Skip to content

 

Núm. 103 | 23.10.2014

actualitat ECAS

Seminari ‘Empoderem per transformar’, 29 d’octubre

Encara us podeu inscriure al seminari ‘Empoderem per transformar. Nous models per a l’acció social en la lluita contra la pobresa’ que tindrà lloc el proper 29 d’octubre de 9 a 14 hores al Palau Macaya de Barcelona organitzat conjuntament per ECAS i l’IGOP. Aquest seminari forma part d’un projecte més ampli que pretén oferir instruments i recursos metodològics a les entitats que desitgin portar a terme un procés de millora en la seva intervenció en la lluita contra la pobresa. | Programa (PDF)

‘Fem front a la nova pobresa: què proposen els partits?’, taula rodona el 5 de novembre a Tarragona

Dimecres 5 de novembre la Comissió territorial d’ECAS a Tarragona reunirà representants dels diferents grups polítics municipals de la ciutat a la taula rodona ‘Fem front a la nova pobresa: què proposen els partits?’. L’acte tindrà lloc a les 18 hores al Col·legi de Periodistes de Tarragona (August 5, 1r 2a) i estarà moderat per la presidenta d’ECAS, Teresa Crespo, i presentat per Vivian Cano, coordinadora de la Comissió territorial d’ECAS a Tarragona. Està ja confirmada la participació de Pau Ricomà, d’ERC; Edgar Fernández, de la CUP; i Tomàs Sentís, de Guanyem Tarragona. La inscripció està oberta a través d’aquest formulari online.

Càpsules de coneixement en acció social a Tarragona

La Comissió Territorial d’ECAS a Tarragona i la Càtedra d’Inclusió de la Universitat Rovira i Virigili organitzen tres càpsules de coneixement en acció social dirigides a estudiants i professionals de l’àmbit social. La primera sessió, dimecres 5 de novembre d’11 a 13 hores a la Universitat Rovira i Virgili, amb el títol ’10 anys construint sector’, comptarà amb la participació de Vivian Cano, coordinadora de la Comissió territorial d’ECAS a Tarragona; Pau Vidal, coordinadora de l’Observatori del Tercer Sector; i Angel Belzunegui, director de la Càtedra per a la Inclusió de la Universitat Rovira i Virgili. La inscripció (independent per a cada sessió) ja està oberta online.

Pobresa Zero posa la primera pedra per a un nou sistema fiscal

Amb motiu del Dia internacional per a l’eradicació de la pobresa, 17 d’octubre, les més de 4.200 organitzacions que integrem la plataforma Pobresa Zero vam fer públic el manifest ‘Una fiscalitat injusta ens empobreix’ i vam posar la primera pedra d’un nou sistema fiscal just, progressiu i redistributiu en un acte simbòlic davant l’Agència Tributària de Barcelona (veure fotografies i ressò als mitjans).

El document marc de la campanya s’ha presentat als grups parlamentaris, que s’han compromès a donar resposta en el termini d’un mes especificant a quines de les propostes donaran continuïtat i seguiment. També s’ha mostrat dialogant i disposat a fer efectives algunes de les mesures el Departament d’Economia, amb el qual ens vam reunir el mateix 17 d’octubre.
Articles d’opinió d’ECAS

Diversos mitjans de comunicació han donat veu a membres d’ECAS a través d’articles d’opinió: ‘Así no se arregla la pobreza’ (El País), de la presidenta Teresa Crespo; ‘Feminització de la pobresa’ (El Punt Avui), de Fina Rubio, presidenta de la xarxa de Dones Directives i Professionals de l’Acció Social (DDiPAS) i membre de la Junta Directiva; i ‘Seguim empobrint-nos, seguim distanciant-nos…’ (Social.cat), de Joan Uribe, membre de la Vocalia de Pobresa.

ECAS assisteix a l’Assemblea anual d’ESAN a Brussel·les

Els membres de la Vocalia d’Internacionalització d’ECAS Josep Vidal i Irene Kopetz han viatjat avui a Brussel·les per assistir a l’Assemblea anual de la plataforma European Social Action Network (ESAN), de la qual ECAS forma part des de l’abril de 2013, i visitar espais sectorials d’interès per als membres d’ECAS com Inclusion Europe. A l’Assemblea d’ESAN es definiran els reptes d’aquesta plataforma de cara al 2015.

les ENTITATS informen

Jornada sobre estratègies d’acollida, inclusió i cohesió social, 6 de novembre

Dijous 6 de novembre la xarxa Romest d’entitats que treballen amb població gitana procedent de l’est d’Europa organitza la jornada ‘Obrint portes’ (de 9 a 19 hores al Centre Cívic Pati Llimona de Barcelona), amb l’objectiu d’analitzar, reflexionar i visibilitzar les estratègies d’acollida, inclusió i cohesió social que es duen a terme en diferents territoris. El programa (PDF) inclou una taula d’experiències d’èxit a Catalunya i una de projectes d’altres llocs de l’Estat (Hernani, Astigarraga i Madrid).  Cal inscriure’s online (8 euros abans de divendres, 10 euros inscrits posteriorment).

Defensa jurídica de menors no acompanyats, 28 d’octubre

L’Associació Noves Vies organitza una formació sobre la defensa jurídica dels menors immigrants no acompanyats (MEINA) (pdf) que arriben a Catalunya en dues sessions els dies 28 d’octubre i 30 d’octubre a la tarda a l’Institut Jaume Balmes de Barcelona. La convocatòria d’aquesta formació està motivada per una sentència del Tribunal Suprem que afirma que no es podran realitzar proves de determinació d’edat a menors que tinguin passaport, per la qual cosa des de Noves Vies es vol facilitar informació sobre la defensa dels drets dels menors afectats. Per inscriure’s: novesvies@gmail.com (indicar nom i cognoms, càrrec i entitat a la que es pertany).

Conferència ‘Together against Violence’, 5-6 nov.

Els dies 5 i 6 de novembre se celebra al Palau Macaya de Barcelona la conferència internacional ‘Together Against Violence’ (‘Junts contra la violència’), coorganitzada per la Fundació Resilis. El programa se centra en l’exposició i resultats del projecte europeu ‘Together Against Violence’ a Àustria, Bulgària i Catalunya. Inscripció oberta: formulari online.

2ª Jornada ‘Educació i infància en risc’,

6 de novembre

Les entitats membres del Sector Social de Jesuïtes de Catalunya organitzen la

2ª Jornada de reflexió sobre ‘Educació i infància en risc’, centrada en la ‘Identitat i pertinença en infants i joves d’origen immigrant’, dijous 6 de novembre a les 19 hores al Casal Loiola de Barcelona. Hi participen el psicòleg i escriptor Said El Kadoui i Maribel Gómez, professora i assessora de llengua, interculturalitat i cohesió social.

Pack contra la discriminació digital

CEPS Projectes Socials és una de les entitats impulsores del Pack ICUD (Internet: Creatively Unveiling Discrimination), projecte europeu que ofereix una eina de treball contra la discriminació digital per a educadors, famílies i usuaris d’Internet. Dimecres 12 de novembre es farà un brindis de presentació del projecte al Centre Cívic Convent de Sant Agustí de Barcelona (Comerç 36) i a continuació, d’11.30 a 13.30 hores, un taller pràctic d’ús del Pack ICUD . Cal inscriure’s online.

TERCER SECTOR al dia

La Taula fa una crida a la ciutadania
per col·laborar amb les entitats socials

A través de la campanya ‘Tu formes part de la solució’ la Taula d’entitats del Tercer Sector convida la ciutadania a implicar-se més en la defensa dels drets socials i d’una societats amb menys desigualtats i a col·laborar amb les entitats socials. La campanya inclou un mapa i buscador de les entitats socials de Catalunya, dues borses de voluntariat –d’entitats membres de la Federació Catalana de Voluntariat Social i de l’Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva— i compta amb un espot de televisió i una falca de ràdio que s’emetran a les principals televisions i ràdios del país. Catalunya té una de les taxes de voluntariat més baixes de la Unió Europea: un 17% de la població (300.000 persones aproximadament).

Jornada sobre treball sexual a Lleida, 18 de novembre

La Comissió de treball sexual de Lleida organitza la I Jornada en l’àmbit del treball sexual amb el títol ‘De la normativa a la realitat’, que tindrà lloc dimarts 18 de novembre de 9 a 18 hores al CaixaForum de Lleida. La jornada té l’objectiu de facilitar als professionals de diferents àmbits –social, educatiu, judicial, administratiu— un espai per compartir perspectives sobre el treball sexual trencant amb la mirada esbiaixada que perpetua els tòpics i els estereotips. La inscripció ja està oberta a través d’aquest formulari online.

Inclús, festival audiovisual de la discapacitat, 29 i 30 de novembre

Els dies 29 i 30 de novembre se celebra a Barcelona (Palau Macaya) la primera edició de l’Inclús, un festival de produccions audiovisuals –documentals i ficció— centrades en la temàtica de la discapacitat. Inclou una secció de vídeos gravats per entitats socials –reportatges, vídeos promocionals, d’activitats, libdubs…— que es poden presentar al festival enviant un correu a participa@inclus.cat.

Curs d’emprenedoria social cooperativa, novembre i desembre

LabCoop organitza la quarta edició del Curs d’Emprenedoria Social Cooperativa (ESCOOP), en set sessions de quatre hores de durada -els dijous del 30 de novembre a l’11 de desembre i el divendres 19 de desembre– a Barcelona. Veure programa (PDF); cal inscriure’s a través d’aquesta butlleta (140 euros).

Agència de Comunicació Social

comunicacio@acciosocial.org | T. 93 268 3442

Copyright © 2014 ECAS, All rights reserved.