Skip to content

Núm. 204 | 21.03.2019

actualitat ECAS

La pobresa i les desigualtats tornen a créixer a Catalunya

L’informe INSOCAT núm. 10, ‘Treball precari, habitatge privatiu i manca d’inversió’, posa de manifest que la pobresa i les desigualtats tornen a créixer a Catalunya. Sonia Fuertes, presidenta d’ECAS; Teresa Crespo, vocal de pobresa de la federació; i Xavi Loza, director de La Vinya d’acció social, van destacar a la presentació que la precarietat laboral i els preus de l’habitatge són dos grans factors d’empobriment i que la inversió social no ha recuperat els nivells anteriors a la crisi. | Nota de premsa | Impactes a mitjans

RECORDATORI | Monoparentals, 26 de març

Encara és oberta la inscripció per a la jornada ‘Famílies monoparentals: una realitat invisible’, que tindrà lloc el proper dimarts 26 de març de 9.30 a 14h a l’Espai Francesca Bonnemaison. Esther Gil, membre de la Comissió de Famílies d’ECAS, introdueix alguns dels aspectes que s’hi debatran a l’article ‘Les famílies monoparentals: realitats ocultes‘, publicat ahir al digital Social.cat. A les taules rodones hi intervindran Montserrat Suñol (Generalitat de Catalunya), Anna de Palau (Ajuntament de Barcelona), Sònia Bardají (Federació de Famílies Monoparentals), Francesc Fornaguera (metge del CAP Raval), Laura Gallego (escola bressol La Fassina) i Ilenia Cossa (Cooperativa de Famílies Monoparentals). | Programa 

8 de març: ‘La revolta feminista ja no té retorn’,

per Sira Vilardell

La portaveu de gènere d’ECAS exposa a l’article ‘La revolta feminista ja no té retorn’, publicat al diari Ara, els motius de la vaga feminista: bretxa salarial, creixent feminització de la pobresa, violències masclistes… Sira Vilardell assenyala que la mobilització “ha de configurar-se com el moviment d’alliberament de la humanitat cap a una societat inclusiva i equitativa que posi al centre les persones, la cura i el benestar, i que comparteixi sense discriminacions els espais socials i de poder”.

Comunitat i integració, article
de Loli Rodríguez a

El Periódico

La coordinadora de la Comissió de Famílies d’ECAS i portaveu de l’aliança amb FEDAIA i FEPA per a la millora de l’atenció als joves vulnerables, Loli Rodríguez, recorda a l’article ‘Sense comunitat no hi ha integració’, publicat a El Periódico de Catalunya, que “la primera obligació que tenim amb els adolescents i joves migrats sols és, des de la perspectiva dels seus drets com a menors d’edat, la protecció”. Apunta a la comunitat i la ciutadania com a clau de la integració i reclama polítiques socials amb visió preventiva a llarg termini i més dotació pressupostària per gestionar de manera planficada “un fenomen estructural que ha vingut per quedar-se”.

Compareixença al Parlament sobre la

Renda Garantida de Ciutadania

Sonia Fuertes ha comparegut davant la comissió de Treball, Afers Socials i Famílies del Parlament per fer aportacions al debat sobre el desenvolupament i la implementació de la Renda Garantida de Ciutadania. La presidenta d’ECAS ha recordat alguns dels punts exposats en l’informe Aplicació de la Renda Ciutadana de Ciutadania. Balanç dels primers mesos (setembre 2017 – maig 2018) i ha destacat que la prestació no arriba a totes les persones que la necessiten. Per avançar cap a un sistema de protecció social integrat cal unificar tots els ajuts en una sola prestació i revisar la llei per incorporar-hi la perspectiva de gènere de manera transversal. Podeu veure la seva intervenció en aquest enllaç.

les ENTITATS informen

Vídeo concurs #SarauPoètic 2019

d’Els Tres Turons

La Fundació Els Tres Turons organitza la segona edició del Vídeo concurs del #SarauPoètic, al qual s’hi poden presentar peces d’entre 20 segons i un minut de durada en què s’hi reciti una obra literària (poema, conte curt, etc) mitjançant una persona en pantalla, una veu en off o una poesia visual muda, entre altres formats. La data límit per participar-hi és el 10 d’abril; el dia 12 es penjaran a Facebook tots els vídeos presentats i es podran votar fins el 21 d’abril. Més informació a comunicacio@els3turons.org | Inscripcions | Vídeo

Jornada ‘El padró, un dret de ciutadania’

La Taula pels Drets de Ciutadania de Santa Coloma, de la qual forma part la Fundació Integramenet, organitza la jornada ‘El padró, un dret de ciutadania: experiències de bones pràctiques i models d’empadronament a municipis catalans’ el 26 de març de 18 a 19.30h a la biblioteca Singuerlín – Salvador Cabré (Pl. Sagrada Família s/n). Es tracta d’una activitat gratuïta per a la que no cal inscripció prèvia.

AFEV impulsa la plataforma EEBE

AFEV ha impulsat la creació de la plataforma solidària de l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) amb l’objectiu de crear un vincle entre la universitat (Campus Diagonal-Besòs de la UPC) i el territori en què es troba (La Mina i el Besòs). La col·laboració es vehicula mitjançant sinergies entre l’estudiantat i el veïnat a través de projectes de participació i suport als veïns vinculats a l’enginyeria.

Cerca d’empreses per fer pràctiques

acidH busca empreses que vulguin establir convenis de pràctiques per als estudiants de l’entitat. Els perfils que ofereixen són d’auxiliar d’hoteleria (cuina i serveis de restauració) i d’auxiliar de serveis d’oficina i serveis administratius en general. Els alumnes podrien fer pràctiques del 29 d’abril a l’11 de juny (117 hores). Contacte: Sònia Martos, smartos@acidh.org o 93 285 99 77.

Intervenció socioeducativa amb infància i famílies vulnerables,

1 i 2 d’abril

La Fundació Pere Tarrés organitza el I Congrés internacional Intervenció socioeducativa amb famílies i infància en situació de vulnerabilitat tindrà lloc els dies 1 i 2 d’abril al Caixaforum de Barcelona (Av. Francesc Ferrer i Guàrdia 6-8). Es tracta de dues jornades de conferències i debats, a més d’experiències d’entitats que permeten millorar la intervenció amb famílies en situació de vulnerabilitat. Les inscripcions estan obertes fins el 25 de març. | Programa

TERCER SECTOR al dia

Compareixença del tercer sector al Parlament per l’article 155

La Confederació i la Taula del Tercer Sector han exposat els efectes que ha patit el sector a causa de l’aplicació de l’article 155 en una compareixença davant la comissió d’investigació del Parlament. Joan Segarra i Francina Alsina han denunciat en nom de les dues organitzacions la vulneració dels drets socials i civils i l’impacte de la intervenció en les polítiques socials. | D’altra banda, La Confederació ha obert la convocatòria per al Programa d’acompanyament a la millora de la Governança Democràtica del Tercer Sector 2019 (Bases; inscripcions fins l’1 d’abril) i organitza una sessió informativa sobre la llei de segona oportunitat el 2 d’abril de 12 a 14h, i un talller per al foment de l’equitat de gènere en col·laboració amb la xarxa DDIPAS el 5 d’abril de 12 a 14h.

Medalles d’Or 2019 del Col·legi de Treball Social

de Catalunya

Aquest dimarts, Dia Mundial del Treball Social, el Col·legi Oficial del Treball Social de Catalunya (TSCAT) ha donat a conèixer els noms de les guanyadores de la Medalla d’Or 2109: Rosa Romeu l’ha obtingut per la seva trajectòria professional; Dolors Colom per la seva significació actual en el treball social; i la Fundació Surt com a entitat que treballa per als drets socials. L’acte d’entrega tindrà lloc el 27 de març a les 17.30h a l’Institut d’Estudis Catalans (Carme 47).

Amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial, que es commemora avui, el TSCAT ha reclamat en nota de premsa respecte als Drets Humans i polítiques migratòries  orientades a l’acollida i la integració.

Informe 2018 sobre el racisme

a Catalunya

L’Espai Contrabandos (Junta de Comerç 20) acollirà aquesta tarda a les 19.30h la presentació de l’informe (IN)Visibles 2018 sobre l’estat del racisme a Catalunya, realitzat per SOS Racisme. L’acte coincideix amb el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial i el document recull l’estudi dels casos de racisme atesos pel Servei d’Atenció i Denúncia de l’entitat.

Crida Centres Educatius 360

La plataforma Educació 360 impulsa la Crida Centres Educatius 360 amb l’objectiu de trobar iniciatives que connectin espais i temps lectius i no lectius; l’activitat del centre educatiu amb l’entorn i la comunitat; i el “dins i fora escola” promovent itineraris d’aprenentatge personalitzat. La convocatòria està oberta a centres de primària i secundària de tot Catalunya i el termini de presentació d’experiències finalitza el 31 de març. | Bases | Inscripcions | Vídeo

Jornada sobre joves extutelades,

28 de març

La Federació d’Entitats amb Projectes i Pisos Assistits (FEPA) organitza la jornada ‘Com donem resposta a les necessitats de les joves extutelades?’ el 28 de març a les 9.30h al Palau Macaya (Passeig Sant Joan 108, Barcelona). Inclourà una conferència inicial sobre teoria de gènere i dues taules rodones amb professionals de diferents àmbits i representants d’entitats socials. | Inscripcions

Tens companys i companyes
a qui pot interessar aquest butlletí? Fes-lo córrer!

L’infoACCIONS és un butlletí quinzenal editat per l’Agència de Comunicació Social d’ECAS que s’adreça a totes les professionals del centenar d’entitats membres de la federació. Sou més de 12.000 treballadors i 10.000 voluntaris, i tu encara no reps l’infoACCIONS?

Subscriu-t’hi!

Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) és la responsable del tractament de dades personals proporcionades sota el vostre consentiment i us informa que aquestes seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament europeu de protecció de Dades (UE 2016/679 del Parlament i del Consell, de 27 d’abril de 2016), amb la finalitat d’informar de les nostres activitats i conservades mentre hi hagi un interès mutu per mantenir aquest tractament. No es comunicaran dades a tercers, excepte per obligació legal. Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les vostres dades, i els de limitació i oposició al seu tractament, adreçant-vos per escrit a ecas@acciosocial.org, o bé a Via Laietana 54, principal, 08003 de Barcelona.

Agència de Comunicació Social
comunicacio@acciosocial.org | T. 93 268 3442

Copyright © 2019 ECAS, All rights reserved.
Reps aquest correu perquè estàs subscrit/a al butlletí d’ECAS

entitats catalanes d’acció social | Via Laietana, 54 1er | 08003 Barcelona | T. 93 295 5946
ecas@acciosocial.org | www.acciosocial.org

donar-se de baixa    actualitzar dades de la subscripció