la “corresponsabilitat vinculada a nivell de renda i patrimoni”, la qual cosa apunta a més copagament. Segons el Govern, l’objectiu és “protegir el model català d’Estat del Benestar i promoure polítiques d’inclusió per donar resposta a noves necessitats”. El text aprovat no inclou línies vermelles, ni pressupost, ni calendari. +info


La Confederació actuarà davant els impagaments i deutes de les administracions

L’Assemblea General de La Confederació, reunida aquest dimecres passat, ha acordat emprendre un pla d’actuació davant la situació d’impagament i deute de les administracions públiques a les empreses i entitats socials. Entre altres propostes, el pla contempla articular una campanya de sol·licitud dels interessos de demora corresponents, exigir un reconeixement per escrit del deute històric vinculat a subvencions i convenis i reclamar un calendari de retorn del deute clar i realista. La iniciativa sorgeix després d’haver denunciat a finals de 2012 que el deute de les administracions públiques al sector no lucratiu de serveis d’atenció a les persones de Catalunya ascendia a prop de 640 milions d’euros, dels quals 590 milions corresponien al conjunt d’administracions públiques catalanes (435 M€ a la Generalitat i 155 M€ a les administracions locals). | Nota de premsa en PDF


  

Pobresa Zero: reunió per definir l’acció del 17 d’octubre

Amb l’objectiu de decidir l’acció unitària de les organitzacions i els professionals de l’àmbit social per commemorar el Dia internacional per a l’eradicació de la pobresa, el 17 d’octubre, les entitats impulsores del ‘Triple contra la pobresa‘ hem convocat una reunió el proper 18 d’abril a les 19 hores a la seu d’Intermón (c/ Roger de Llúria 15). Esperem la màxima participació per consensuar un punt de partida comú i fer una previsió de les forces i els recursos amb què comptarem. Cal que fem sentir la nostra veu contra la pobresa i hi esteu tots convidats! (Es prega confirmar assistència mitjançant aquest formulari online.)


‘Nous pobres’: documentals i debat al CCCB

El proper 9 d’abril a les 19 hores tindrà lloc al CCCB la sessió ‘Nous pobres’, en què es projectaran cinc petits documentals sobre les noves formes de pobresa i exclusió social sorgides arran de la crisi, amb debat posterior en què intervindran Mercè Darnell (antropòloga social i cap de programes de Càritas), Ramón Noró (d’Arrels Fundació) i Èric Lluent (creador del blog Els Nous Pobres). Els curtmetratges estan realitzats pel col·lectiu Why poverty?, amb el qual col·laboren prestigiosos cineastes i nous talents, i els cinc de la sessió aborden les situacions a Espanya, Grècia, Alemanya, Regne Unit i Rússia. L’entrada és gratuïta.


Com evolucionarà el rol de les ONG? Conferència a ESADE dilluns 15 d’abril

ESADE organitza una conferència amb el títol ‘Com evolucionarà el rol de les ONG?’ dilluns 15 d’abril de 19 a 20.30 hores a ESADEFORUM (Av. Pedralbes 60-62, Barcelona). Hi participaran Jeremy Hobbs, director executiu d’Oxfam International; Miquel de Paladella, de Social Innovation for Communities (SIC); i Ignasi Carreras, director de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE. L’acte és obert al públic i gratuït, però cal confirmar l’assistència omplint un formulari online.


El Govern espanyol prepara un nou Decret sobre la llei de depenència

L’Asociación Estatal de Directores y Gerentes de Servicios Sociales de España ha denunciat aquista semana que el Govern espanyol “pretén aprovar un Decret que estrangularà el sistema d’Atenció a la dependencia”. Segons la nota de premsa emesa per l’organització, “el Ministeri de Sanitat i Serveis Socials treballa, a través de l’IMSERSO, en un Reial Decret, a esquenes de les Comunitats Autònomes, que pretén estrangular-les en la seva gestió de la Llei d’Autonomia Personal i Atenció a les persones en situació de Dependència”. Entre els anys 2012 i 2013, l’Estat deixarà d’aportar a les Comunitats Autònomes més de 600 milions d’euros, que representen un percentatge molt important del que rebien.


Agència de Comunicació Social | comunicacio@acciosocial.org | T. 93 268 3442 | M. 657 515 361
Logo
entitats catalanes d’acció social | Via Laietana, 54 1er | 08003 BarcelonaT. 93 268 2222 | F. 93 310 0483 | ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org@ecasacciosocial | /ecas.acciosocial
Avis legal: Aquest missatge pot contenir informació privilegiada i/o confidencial. Si no sou el destinatari del mateix o la persona encarregada de la seva distribució, NO US ESTÀ PERMÈS copiar, fer entrega, ni difondre’n el seu contingut; aixÍ­ mateix, us preguem que aviseu al propietari i elimineu aquest correu electrònic.