Skip to content

Núm. 101 | 25.09.2014

actualitat ECAS

La Junta Directiva inicia un procés de reflexió estratègica

Amb l’objectiu de continuar donant resposta a les necessitats de les entitats membres, ECAS impulsa un procés de reflexió estratègica que va començar dijous passat amb un anàlisi DAFO (Debilitats-Amenaces-Fortaleses-Oportunitats) de la federació a la reunió de la Junta Directiva. Durant la trobada es van destacar positivament el tarannà obert i participatiu i la capacitat d’autocrítica. En relació a les debilitats i amenaces, es van apuntar qüestions com la manca d’interrelació entre les entitats sòcies, la superposició de temàtiques entre diversos espais de treball o la dependència respecte el finançament públic. En properes sessions, la Junta Directiva té previst traduir els resultats de l’anàlisi en objectius estratègics i plans operatius que anirem posant en comú amb tots els membres.

Programa d’inserció laboral

de l’Ajuntament de Barcelona

El concurs convocat a principis de mes per l’Ajuntament de Barcelona per adjudicar l’oficina tècnica d’una nova plataforma d’inserció laboral de gestió municipal s’ha resolt favorablement a la proposta presentada per l’associació Inserèxit, integrada per 14 entitats d’inserció sociolaboral. Per altra banda, la Fundació Intermèdia, també fruit de la confluència entre diverses organitzacions del sector, coordinarà la secretaria tècnica del Tercer Sector en relació al projecte, impulsat conjuntament per ECAS, Creu Roja i la Federació d’Empreses d’Inserció de Catalunya (FEICAT). Es preveu que aquesta nova plataforma permeti definir i crear un mercat de treball específic per a persones amb dificultats d’inserció al mercat ordinari i atengui al voltant de 2.000 persones l’any.

‘Reinvéntate’ a Madrid amb EAPN

El programa de reconversió d’entitats Reinventa’t’, impulsat per ECAS i realitzat entre els anys 2013

i 2014 a Barcelona amb 10 entitats de la federació, tindrà la seva rèplica a Madrid gràcies a un acord perquè la xarxa EAPN adopti la metodologia i el rol promotor amb un número d’entitats encara per determinar. ‘Reinvéntate’ utilitzarà la mateixa imatge i els materials desenvolupats per ECAS, i es durà a terme també en col·laboració amb Fundación KPMG i “la Caixa”.

les ENTITATS informen

Curs gratuït de gestió de les emocions per a professionals de l’acció social

Probens organitza un curs de ‘Gestió de les emocions en contextos professionals educatius’ (veure programa PDF) adreçat prioritàriament a professionals vinculats a la inserció laboral. La formació és gratuïta i tindrà lloc els dies 21, 23, 28 i 30 d’octubre i 4 de novembre de 15.30 a 19.30 hores a la Casa del Mar de Barcelona (Albareda, 1-13). Per inscriure’s cal omplir aquesta fitxa d’inscripció i enviar-la a montse@probens.org.

Cursos d’acció social de tardor a La Formiga

La Formiga ofereix quatre cursos introductoris en els àmbits de l’acollida (16 hores, 100 euros), l’orientació i inserció sociolaboral (20h, 120€), l’estimulació cognitiva a la gent gran (12h, 72€) i la mediació intercultural (20h, 120€) amb l’objectiu de proporcionar competències professionalitzadores per afavorir processos d’integració i cohesió social. Totes quatre formacions preveuen descomptes per a persones a l’atur, estudiants i membres de famílies monoparentals o nombroses, i són bonificables en la seva totalitat. Inscripció oberta descarregant aquest formulari.

Festival de curmetratges i videoclips a L’H

Joves per la Igualtat i la Solidaritat convoca la novena edició del MetropoL’His, un festival de curtmetratges i videoclips fets en 48 hores que enguany inclou, com a novetat, una sessió sobre curts de cooperació per al desenvolupament. Els videos es gravaran del 10 al 12 d’octubre i els premiats es donaran a conèixer el 24 d’octubre. Vídeo promocional

Jornades de Bancs del temps, 16 i 17 d’octubre

‘Bancs del Temps x Conciliació de la Vida Familiar i Laboral’ és el lema de les XIV Jornades Internacionals sobre Bancs del Temps que organitza l’Associació Salut i Família el propers 16 i 17 d’octubre a Barcelona. Inscripció oberta a través d’aquest formulari online. Programa (PDF)

Trobada europea de mentoria social a Barcelona, 8 de novembre

La Coordinadora Mentoria per a la Inclusió organitza la primera trobada de mentores i mentors a Europa per reconèixer el seu rol com a voluntaris que ajuden a fer camí a persones en risc d’exclusió social. En el marc de la convocatòria tindrà lloc l’espai de formació ‘Potenciem’ (tallers per aprendre habilitats i competències) i la trobada ‘Fem xarxa’, d’intercanvi amb diferents organitzacions d’altres països europeus que presentaran els seus projectes i les seves bones pràctiques.

TERCER SECTOR al dia

La Confederació reclama al Govern revertir i minimitzar l’impacte dels impagaments de serveis a les entitats socials

La Confederació, patronal del tercer sector social, ha mostrat la seva preocupació arran de l’anunci de nous retards en el pagament de serveis d’atenció a les persones a través d’una nota de premsa en què recorda que es tracta de serveis públics dirigits a persones en situació de vulnerabilitat i que la situació és ja “insostenible” per a les entitats: “la incertesa és molt preocupant en tant que no dóna cap marge de maniobra a les organitzacions per afrontar uns mesos que es preveuen complicats”. Així, La Confederació reclama al Govern un pla de pagaments per als propers mesos que permeti a les entitats fer previsió de tresoreria, conèixer els criteris que s’han utilitzat per determinar quines entitats poden o no suportar econòmicament aquesta mesura i negociar amb entitats financeres per facilitar l’accés de les organitzacions a noves línies de crèdit.

Anàlisi de la Realitat Social, formació amb CiJ

El Curs d’Anàlisi de la Realitat Social, organitzat per Cristianisme i Justícia, arriba a la seva 5a edició per continuar proposant “una metodologia que ens doni eines per llegir el gran procés de canvi que està vivint el nostre món” des de diferents perspectives: econòmica, social, política i cultural. Aquest espai de formació, que tindrà lloc un dissabte al mes de 10 a 14 hores a partir del

18 d’octubre, pretén generar debat i permetre entreveure possibles alternatives davant la situació sociopolítica actual. Inscripció oberta

‘Roda el món: canvia el xip’, campanya antiracista

La fundació sociocultural Atlas ha llençat un nou vídeo per ‘canviar el xip’ després de ‘Jo també sóc d’Igualada‘, realitzat en resposta a la campanya de Plataforma x Catalunya que instava a recollir aliments “només pels de casa”. Ara ens proposen reflexionar a partir de la frase “el carrer està ple de moros”, reivindicant la vida al carrer amb ironia i sentit de l’humor. El vídeo és el primer d’una sèrie que l’entitat té previst difondre en el marc de la campanya de sensibilització ‘Roda el món: Canvia el xip’.

Jornada sobre l’impacte de la nova llei de l’administració local, 9 d’octubre

Torre Jussana i la Fundació Pere Tarrés organitzen una jornada per conèixer i valorar com afecta la nova normativa de racionalització i sostenibilitat de l’administració local a les entitats socials. Se celebrarà el proper dijous 9 d’octubre de 18 a 20.30 hores a la seu de Torre Jussana (Avinguda Cardenal Vidal i Barraquer 30, Barcelona). Programa de la jornada | Inscripció online

Manifestació per l’avortament lliure i gratuït, diumenge 28

Amb motiu del Dia internacional per la despenalització de l’avortament, la Campanya pel Dret a l’Avortament Lliure i Gratuït convoca una manifestació aquest diumenge 28 de setembre a les 12.30 hores a la plaça Catalunya de Barcelona. Manifest de la campanya

Compres solidàries online amb Wapsi.org

Wapsi.org és una eina de captació de fons i sensibilització impulsada per la Fundació Equilibri que aporta donatius a les entitats socials a través de la compra online. Permet fer compres online a més de 200 botigues (FNAC, Decathlon, Carrefour, Casa del Llibre…) i escollir una ONG amb la qual col·laborar econòmicament sense que tingui cap cost ni per a les entitats ni per als usuaris. Ja en formen part les entitats  d’ECAS Arrels, Marianao, Germina i Femarec.

Agència de Comunicació Social

comunicacio@acciosocial.org | T. 93 268 3442

Copyright © 2014 ECAS, All rights reserved.