Skip to content

Núm. 123 | 17.09.2015

actualitat ECAS

ECAS demana un canvi en les polítiques socials per atacar les causes de les desigualtats

Hem fet arribar als partits i les coalicions que concorren a les properes eleccions al Parlament de Catalunya una sèrie de Reflexions i propostes en l’àmbit de les polítiques socials (PDF) en què defensem com a “primer i inexcusable objectiu del govern” que resulti dels comicis la construcció d’una societat “amb més benestar per a totes les persones i on la igualtat d’oportunitats sigui una realitat”. Se n’han fet ressò diversos mitjans de comunicació (veure aparicions a mitjans). D’altra banda, la Fundació Marianao va organitzar ahir un debat amb partits polítics a Sant Boi de Llobregat sobre les prioritats en polítiques socials que va comptar amb una alta participació del públic. Oxfam Intermon també ha celebrat aquesta setmana un debat electoral sobre la desigualtat a Catalunya, en què la fiscalitat ha estat el tema central.

Les entitats socials ens posem al dia en transparència i qualitat de la informació

Una desena de responsables de gestió i comunicació d’entitats membres d’ECAS van realitzar ahir un exercici d’autoavaluació de la transparència i qualitat de la informació a les seves organitzacions en una sessió organitzada per l’Agència de Comunicació Social i el projecte TransparEnt. El Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Global de la UAB ha programat conjuntament amb la Taula d’entitats del Tercer Sector deu sessions formatives sobre aquesta temàtica arreu de Catalunya entre els mesos de setembre i novembre. La inscripció ja està oberta online.

El programa Làbora d’inserció laboral a Barcelona continua el 2016

El programa d’inserció Làbora tindrà continuïtat durant el 2016 i les entitats impulsores –ECAS, Creu Roja i FEICAT— ja estem treballant conjuntament en una proposta de futur sobre l’ocupabilitat dels col·lectius en risc a la ciutat de Barcelona. Les entitats del tercer sector que desenvolupen el programa i l’atenció directa seguiran treballant en xarxa amb l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu d’incrementar el nombre de persones ateses i millorar l’ocupabilitat dels col·lectius en risc. L’edició 2016 del Làbora es troba en aquest moments en fase de disseny i es preveu que el nou conveni amb l’Ajuntament de Barcelona se signi en els propers mesos.

Pobresa Zero i ECAS-Tarragona ultimen les accions del Dia internacional per a l’eradicació de la pobresa, 17 d’octubre

La campanya 2015 de la plataforma Pobresa Zero amb motiu del Dia Internacional per a l’eradicació de la pobresa se centrarà enguany en reclamar als partits i representants institucionals que s’apuntin a l’agenda una sèrie de demandes i propostes que les organitzacions impulsores estem treballant conjuntament. D’altra banda, les entitats d’ECAS a Tarragona reeditaran amb la Universitat Rovira i Virgili el cicle de càpsules de coneixement en acció social, durant els mesos d’octubre i novembre, i tenen previst organitzar també un nou debat sobre pobresa en clau local.

les ENTITATS informen

Nou entitats d’ECAS a la Mostra d’Associacions de La Mercè

Les entitats membres d’ECAS Acció contra la fam, Punt de Referència, Saut i Família, Casal dels Infants, Iniciatives Solidàries, Ciutat i Valors, Comtal, Nutrició sense fronteres i Cepaim seran presents a la 20ª Mostra d’Associacions de les festes de la Mercè, els dies 18, 19, 20, 23 i 24 de setembre a la plaça de Catalunya. Podeu consultar online el programa de la mostra i el plànol d’ubicació de les entitats.

Formació de nous ciutadans en llengua, cultura i participació

La Comissió de Formació de la Coordinadora de la Llengua –un espai de treball conjunt format per les entitats Apropem-nos, EICA, Migra Studium, Probens i Servei Solidari— programa una nova edició del curs ‘Formació de la nova ciutadania: llengua cultura i participació’ adreçat a formadors que es dediquen a l’ensenyament del català, castellà i/o l’alfabetització de persones adultes migrades. Inicien enguany un nou projecte de formació “a la carta” dirigit a entitats, ajuntaments o escoles d’adults per atendre les necessitats concretes dels seus formadors.

Cerca de mentors universitaris per al projecte Rossinyol

Servei Solidari cerca 46 joves universitaris que vulguin dedicar tres hores a la setmana a fer de mentors/es d’un noi o noia d’un barri amb una alta taxa d’abandonament escolar a Barcelona. La crida es fa en el marc del projecte de mentoria en el lleure Rossinyol, que pretén aconseguir que els infants augmentin el seu capital social, reformulin les expectatives professionals i millorin el desenvolupament emocional.

Programa conjunt d’emprenedoria de Surt i Imulsem

Les entitats membres d’ECAS Surt i Impulem estan treballant conjuntament en un nou programa integral de foment de l’emprenedoria (PDF) en el marc de Catalunya Emprèn amb l’objectiu d’oferir un servei de suport eficaç a les persones emprenedores perquè puguin posar en marxa i desenvolupar un projecte d’autoocupació. El servei és gratuït i ofereix assessorament i turorització empresarial individual i accions formatives. Per inscriure’s: Impulsem (93 443 65 83, correu electrònic) i Surt (93 342 83 81, correu electrònic).

Botiga de Projecte Home per facilitar la reinserció laboral de persones amb addiccions

Projecte Home ha obert una botiga a Barcelona (Mare de Déu del Port 337-339) per crear llocs de treball per a persones en situació de risc d’exclusió social i dificultats d’inserció laboral. La botiga forma part de la Cooperativa Roba Amiga, una xarxa d’establiments especialitzats en roba de segona mà i restes d’estoc.

 

TERCER SECTOR al dia

La Taula participa al dispositiu de coordinació per acollir refugiats

La Taula d’entitats del Tercer Sector està participant de les reunions per coordinar el dispositiu d’acollida de persones refugiades a Catalunya -juntament amb diverses administracions locals, diverses entitats especialitzades i el Consell Català de l’Advocacia— i ha emès una nota de premsa (PDF) fent una crida a la solidaritat institucional i ciutadana. D’altra banda, la Taula ha elaborat un document de ‘Propostes per a un país més just’ (PDF) dirigit als partits polítics que també inclou una valoració de la legislatura 2012-2015 amb els principals avenços, retrocessos i temes pendents en els àmbits de les polítiques socials i de relacions amb el tercer sector.

La crisi dels refugiats: entre el dret d’asil i l’acollida

Dimarts 22 de setembre a les 19h el Parc de les Humanitats i les Ciències Socials de la Universitat de Barcelona (Perú 52) acull una xerrada sobre la crisi dels refugiats amb la participació d’Eduard Sagarra (Associació per a les Nacions Unides a Espanya), Maria Alba Gilabert (Catalunya Ràdio), Francesc Mateu (Oxfam Intermón) i Àngel Miret (Govern de la Generalitat de Catalunya). Cal confirmar assistència via correu electrònic.

#NoVotisRacisme, campanya de SOS Racisme per a les eleccions al Parlament

SOS Racisme inicia una nova campanya per denunciar i apagar els “mistos electorals”, aquelles frases incendiàries o accions dels partits durant la campanya electoral que poden encendre focs de racisme que posin en perill la convivència. A través d’un comunicat denuncien també l’absència de referències a la població migrada als programes o debats electorals: “que no s’hagi d’utilitzar les persones migrades com a peces del joc electoral, atacant-les amb discursos racistes o amb polítiques discriminatòries, no vol dir que no se’n pugui parlar”. Les persones migrades hem d’estar presents a les propostes públiques com a part de la ciutadania que som”.

Dia Mundial de la Salut Mental, 10 d’octubre a Valls

Amb el lema ‘Dignitat en salut mental’ la ciutat de Valls acollirà dissabte 10 d’octubre la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental. El programa inclou una acció visual participativa, activitats lúdiques, cercavila, un dinar i diverses actuacions. La inscripció està oberta online.

Jornada sobre clàusules socials i mediambientals en la contractació pública, 23 de setembre a Barcelona

La Fundació Pere Tarrés i Ecodes organitzen una jornada sobre clàusules socials i mediambientals en la contractació pública que tindrà lloc el 23 de setembre de 9 a 14.30h al Palau Macaya de Barcelona. El programa (PDF) inclou cinc tallers a l’entorn de les directrius europees i la Red de Organizaciones Sostenibles. Cal inscriure’s prèviament: formulari online.

Agència de Comunicació Social

comunicacio@acciosocial.org | T. 93 268 3442

Copyright © 2015 ECAS, All rights reserved.