Skip to content

Núm. 135 | 17.03.2016

actualitat ECAS

Ple d’emergència social: celebrem les mesures i reclamem dotació pressupostària

Les resolucions aprovades durant el Ple d’emergència social (9 i 10 de març) –que va comptar amb la compareixença (PDF) de Teresa Crespo en representació de Pobresa Zero – Justícia Global— suposen millores en relació a la derogació de la reforma laboral, l’increment de beques menjador, l’acollida a les persones refugiades i la regulació de les persones immigrades o la implementació de noves mesures fiscals. Tanmateix, les entitats socials esperem la creació de la comissió de seguiment, que comptarà amb la participació del tercer sector, i l’aprovació dels nous pressupostos per confirmar el compromís dels partits. | Nota de premsa (PDF)

Pobresa Zero  Justícia Global: del Parlament als mitjans

Nombrosos mitjans de comunicació s’han fet ressò els darrer dies del Ple d’emergència social i de la compareixença de la plataforma Pobresa Zero – Justícia Global. Podeu consultar online les aparicions als mitjans de comunicació, una vuitantena entre premsa escrita, ràdios, televisions i mitjans digitals. El Punt Avui ha publicat aquesta setmana un article de valoració del ple de la presidenta d’ECAS.

Més de 40 entitats participen a la presentació del Làbora 2016

El passat divendres es va donar el tret de sortida del Programa Làbora 2016 amb una trobada d’entitats d’ECAS, FEICAT i Creu Roja participants al projecte. Es va presentar el nou equip directiu i es van plantejar les línies generals de l’edició d’enguany. La sessió va comptar amb intervencions d’Eladi Torres, de l’Ajuntament de Barcelona; Paco Ramos, de l’IMSS; Lorena Ventura, de Barcelona Activa; i de la directora del Làbora, Teresa Roigé. La implicació de les entitats serà clau per consolidar aquest projecte d’ocupació social a Barcelona.

Vicepresidència d’ECAS al Consell Municipal de Benestar Social

El Plenari del Consell Municipal de Benestar Social de Barcelona (CMBS) ha acordat aquesta setmana, per unanimitat, l’elecció de la vicepresidenta d’ECAS, Teresa Crespo, com a vicepresidenta associativa de l’òrgan. Crespo, que assumeix el càrrec en substitució de Mercè Torres, de Creu Roja, ha remarcat la voluntat que el CMBS tingui un paper actiu en la lluita contra les desigualtats i en l’escolta de les necessitats de les persones més vulnerables. També ha incidit en l’establiment d’un diàleg sincer i constructiu amb el consistori i amb les diferents sensibilitats representades. | Nota de premsa de l’Ajuntament de Barcelona

les ENTITATS informen

Nutrició sense fronteres, candidata al Premi Europeu de Prevenció de Residus

El projecte BCN comparteix el menjar, de Nutrició sense Fronteres, ha estat seleccionat per l’Agència de Residus de Catalunya com a candidat al VII Premi Europeu de la Prevenció de Residus. Aquesta acció va fer possible la recuperació de 835Kg d’excedents alimentaris ja cuinats per empreses i hotels i la seva distribució entre diverses entitats socials que atenen a persones en situació de vulnerabilitat. El veredicte del jurat, format per especialistes del sector mediambiental d’àmbit europeu, es coneixerà l’11 de maig.

‘Posa’t la capa’ al Superheroi(ne)s BCN Day, 8 de maig

Les entitats AcidH, AFEV BarcelonaÀmbit PrevencióInvia i Iniciatives solidàries ens proposen ‘posar-nos la capa’ per participar del Superheroi(ne)s BCN Day i contribuir a diverses causes socials. La cita serà diumenge 8 de maig a partir de les 10h a la Font Màgica de Montjuïc. Es tracta d’una activitat lúdica i no competitiva, amb proves físiques i espectacles. Ja podeu consultar el reglament i com participar-hi.

‘Noves Oportunitats’, d’Adsis i Èxit

Les fundacions Èxit i Adsis han engegat el projecte ‘Noves oportunitats’, en el marc de la Iniciativa Europea de Garantia Juvenil. Hi participen 270 joves entre d’entre 16 i 24 anys, amb poca formació i/o experiència laboral, en situació de vulnerabilitat i amb factors personals de fragilitat. L’objectiu de la iniciativa és millorar l’ocupabilitat i facilitar la inserció laboral dels joves, així com promoure el seu retorn al sistema educatiu reglat.

Assemblea oberta pel Dret a la Nacionalitat

Avui, 17 de març, les entitats Xarxa d’acollida i acompanyament a les persones migrades, entre les quals hi ha l’Associació Noves Vies, l’Associació per a Joves Teb, Servei Solidari, Punt de Referència i Surt, convoquen una assemblea oberta per promoure els canvis necessaris en la llei per garantir del Dret a la Nacionalitat. Tindrà lloc a les 19.30h, al Casal de barri Folch i Torres de Barcelona (Reina Amàlia, 31). Aquest manifest, pel que recullen adhesions, explica la proposta.

Programa de beques de FP de l’Escola Pia de Catalunya

L’Escola Pia de Catalunya ha obert el període per sol·licitar l’accés al programa de beques de Formació Professional. Aquests ajuts volen promoure la formació continuada de joves amb dificultats econòmiques i millorar la seva ocupabilitat. Els terminis són el 15 d’abril per als cicles de Grau Mitjà i el 29 d’abril per als de Grau Superior. Per a més informació, consulteu els requisits o escriviu a beques@escolapia.cat.

TERCER SECTOR al dia

La sociòloga Marina Subirats, guardonada amb el Premi ASPÀSIA 2016

La xarxa DDiPAS i l’Observatori del Tercer Sector han atorgat el Premi ASPÀSIA 2016 pel seu compromís amb els drets de les dones des de la política, la recerca i l’acció social a Marina Subirats, catedràtica emèrita de sociologia a la UAB. El guardó reconeix una llarga trajectòria personal i professional en què destaca la introducció de la perspectiva feminista a les ciències socials, el seu discurs sobre coeducació i el seu compromís amb el feminisme de base. Ha estat directora de l’Institut de la Dona d’àmbit estatal (1993-1996), regidora d’Educació a l’Ajuntament de Barcelona (1999-2006) i membre del Consell Escolar de l’Estat (2005-2012). | Text de Marina Subirats d’agraïment al guardó

Jornada sobre la constitucionalització dels drets socials, 31 de març

La Taula del Tercer Sector, el Consell de l’Advocacia Catalana, i el Col·legi oficial de Treball Social de Catalunya organitzen aquesta jornada per reflexionar i debatre sobre l’enfortiment legal dels drets socials bàsics. Hi participaran especialistes en drets com l’habitatge, l’accés als subministraments, l’autonomia personal i la garantia d’ingressos mínims. Tindrà lloc dijous 31 de març de 9 a 19h a l’Auditori del CaixaForum (Ferrer i Guàrdia 6-8, Barcelona). Ja estan disponibles el programa complet i la inscripció online.

VIII Premi de Recerca de Treball Social Dolors Arteman

El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya ha obert una nova convocatòria d’aquests premis biennals, amb l’objectiu d’impulsar la recerca i la investigació en l’àmbit del treball social. Enguany, les dues categories en que es pot participar són ‘Millor treball de recerca finalitzat’ i ‘Millor proposta de recerca a realitzar’, dotades de 6.000 i 3.000 euros respectivament. Els treballs es poden presentar fins dimarts 19 d’abril a la seu del col·legi (Portaferrissa 18, Barcelona). Consulteu les bases per a més informació.

‘Una lluita activa per la igualtat de drets entre homes i dones’, curs de l’ICDH

L’Institut Català de Drets Humans ha obert les inscripcions per participar a la 34a edició del seu curs anual i introductori de drets humans, que aquesta vegada se centrarà en ‘Una lluita activa per la igualtat de drets entre homes i dones’. La formació analitzarà quins són els drets vulnerats de les dones, les causes i els mecanismes de protecció existents, així com les propostes per revertir les situacions de vulnerabilitat. Tindrà lloc de l’11 al 28 d’abril a l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (Mallorca 283, Barcelona). La inscripció ja està oberta.

7è concurs de relats de voluntariat social, convocatòria oberta a Girona i Lleida

La Federació Catalana de Voluntariat Social ha convocat la setena edició d’aquests premis, oberts a qualsevol persona que hagi col·laborat amb una entitat social fent una tasca voluntària i vulgui compartir, a mode de relat, la seva vivència. El termini de presentació de relats per Girona és el 29 de març, mentre que a Lleida hi ha de temps fins a l’11 d’abril. Barcelona i Tarragona encara no han obert la convocatòria. Voluntaris.cat ofereix tota la informació sobre les bases i els premis per a les persones guanyadores.

Agència de Comunicació Social
comunicacio@acciosocial.org | T. 93 268 3442Copyright © 2016 ECAS, All rights reserved.
Reps aquest correu perquè estàs subscrit/a al butlletí d’ECAS.

entitats catalanes d’acció social | Via Laietana, 54 1er | 08003 Barcelona | T. 93 295 5946
ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

donar-se de baixa    actualitzar dades de la subscripció